Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla
Bahrainilainen ihmisoikeusaktivisti Maryam al-Khawaja vieraili viime viikolla Suomessa. Hänen isänsä perustama ihmisoikeusjärjestö on Suomessa toimivan Ihmisoikeusliiton sisarjärjestö. (Kuva: Teija Laakso)

Persianlahdella sijaitseva pieni saarivaltio Bahrain tunnetaan Suomessa ja muualla Euroopassa lähinnä Formula 1 -kisoistaan. Muuten maa päätyy uutisiin varsin harvoin.

Se turhauttaa bahrainilaistaustaista ihmisoikeusaktivistia Maryam al-Khawajaa, joka on viime viikkoina vieraillut Pohjoismaissa vakuuttamassa ulkoministeriöitä siitä, että Bahrainin tilanteeseen pitää ottaa vahvemmin kantaa. Viime viikolla oli vuorossa Suomi.

Hän ei ole alkuunkaan tyytyväinen siihen, miten Suomi ja muut länsimaat suhtautuvat Bahrainiin ja muihin ihmisoikeuksia polkeviin Persianlahden maihin.

”Olisin vähemmän turhautunut, jos länsimaat tyytyisivät vain olemaan hiljaa. Mutta nyt ne eivät ole hiljaa vaan tukevat Persianlahden maita aktiivisesti”, hän kritisoi.

Al-Khawaja tulee aktivistiperheestä, joka on saanut maksaa kalliin hinnan demokratian ja ihmisoikeuksien vaatimisesta. Hänen isänsä Abdulhadi al-Khawaja oli mukana perustamassa tunnettua ihmisoikeusjärjestöä Bahrain Centre for Human Rightsia ja istuu parhaillaan elinkautista vankeustuomiota muun muassa osallistumisestaan arabikevään mielenosoituksiin vuonna 2011. Häntä on kidutettu.

Maryam al-Khawaja itse asuu lapsuutensa kotimaassa Tanskassa, jonka kansalaisuus hänellä on. Bahrainissa hän joutuisi vankilaan. Hän toimii isänsä järjestössä sekä toisessa, Persianlahden maiden ihmisoikeustilanteen puolesta kampanjoivassa Gulf Centre for Human Rightsissa.

Tekopyhää politiikkaa

Al-Khawaja kiihtyy puhuessaan länsimaiden politiikasta Persianlahden maita kohtaan. Se on hänen mukaansa tekopyhää ja vahingoittaa niiden uskottavuutta.

”Kasvoin Tanskassa, joten opin, että ihmisoikeudet ja vapaus kuuluvat yhteiskuntamme rakenteisiin. Mutta näyttää siltä, että se pätee vain meihin. Pohjoismaalaisena häpeän sitä, ettemme halua noudattaa arvojamme ja periaatteitamme kaikkialla”, hän sanoo.

Al-Khawajan kritiikin kohteena on etenkin asekauppa. Bahrain on osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa, joka pommittaa parhaillaan Jemeniä ja on syyllistynyt todennäköisesti sotarikoksiin siviileihin kohdistuneiden iskujen takia. Silti etenkin Yhdysvallat ja Iso-Britannia kauppaavat Bahrainille ja muille liittouman maille aseita.

Puhtaita papereita ei saa Suomikaan. Suomi myi Bahrainille tarkkuuskivääreitä arabikevään alla ja on aseistanut myös Jemenissä sotivaa Arabiemiirikuntia.

”Kun myydään aseita, viestitään, että ihmisoikeusrikkomuksista huolimatta halutaan jatkaa bisnestä. Maat pitäisi asettaa ehdottomasti asevientikieltoon”, al-Khawaja sanoo.

Toinen kysymys on maiden sisäpolitiikka. Shiiaenemmistöistä Bahrainia hallitsee sunnikuningas Hamas bin Isa-al Khalifah, jonka suku on pitänyt valtaa 1700-luvun lopulta alkaen. Kuninkaalla on paljon valtaa, ja otteet ihmisoikeusaktivisteja, toisinajattelijoita ja oppositiota kohtaan ovat kovat. Poliittisia puolueita ei saa virallisesti edes perustaa.

Al-Khawajan, 30, perhe muutti 2000-luvun alussa Bahrainiin, kun sen poliittinen tilanne näytti olevan paranemassa. Toiveet osoittautuivat ennenaikaisiksi. Vuonna 2011 arabikevään demokratiaa vaativat mielenosoitukset levisivät myös Bahrainiin.  

Al-Khawaja oli mukana järjestämässä mielenosoituksia mutta ei mielellään käytä sanaa arabikevät. Termi jättää ulkopuolelleen esimerkiksi kurdit ja romantisoi tapahtumia liikaa.

”Näin, miten ihmisiä tapettiin ja hakattiin. Se ei ollut romanttista vaan kamalaa”, hän sanoo.

Turvallisuusjoukot tappoivat Bahrainissa kymmeniä ja pidättivät tuhansia ihmisiä.

Tilanne heikentynyt

Parina viime vuotena Bahrainin ihmisoikeustilanne on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vain heikentynyt. Kaksi tärkeintä oppositioyhdistystä on kielletty, samoin ainoa riippumaton sanomalehti. Maassa on tuhansia poliittisia vankeja, ja monia heistä kidutetaan. Mielenosoitukset tukahdutetaan väkivalloin.

Myös al-Khawajan on yhä vaikeampi saada yhteyttä kentällä toimiviin aktivisteihin. Niin moni on maanpaossa tai vankilassa.

Hän itse ei ole päässyt maahan sitten vuoden 2014. Hän poistui maasta arabikevään väkivaltaisuuksien aikana mutta halusi palata takaisin tavatakseen vankilaan joutuneen isänsä, joka oli ryhtynyt nälkälakkoon. Poliisi vei hänet kuitenkin suoraan lentokentältä vankilaan, jossa hän vietti seuraavat kolme viikkoa.

”Vankilassa oleminen on yksinäistä ja äärimmäisen vaikeaa. Bahrainilaisille aktivisteille vankilaan joutuminen on kuitenkin kuin kunniamerkki: olemme tehneet jotakin, mitä hallitus pitää riittävän tärkeänä”, al-Khawaja toteaa.

Hän vapautui kansainvälisen painostuksen ansiosta ja pääsi lähtemään maasta. Takaisin ei ole paluuta, sillä hänet on tuomittu poissaolevana.

Trump toi muutoksen

Bahrainin kuningas lupasi uudistuksia vuoden 2011 väkivallan jälkeen, mutta niitä ei ole kuulunut. Al-Khawajan mukaan se johtuu siitä, ettei maan tarvitse tehdä niin – kuten ei myöskään muiden alueen maiden. Länsimaat eivät painosta niitä riittävästi.

”Sen jälkeen, kun Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti, Persianlahden monarkiat ovat rohkaistuneet, ja niistä on tullut hyökkäyksessään paljon itsevarmempia”, hän sanoo.

Trumpin hallinto on esimerkiksi poistanut presidentti Barack Obaman hallinnon asettaman ehdon, jonka mukaan Bahrainille myydään F-16-hävittäjiä vain, mikäli se hillitsee ihmisoikeusloukkauksia.

Iso-Britannia puolestaan havittelee tiiviimpiä kauppasuhteita Persianlahden maihin nyt, kun se on eroamassa EU:sta. Se on kehunut Bahrainia ”reformeista” ja avannut maahan pysyvän sotilastukikohdan. Myös Yhdysvalloilla on maassa tukikohtia.

Täysin hiljaa länsimaat eivät Bahrainin tilanteesta ole. Viime aikoina etenkin kuuluisan aktivistin, al-Khawajan isän kollegan Nabeel Rajabin vankeusrangaistukset ovat saaneet esimerkiksi Yhdysvallat ja EU:n älähtämään. Al-Khawajaa se ei vielä vakuuta.

”On nähty, että kunhan joku pidetään vankilassa riittävän kauan, kansainvälinen yhteisö unohtaa hänet. Esimerkiksi isäni on ollut vankilassa seitsemän vuotta, ja hän on Tanskan kansalainen. Myös Ruotsin kaksoiskansalainen Mohammed Habib al-Muqdad on ollut seitsemän vuotta vankilassa”, hän muistuttaa.

Siksi hän toivoo, että Pohjoismaat muodostaisivat nyt yhteisen kannan Bahrainin tilanteesta ja ryhtyisivät tuomaan sitä esiin EU:ssa ja YK:ssa. Toistaiseksi prosessi on vasat alussa.

Ihmisoikeusasioissa al-Khawaja sanoo olevansa silti aina optimisti, muuten työtä ei voisi tehdä. Taustalla vaikuttaa isän opetus: ihmisoikeusaktivistiksi ei kannata ryhtyä siksi, että odottaa nopeita tuloksia.

”Ihmisoikeusaktivistina toimitaan, koska se on oikein.”

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiaEUgeopolitiikkahallinto Bahrain Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista