Avustusjärjestö: Tuhannet ampumahaavapotilaat kuormittavat Gazan jo valmiiksi henkitoreissa olevaa terveysjärjestelmää – ”Musertava isku” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestö: Tuhannet ampumahaavapotilaat kuormittavat Gazan jo valmiiksi henkitoreissa olevaa terveysjärjestelmää – ”Musertava isku”

Lähes 6 000 ihmistä on saanut ampumavammoja Gazassa mielenosoitusten alkamisen jälkeen. Hoitoa ei riitä kaikille. ”Näin suuri potilasmäärä ylikuormittaisi maailman parhaitakin terveysjärjestelmiä”, varoittaa Lääkärit ilman rajoja -järjestön Palestiinan operaation johtaja Marie-Elisabeth Ingres.

Vaurioitunut rakennus

Ampumahaavapotilaiden määrä kuormittaa Gazan terveysjärjestelmää, varoittaa Lääkärit ilman rajoja. Kuvassa Israelin tulituksessa vaurioitunut El-Wafan sairaala vuonna 2014. Kuva: Joe Catron / CC BY-NC 2.0.

Vaikeita ja vakavia ampumahaavoja saaneiden potilaiden määrä on ylikuormittamassa Gazan terveysjärjestelmän. Hoitamattomat haavat ja infektiot voivat johtaa elinikäiseen vammautumiseen, amputointeihin tai jopa kuolemaan, varoittaa alueella terveyspalveluja tarjoava avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF).

”Näin suuri potilasmäärä ylikuormittaisi maailman parhaitakin terveysjärjestelmiä. Gazassa se on musertava isku”, sanoo MSF:n Palestiinan operaation johtaja Marie-Elisabeth Ingres tiedotteessa.

Gazassa on protestoitu maaliskuun lopusta lähtien Israelin saartoa vastaan sekä vaadittu palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta. Suurin osa mielenosoittajista on ollut rauhanomaisia, mutta osa on myös muun muassa lennättänyt palavia leijoja Israelin puolelle. Israelin joukot ovat vastanneet tulituksella.

YK:n tilastojen mukaan lokakuun loppuun mennessä mielenosoitusten yhteydessä oli tapettu 171 palestiinalaista. Yli 24 000 ihmistä on loukkaantunut.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan 5 886 on saanut ampumavammoja. MSF kertoo hoitaneensa heistä runsasta puolta. Suurin osa on saanut vamman jalkaan. Noin puolella on avomurtumia ja monilla muilla vakavia pehmytkudosvaurioita.

Vammat ovat vakavia eivätkä parane nopeasti. Monet potilaat tarvitsisivat kirurgiaa, pitkäaikaista fysioterapiaa ja kuntoutusta, mutta koska kunnollista hoitoa ei ole saatavilla riittävästi, etenkin avomurtumapotilaiden infektioriski on suuri, MSF varoittaa. Avomurtuma tarkoittaa luunmurtumaa, joka on rikkonut myös ihon pinnan.

Gazan terveysjärjestelmä on jo valmiiksi surkeassa kunnossa pitkään jatkuneen humanitaarisen kriisin vuoksi. Israel on saartanut aluetta vuodesta 2005 ja valvoo kaikkea liikennettä sisään ja ulos. Sähköä on jäljellä enää muutamaksi tunniksi päivässä ja 80 prosenttia ihmisistä on riippuvaisia ulkomaanavusta.

Tilanteen korjaaminen vaatii sitä, että sekä Palestiinan että Israelin viranomaiset sallivat terveystyöntekijöiden työn ja edesauttavat potilaiden siirtoja ulkomaille, MSF sanoo. YK:n mukaan tähän mennessä Israel on hyväksynyt vasta runsaan viidenneksen mielenosoituksissa haavoittuneiden potilaiden siirtohakemuksista Gazan ulkopuolelle.

Lisäksi tarvitaan kymmeniä miljoonia euroja rahaa.

”MSF on jo kolminkertaistanut kapasiteettinsa Gazassa, mutta tarvittavan kirurgian, antibioottien ja intensiivisen hoidon sekä pitkäaikaisen fysioterapian ja kuntoutuksen määrä on järkyttävä”, Ingres sanoo.

Gazan tilanne on tänä vuonna pahentunut, sillä Yhdysvallat on lopettanut rahoituksen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle Unrwalle. YK varoitti lokakuussa alueen rahoituspulasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia