Finnwatch: Neste Oilin alihankkija parantanut työoloja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finnwatch: Neste Oilin alihankkija parantanut työoloja

IOI Group on viimesyksyisen kritiikin jälkeen parantanut tapojaan mutta ei tarpeeksi, järjestö sanoo.

Palmuöljyä muun muassa Neste Oilille ja Pauligille toimittava IOI Group on parantanut toimiaan viime syksynä saamansa kritiikin jälkeen, sanoo yritysvastuuta edistävä Finnwatch uudessa raportissaan (pdf). Järjestö kaipaa kuitenkin lisää uudistuksia.

Finnwatch julkisti viime syksynä palmuöljyn vastuullisuutta käsittelevän raportin, jonka mukaan malesialaisen IOI Groupin tiloilla työskentelevät siirtolaiset eivät olleet ymmärtäneet työsopimuksen sisältöä ja olivat veloissa korkeiden rekrytointikulujen vuoksi. Työnantaja oli takavarikoinut passit, ylitöistä ei maksettu asianmukaisesti ja työntekijät saivat poistua plantaasilta vain luvan kanssa.

Finnwatchin tänään julkaiseman seurantaraportin mukaan IOI Group on muun muassa nostanut uusien siirtotyöntekijöiden alkupalkkaa 30 prosenttia. Yhtiö on myös poistanut lakko-oikeutta rajoittavan kirjauksen työsopimuksista sekä antanut siirtotyöntekijöille työsopimukset näiden omalla kielellä.

Yhtiön pitäisi kuitenkin puuttua edelleen esimerkiksi ulkomaisiin rekrytointikäytäntöihin, Finnwatch sanoo. Järjestö vaatii myös Neste Oililta omaa suunnitelmaa työntekijöiden oikeuksien huomioimisesta.

Finnwatch kritisoi myös RSPO- ja ISCC-sertifikaatteja, jollainen oli kaikilla viime syksynä tutkituilla tiloilla ja joiden olisi pitänyt varmistaa työelämäoikeuksien noudattaminen.

"RSPO:n ja ISCC:n työelämän oikeuksia koskevissa valvontamekanismeissa on vielä paljon kehitettävää. Tämä on tärkeä tieto palmuöljyä ostaville suomalaisyrityksille, jotka ovat käytännössä ulkoistaneet työolojen valvonnan näille sertifiointijärjestelmille", toteaa järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia