Avustusjärjestöt vaikeuksissa Sudanissa – Tiloja ryöstelty, sairaaloista loppuvat tarvikkeet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt vaikeuksissa Sudanissa – Tiloja ryöstelty, sairaaloista loppuvat tarvikkeet

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoo, että potilaita kuoli, koska sen tukemassa sairaalassa Pohjois-Darfurissa ei ollut leikkauskapasiteettia ja muut alueen sairaalat olivat kiinni. Humanitaarinen tilanne on vakava, sillä jo ennen taisteluiden alkamista kolmannes maan väestöstä tarvitsi apua.

Sudanin lippu muuriin kuvattuna.

Kuva: David Peterson / Pixabay.

Sudanin humanitaarinen tilanne on heikkenemässä nopeasti lauantaina alkaneiden väkivaltaisuuksien seurauksena. 

Noin kolmannes maan väestöstä, 15,8 miljoonaa ihmistä, tarvitsi humanitaarista apua jo ennen armeijan ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välisiä taisteluita. Nyt apua on entistäkin vaikeampi saada perille eivätkä ihmiset voi poistua kodeistaan väkivallan takia.

”Viimeisten kolmen päivän ajan ihmiset kaikkialla Sudanissa ovat olleet pelon vallassa. He eivät ole tienneet, voiko kodista lähteä turvallisesti. Nyt heidän on nyt tehtävä valinta pelon kohtaamisen ja nälkään kuolemisen välillä”, sanoi Pelastakaa Lasten maajohtaja Arshad Malik eilen.

Pelastakaa Lapset on väkivallan takia keskeyttänyt suurimman osan työstään maassa. Se kertoo, että sen tiloista Darfurista on myös ryöstetty lasten tukemiseen tarkoitettuja lääkintä- ja avustustarvikkeita, kuten jääkaappi, kannettavia tietokoneita ja autoja.

Aiemmin myös Maailman ruokaohjelma (WFP) keskeytti toimintansa maassa kolmen sen työntekijän kuoleman jälkeen.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) toiminta on vaikeutunut. Toimitilat Etelä-Darfurissa ryöstettiin, ja Khartumissa useimmat työntekijät ovat jääneet taisteluiden takia loukkuun eivätkä pääse varastoihin toimittamaan elintärkeitä lääkintätarvikkeita sairaaloihin. Jopa ambulansseja käännytetään takaisin, järjestö kertoo tiedotteessaan.

MSF:n tukema sairaala Pohjois-Darfurissa on vastaanottanut 136 haavoittunutta, joista 11 on kuollut. Suurin osa potilaista on ollut ristituleen joutuneita siviilejä, joiden joukossa on paljon lapsia.

”Heillä on erittäin vakavia vammoja, eikä sairaalassa ollut lauantai-iltapäivään asti leikkauskapasiteettia. Kaikki muut Pohjois-Darfurin sairaalat on jouduttu sulkemaan joko siksi, että ne ovat lähellä taisteluita tai siksi, että henkilökunta ei ole päässyt sinne väkivaltaisuuksien vuoksi. Emme siis voineet ohjata potilaita minnekään hoitoon”, kertoi järjestön projektikoordinaattori Cyrus Paye.

Sairaala on kärsinyt myös sähkökatkoista, ja lääkkeet ja veri on loppumassa, samoin polttoaine, jota tarvitaan generaattorin pyörittämiseen. Samanlainen tilanne on myös monissa muissa Sudanissa sairaaloissa.

YK:n mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 180 ihmistä ja loukkaantunut yli 1 800. YK, ulkovallat, EU, Afrikan unioni ja avustusjärjestöt ovat vedonneet väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. 

”Taistelut jatkuvat lähes keskeytymättä. Olen yrittänyt saada molempien osapuolten johtajat pitämään muutaman tunnin humanitaarisen tauon, jotta sudanilaiset voisivat mennä turvaan, hankkia tarvikkeita Ramadania varten tai mennä sairaalaan”, kertoi YK:n pääsihteerin Sudanin edustaja Volker Perthes.

Hän kertoi yrittävänsä saada aikaan päivittäisen kolme tuntia kestävän humanitaarisen tulitauon. Tällainen tauko saatiin aikaan sunnuntaina ja maanantaina, mutta se keskeytyi ennen aikojaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia