Dubain ilmastokokouksessa ennätysmäärä fossiilisten polttoaineiden lobbareita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Dubain ilmastokokouksessa ennätysmäärä fossiilisten polttoaineiden lobbareita

Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa edistäviä lobbareita on parhaillaan käynnissä olevassa ilmastokokouksessa lähes 2 500, laskee järjestöjen yhteenliittymä.

Ihmisiä kävelemässä kohti kokouskeskusta.

COP28-ilmastokokousta isännöi tänä vuonna Arabiemiirikunnat. Kuva: Leo Alfonso / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Dubaissa käynnissä olevaan YK:n ilmastokokoukseen osallistuu lähes neljä kertaa enemmän fossiilisten polttoaineiden lobbareita kuin viime vuonna, arvioi järjestöjen yhteenliittymä Kick Big Polluters Out.

Sen tällä viikolla julkaisemien tietojen mukaan fossiiliteollisuutta edustavia osallistujia on kokouksessa ainakin 2 456. Jos lobbarit muodostaisivat yhden valtion delegaation, kyseessä olisi neuvotteluiden kolmanneksi suurin osallistuja. Vain Brasilialla ja Arabiemiirikunnilla on enemmän osallistujia. 

Fossiilisten polttoaineiden lobbareita myös on paikalla enemmän kuin kymmenen ilmastonmuutokselle haavoittuvimman maan osallistujia yhteensä ja yli seitsemän kertaa enemmän kuin alkuperäiskansojen edustajia.

Järjestöt kritisoivat tilannetta, sillä fossiilisista polttoaineista luopumisesta on tullut yhä tärkeämpi kysymys ilmastoneuvotteluissa ja monet fossiiliyhtiöt taas suunnittelevat toiminnan jatkamista tai kasvattamista.

”Luuletteko todella, että Shell, Chevron tai ExxonMobil lähettävät lobbareita tarkkailemaan passiivisesti näitä neuvotteluja? Edistämään ilmastoratkaisuja, jotka hyödyttävät niitä yhteisöjä, joiden ilmaa ja vettä ne saastuttavat? -- Suurten saastuttajien myrkyllinen läsnäolo on pitänyt meitä jumissa vuosia ja estänyt meitä pitämästä fossiilisia polttoaineita maaperässä. Ne ovat syy siihen, miksi COP28:ta varjostaa ilmaston kieltämisen, ei ilmastorealismin, pilvi”, kritisoi Start:Empowerment-järjestön edustaja Alexia Leclercq tiedotteessa.

Suuri osa lobbareita on päässyt kokoukseen rikkaiden maiden kauppajärjestöjen kautta. Eniten osallistujia on tuonut Genevessa toimiva kansainvälinen päästökauppajärjestö IETA, joka on tuonut 116 ihmistä muun muassa Shelliltä ja TotalEnergiesiltä.

Raportissa ovat mukana vain ne delegaatit, jotka kertovat avoimesti yhteyksistään fossiilisten polttoaineiden tuotantoon, joten todennäköisesti määrä on suurempi, järjestöt arvioivat.

Järjestöt vaativat, että neuvotteluihin luotaisiin vastuullisuusmekanismi, joka säätelisi lobbareiden osallistumista. Yksi edistysaskel saavutettiin tänä vuonna, kun osallistujien on pitänyt ensimmäistä kertoa paljastaa, mitä tahoa he edustavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia