Ennuste Jemeniin: Tänä vuonna jo puolet Jemenin alle 5-vuotiaista kärsii nälästä – ”Täysin ihmisen aiheuttamaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennuste Jemeniin: Tänä vuonna jo puolet Jemenin alle 5-vuotiaista kärsii nälästä – ”Täysin ihmisen aiheuttamaa”

Jemenin nälkäisten määrä on jälleen nousemassa huolestuttaviin lukemiin. Konfliktin loppuminen todennäköisesti ratkaisisi nälkäongelman, mutta sitä ei ole näköpiirissä.

Huiviin verhoutunut nainen pesee käsiään.

Terveystyöntekijä pesee käsiään ennen menoaan Pelastakaa Lasten terveyskeskukseen Taizissa Jemenissä. Kuva: Anna Pantelia / Save The Children, GCCU.

Lähes 2,3 miljoonaa Jemenin alle 5-vuotiaista tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana, ellei apua saada lisättyä. 400 000 voi kuolla, elleivät he saa hoitoa välittömästi, varoittavat YK-järjestöt.

Ne julkaisivat perjantaina uuden tutkimuksen Jemenin ruokaturvatilanteesta. Mikäli ennuste toteutuu, puolet alle 5-vuotiaista kärsii tänä vuonna akuutista aliravitsemuksesta.

”Jemenin kriisi on toksinen sekoitus konfliktia, talouden romahdusta ja vakavaa puutetta rahoituksesta, jonka turvin voitaisiin toimittaa epätoivoisesti tarvittua apua”, vetoaa Maailman ruokaohjelman (WFP) pääjohtaja David Beasley tiedotteessa.

Esimerkiksi viime vuonna Jemeniin tarvitusta 3,4 miljardista dollarista (2,8 miljardia euroa) vain runsas puolet saatiin kokoon.

Jemenin humanitaarinen kriisi on kärjistynyt vuosittain siitä alkaen, kun Saudi-Arabia liittyi maan sisäiseen konfliktiin ja ryhtyi pommittamaan maan shiialaisia huthikapinallisia vuonna 2015. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on lähes romahtanut, ja koronaviruspandemia pahentaa tilannetta entisestään.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan ruokapulasta kärsiviä on Jemenissä nyt enemmän kuin koskaan. Se kertoo keränneensä tukemiltaan Pohjois-Jemenin terveydenhoitolaitoksilta tietoja, joiden mukaan aliravittujen lasten määrä kasvoi paikoin yli 50 prosenttia viime vuoden toisella puoliskolla verrattuna edellisvuoden vastaaviin lukuihin.

YK-järjestöjen ennusteen mukaan myös noin 1,2 miljoonaa raskaana olevaa tai imettävää äitiä tulee tänä vuonna kärsimän akuutista aliravitsemuksesta, mikä pahentaa lasten aliravitsemuksesta entisestään.

Nälän ratkaisisi etenkin kaksi asiaa: ruuan toimittaminen ja sodan loppuminen, muistutti WFP:n David Beasley.

”Nälkä Jemenissä on täysin ihmisen aiheuttama ja sodan perintöä. Aliravitsemuksen lisääntyminen taistelujen koettelemilla alueilla osoittaa, miten tämä julma konflikti vaikuttaa lapsiin”, sanoo myös Xavier Joubert, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja tiedotteessa.

Aliravitsemus vahingoittaa fyysistä ja kognitiivista kehitystä etenkin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Muutokset ovat usein peruuttamattomia, ja nälällä on yhteys myös sairauksiin ja köyhyyteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia