Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Etiopian Tigrayn alueella pelätään humanitaarista kriisiä – 600 000 tarvitsee ruoka-apua jo ennestään, ja kärjistyvä konflikti voi pahentaa tilannetta

Etiopian armeija ja Tigrayn vapautusrintama ovat taistelleet viime tiistaista lähtien. Raja-alueilla elää yhdeksän miljoonaa ihmistä, jotka voivat joutua pakenemaan, varoittaa YK.
Etiopian lippu
Etiopian pääministeri sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon, mutta etniset ristiriidat repivät yhä maata. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

YK:n humanitaarisen avun järjestö (OCHA) varoittaa mittavan pakolaiskriisin mahdollisuudesta Etiopian Tigrayn osavaltiossa. Osavaltiossa elää jo valmiiksi paljon pakolaisia ja humanitaarista apua tarvitsevia, ja mikäli konflikti Etiopian armeijan kanssa kärjistyyy, tuloksena voi olla jopa yhdeksän miljoonan ihmisen pakeneminen Etiopian sisällä tai sen rajojen ulkopuolelle, se varoittaa viime viikonloppuna julkaisemassaan raportissa (pdf).

Etiopian armeija ja maan pohjoisosissa sijaitseva Tigrayn kansan vapautusrintama (TPLF) kahakoivat viime keskiviikkona Tigrayn osavaltiossa lähellä. Mekellen lentokenttää, ja samana päivänä Etiopian hallitus ilmoitti aloittaneensa sotatoimet Tigrayssa. Tigray on julistettu hätätilaan. Armeijalla on lupa esimerkiksi riisua aseista Tigrayn alueen joukkoja, rajoittaa liikkumista, pidättää laittomasta toiminnasta epäiltyjä sekä asettaa ulkonaliikkumiskieltoja.

Hätätilajulistus estää ruoka-avun sekä muun humanitaarisen avun välittämisen alueelle, OCHA varoittaa. Tiet ja viestintäyhteydet ovat poikki eikä alueelle saa lentää. Viimeisintä, perjantaille suunniteltua ruoka-apujakelua ei voitu toteuttaa.

Tilanne on vaikea, sillä yli kaksi miljoonaa ihmistä tarvitsee jo valmiiksi jonkinlaista apua Tigrayn alueella. Sosiaaliturvaa saa noin miljoona ihmistä ja ruoka-apua noin 600 000. Alueella on 100 000 maan sisäistä pakolaista ja melkein saman verran kansainvälisiä pakolaisia. Tigrayn alue on kärsinyt erityisen pahasti myös Itä-Afrikan kulkusirkkojen hyökkäyksestä.

Mikäli apua ei saada toimitettua perille, etenkin pakolaiset voivat joutua turvautumaan ”kielteisiin selviytymisstrategioihin”. Yhteensä konflikti asettaa noin yhdeksän miljoonaa rajojen lähellä elävää ihmistä suureen vaaraan, sillä he voivat joutua pakenemaan, OCHA varoittaa.

Etiopian keskushallinnon ja Tigrayn suhteet kärjistyivät syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit hallituksen vastoin hallituksen määräyksiä. Etnisiä ristiriitoja on kuitenkin ollut jo pidempään. Tigraylaiset olivat vuosikymmenien ajan hallitsevassa asemassa Etiopian politiikassa, mutta sen jälkeen, kun nykyinen pääministeri, oromotaustainen Abiy Ahmed, nousi pääministeriksi vuonna 2018, he ovat menettäneet valtaansa. Abiy sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon solmittuaan rauhansopimuksen Etiopian pitkäaikaisen kiistakumppanin Eritrean kanssa, mutta häntä on syytetty myös itsevaltaisista otteista.

Kansainvälinen yhteisö pelkää nyt laajamittaista sisällissotaa, ja muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vedonnut väkivallan lopettamiseksi. Yksi suurimmista riskeistä on, että armeija jakautuu etnisten linjojen mukaan, ja siinä palvelevat tigraylaiset siirtyvät Tigrayn omiin joukkoihin, arvioi uutistoimisto Reuters.

Etiopian demokratiakehitys avustustyökatastrofiapupolitiikkakonfliktirauhaYK Etiopia

Lue myös

Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.
Kaksi miestä pöydän molemmin puolin, toinen selkä päin kameraa.

2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin

Humanitaarista apua on saatu toimitettua perille Etiopian Tigrayn alueelle, jossa kapinalliset ja armeija aloittivat taistelut marraskuussa. Monin paikoin viestintäyhteydet ja sähköt ovat kuitenkin poikki, vettä ei saada ja ruuan hinta nousee, kertovat YK sekä avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä