Ennätysmäisen pitkään riehunut Freddy-myrsky iski toista kertaa eteläiseen Afrikkaan – Amnesty kehottaa maksamaan korvauksia ilmastonmuutoksen tuhoista kärsiville maille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennätysmäisen pitkään riehunut Freddy-myrsky iski toista kertaa eteläiseen Afrikkaan – Amnesty kehottaa maksamaan korvauksia ilmastonmuutoksen tuhoista kärsiville maille

Sykloni Freddy vei ihmishenkiä etenkin Malawissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kehottaa maksamaan korvauksia ilmastonmuutoksen aiheuttamista tuhoista myrskystä kärsineille maille.

Satelliitti ja kuva maapallon pinnasta.

Sykloni Freddy kuvattiin 20.2. Mauritiuksen saarivaltion koillispuolella. Kuva: Nasa Johnson / CC BY-NC-ND 2.0.

Trooppinen sykloni Freddy on vienyt yli 220 ihmisen hengen Mosambikissa, Malawissa ja Madagaskarilla.

Freddy on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen myrsky, sillä se kehittyi Australian rannikolla jo helmikuun alkupuolella ja iski viime viikonloppuna jo toista kertaa eteläiseen Afrikkaan aiheuttaen uusia tuhoja. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan myrskystä kärsineille pitäisikin maksaa korvauksia menetyksistä ja vahingoista. YK:n ilmastokokouksessa sovittiin viime vuoden lopulla korvausrahaston perustamisesta kehittyville maille, mutta vielä se ei ole toiminnassa.

”Mosambik ja Malawi ovat niiden maiden joukossa, jotka ovat vähiten vastuussa ilmastonmuutoksesta. Silti ne joutuvat kohtaamaan voimistuvien myrskyjen täyden voiman pääosin rikkaiden maiden hiilipäästöjen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen vuoksi”, sanoi järjestön itäisen ja eteläisen Afrikan Tigere Chagutah tiedotteessa.

Sykloni osui viime viikonloppuna ensin Mosambikiin, jossa se oli jo kertaalleen aiheuttanut tuhoa helmikuussa ja vaikuttanut yli 171 000 ihmisen elämään. Toisella kerralla osa Mosambikin maakunnista sai vuorokaudessa yhtä paljon sadetta kuin normaalisti kuukauden aikana, kertoo YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimisto OCHA.

Mosambikista myrsky siirtyi Malawiin, jossa ainakin 190 ihmistä on kuollut, suuri osa mutavyöryjen takia. Myös Madagaskarilla myrsky on vaikuttanut lähes 300 000 ihmisen elämään.

Myrsky on heikentynyt trooppiseksi matalapaineeksi, mutta sen uskotaan lähipäivinä aiheuttavan rankkasateita sekä mahdollisesti tulvia ja maanvyörymiä.

Avustusjärjestöille erityistä huolta aiheuttaa Malawi, jossa myrsky on vahingoittanut infrastruktuuria, rakennuksia ja sähkölinjoja.

”Tilanne on vakava. Loukkaantuneita, kadonneita ja kuolleita on paljon ja määrä kasvaa lähipäivinä. Sairaala on ylikuormitettu eri alueilta tulevien uhrien vuoksi”, sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Blantyressa työskentelevä hätäapukoordinaattori Guilherme Botelho eilen tiedotteessa.

Malawi on kärsinyt koleraepidemiasta noin vuoden ajan. Likaisen veden mukana tarttuva ripulitauti tuli maahan viimevuotisen Ana-myrskyn seurauksena eikä sitä ole saatu vielä kitkettyä. Yli 1 500 ihmistä on kuollut tautiin. Freddyn mukanaan tuomat sateet ja tulvat voivat pahentaa tilannetta entisestään.

”Olemme siirtäneet kolerakeskukset lähelle sairaalaa varmistaaksemme potilaiden turvallisuuden. Sade ei ole vielä lakannut ja vahinkoja on paljon, mikä huolestuttaa meitä monella tasolla. Kolera on yksi huolenaihe, etenkin siksi, että rokotekattavuus on Blantyressa huono”, Botelho kertoi. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia