Uutiset Jemenin konflikti

Ennuste Jemeniin: Tänä vuonna jo puolet Jemenin alle 5-vuotiaista kärsii nälästä – ”Täysin ihmisen aiheuttamaa”

Jemenin nälkäisten määrä on jälleen nousemassa huolestuttaviin lukemiin. Konfliktin loppuminen todennäköisesti ratkaisisi nälkäongelman, mutta sitä ei ole näköpiirissä.
Huiviin verhoutunut nainen pesee käsiään.
Terveystyöntekijä pesee käsiään ennen menoaan Pelastakaa Lasten terveyskeskukseen Taizissa Jemenissä. (Kuva: Anna Pantelia / Save The Children, GCCU)

Lähes 2,3 miljoonaa Jemenin alle 5-vuotiaista tulee kärsimään nälästä tämän vuoden aikana, ellei apua saada lisättyä. 400 000 voi kuolla, elleivät he saa hoitoa välittömästi, varoittavat YK-järjestöt.

Ne julkaisivat perjantaina uuden tutkimuksen Jemenin ruokaturvatilanteesta. Mikäli ennuste toteutuu, puolet alle 5-vuotiaista kärsii tänä vuonna akuutista aliravitsemuksesta.

”Jemenin kriisi on toksinen sekoitus konfliktia, talouden romahdusta ja vakavaa puutetta rahoituksesta, jonka turvin voitaisiin toimittaa epätoivoisesti tarvittua apua”, vetoaa Maailman ruokaohjelman (WFP) pääjohtaja David Beasley tiedotteessa.

Esimerkiksi viime vuonna Jemeniin tarvitusta 3,4 miljardista dollarista (2,8 miljardia euroa) vain runsas puolet saatiin kokoon.

Jemenin humanitaarinen kriisi on kärjistynyt vuosittain siitä alkaen, kun Saudi-Arabia liittyi maan sisäiseen konfliktiin ja ryhtyi pommittamaan maan shiialaisia huthikapinallisia vuonna 2015. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on lähes romahtanut, ja koronaviruspandemia pahentaa tilannetta entisestään.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan ruokapulasta kärsiviä on Jemenissä nyt enemmän kuin koskaan. Se kertoo keränneensä tukemiltaan Pohjois-Jemenin terveydenhoitolaitoksilta tietoja, joiden mukaan aliravittujen lasten määrä kasvoi paikoin yli 50 prosenttia viime vuoden toisella puoliskolla verrattuna edellisvuoden vastaaviin lukuihin.

YK-järjestöjen ennusteen mukaan myös noin 1,2 miljoonaa raskaana olevaa tai imettävää äitiä tulee tänä vuonna kärsimän akuutista aliravitsemuksesta, mikä pahentaa lasten aliravitsemuksesta entisestään.

Nälän ratkaisisi etenkin kaksi asiaa: ruuan toimittaminen ja sodan loppuminen, muistutti WFP:n David Beasley.

”Nälkä Jemenissä on täysin ihmisen aiheuttama ja sodan perintöä. Aliravitsemuksen lisääntyminen taistelujen koettelemilla alueilla osoittaa, miten tämä julma konflikti vaikuttaa lapsiin”, sanoo myös Xavier Joubert, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja tiedotteessa.

Aliravitsemus vahingoittaa fyysistä ja kognitiivista kehitystä etenkin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Muutokset ovat usein peruuttamattomia, ja nälällä on yhteys myös sairauksiin ja köyhyyteen.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyököyhyyslapsetruoka Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Lääkepurkki ja neula kahden hansikkaalla peitetyn sormen välissä.

Jemenin huthikapinalliset levittävät disinformaatiota koronasta ja estävät rokotetoimituksia – ”Terveystilanne on kammottava”, kertoi terveystyöntekijä ihmisoikeusjärjestölle

Jemenissä on alkanut toinen korona-aalto, mutta maan pohjoisosia hallussaan pitävät huthikapinalliset eivät ole määränneet rajoitustoimia. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan huthit ovat jopa estäneet rokotetoimituksia, koska WHO ei suostunut antamaan rokotteita ilman valvontaa.
Korkea rakennus, jonka edessä lippuja ja aita, jossa YK:n logo.

YK vetoaa lisärahoituksen saamiseksi Jemeniin – ”Jos teemme väärän valinnan nyt, Jemen kokee pahimman nälänhädän, jonka maailma on nähnyt vuosikymmeniin”

Yli 16 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Jemenissä, mutta avunantajamaat kitsastelevat avustusoperaatioiden rahoittamisessa. YK julkaisi tällä viikolla avustussuunnitelman, jonka mukaan humanitaariseen apuun tarvitaan tänä vuonna 3,23 miljardia euroa. Muuten edessä on katastrofi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä