Saman hirmumyrskyn odotetaan iskevän pian jo toista kertaa Mosambikiin – sykloni Freddystä voi tulla kaikkien aikojen pitkäkestoisin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saman hirmumyrskyn odotetaan iskevän pian jo toista kertaa Mosambikiin – sykloni Freddystä voi tulla kaikkien aikojen pitkäkestoisin

Madagaskaria ja Mosambikia helmikuussa moukaroinut sykloni Freddy kerää jälleen voimia. Se on jo vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten elämään.

Satelliitti ja kuva maapallon pinnasta.

Sykloni Freddy kuvattiin 20.2. Mauritiuksen saarivaltion koillispuolella. Kuva: Nasa Johnson / CC BY-NC-ND 2.0.

Afrikan eteläosissa sijaitsevassa Mosambikissa odotetaan jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä tuhoisan trooppisen syklonin saapumista. Freddy-hirmumyrskyn odotetaan rantautuvan maahan Intian valtamereltä tämän viikon lopulla.

Kyseessä olisi muutaman viikon sisään jo toinen kerta, kun sama hirmumyrsky iskee Mosambikiin. Siitä voi myös tulla historian pitkäkestoisin trooppinen sykloni.

Luoteis-Australian rannikolla kehittynyt Freddy nimettiin helmikuun 6. päivänä. Se ylitti Intian valtameren, rantautui ensin Madagaskarille ja saapui Mosambikiin 24.2. Sieltä se eteni myös Zimbabween.

Freddy on aiheuttanut kovia tuulia ja sateita sekä tulvia. Se on vaikuttanut Mosambikissa 1,75 miljoonan ihmisen elämään ja Madagaskarilla satojen tuhansien ihmisten elämään. 

Mosambikissa lähes 14 000 taloa on tuhoutunut ja 1 265 kilometriä teitä vahingoittunut. Hirmumyrsky on vaikuttanut myös 92 000 hehtaariin viljelysmaata, osittain alueilla, joilla 400 000 ihmistä on jo valmiiksi kärsinyt ruokapulasta. Tilannetta vaikeuttaa se, että maassa oli tulvia jo ennen myrskyä.

Uusi rantautuminen voi vaikuttaa yli puolen miljoonan ihmisen elämään ja tulee vaikeuttamaan myös jo käynnissä olevaa avustusoperaatiota. Siihen on varauduttu muun muassa sulkemalla koulut tänään Zambezian maakunnassa sekä varastoimalla hätäaputarvikkeita, YK kertoo.

Kuolonuhreja on raportoitu toistaiseksi 21.

”Freddyllä on suuri sosiaalis-taloudellinen ja humanitaarinen vaikutus. Kuolonuhrien määrä on rajallinen täsmällisten ennusteiden, varhaisen varoittamisen sekä koordinoidun riskienvähentämistoiminnan ansiosta – vaikka yksikin on liikaa”, sanoo WMO:n palvelujohtaja Johan Stander tiedotteessa.

Freddyn arvioidaan keräävän voimia parhaillaan voimia Madagaskarin ja Mosambikin välisellä merialueella, jota kutsutaan Mosambikin kanaaliksi.

WMO:n mukaan se on jo rikkonut ennätyksiä korkean energiatasonsa vuoksi. Toistaiseksi pitkäkestoisin trooppinen sykloni on ollut vuonna 1994 keskisellä Tyynellämerellä 31 päivää riehunut John.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia