Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina

Suomessa asuvan Alberton veli löytyi angolalaisen kaupungin kadulta julmasti pahoinpideltynä. Perhe uskoo, että syynä oli tämän seksuaalinen suuntautuminen. Väkivallanteot lgbti-väestöä kohtaan eivät ole maassa tavattomia, sillä homofobian juuret ovat syvällä.
Kaksi kehystettyä valokuvaa miehestä.
Angolalainen Litilson menehtyi maaliskuussa pahoinpitelyn uhrina. Perhe epäilee syyksi tämän seksuaalista suuntautumista. (Kuva: Litilsonin perhe)

Maanantai, maaliskuun 8. päivä, oli synkkä päivä Suomessa asuvan, angolalaisen Alberton (nimi muutettu) perheessä.

Hän sai kuulla, että hänen 25-vuotias velipuolensa oli kuollut raa’assa pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin Angolassa.

Lempinimellä Litilson tunnettu, maan pohjoisosassa sijaitsevassa Cabindan kaupungissa elänyt veli oli kadonnut helmikuussa ja löytynyt myöhemmin kadulta pahasti loukkaantuneena. Sairaalassa häntä ei voitu enää auttaa. Litilson menehtyi aivovaurioon.

”Hän tuli tajuihinsa mutta ei enää tunnistanut ketään eikä pystynyt kertomaan, kuka sen oli tehnyt. Muutaman päivän kuluttua sain tietää, että Litilson on kuollut”, Alberto kertoo.

Alberto ja hänen Angolassa elävä perheensä uskovat, että Litilson tapettiin tämän seksuaalisen suuntautumisen takia. Kauneussalongissa työskentelevä Litilson oli kertonut olevansa homo ja pukeutui toisinaan naisen vaatteisiin.

Tekijää tai tekijöitä ei ole saatu kiinni eikä välttämättä saadakaan. Poliisi ei suostunut ottamaan asiaa tutkittavakseen vaan pilkkasi Litilsonin isää ja käytti törkeää kieltä, kun tämä meni tekemään rikosilmoitusta.

Alberto on yrittänyt saada myös paikallisen median tai viranomaiset reagoimaan tapaukseen julkisesti, tuloksetta. Hän haluaa veljelleen oikeutta.

”Ihmiset vähättelevät tapausta, koska hän oli homo. Tällaista ei pitäisi tapahtua – että joku kidutetaan kuoliaaksi eikä kukaan saa edes tietää siitä. Yritän tehdä kaikkeni, ettei tällaista enää tapahtuisi”, hän sanoo.

Syrjintä on yleistä

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (lgbti) syrjintäkokemukset ja stigma ovat Angolassa yleinen ilmiö.

”Lgbti-ihmisenä oleminen on Angolassa jatkuva haaste, sillä ilmaisemalla itseämme joudumme joka päivä haastamaan yhteiskunnan asettamat kulttuuriset ja uskonnolliset standardit”, kuvailee Luandassa toimivan lgbti-järjestön Arquivo de Identidade Angolanon projektipäällikkö Roquiana Gunza sähköpostitse.

Lgbti-väestön on muita vaikeampi saada töitä, koulutusta ja terveyspalveluita. Heitä kartetaan toisinaan myös hiv-pelkojen takia.

Myös Litilson sai kokea osansa syrjinnästä. Hän uskaltautui muutama vuosi sitten tulemaan kaapista ja alkoi elää omannäköistään elämää.

”Litilsonin kuoleman jälkeen olen saanut monia yhteydenottoja, joissa ihmiset kertoivat, että hänessä oli positiivista energiaa. Hän juhli mielellään ja oli iloinen tyyppi. Hän oli myös taiteellisesti lahjakas”, Alberto kuvailee.

Hinta avoimuudesta oli kova: pikkukaupungissa häntä pidettiin riivattuna. Alberto pohti sisarensa kanssa, voisiko veli muuttaa pääkaupunki Luandaan, joka on vapaamielisempi paikka.

”Viime aikoina hän oli masentunut. Hän soitti minulle ja lähetti ääniviestejä. Hän halusi pois, koki olonsa uhatuksi ja pelkäsi, että hänet tapetaan.”

Kristilliset yhteisöt lietsovat väkivaltaa

Lgbti-vastaisuuden juuret ovat Angolassa syvällä. Maa oli vuoteen 1975 asti Portugalin siirtomaa, ja siirtomaaisäntien mukana tuli myös homouden, tai oikeastaan ”luonnottomat paheet”, kriminalisoiva laki, joka kumottiin lopullisesti vasta tänä vuonna.

Nykyisin homofobiaa lietsovat erityisesti tietyt kristilliset yhteisöt.

”Angolassa on lähetyssaarnaajia ja suuria karismaattisia kirkkoja, jotka vetävät tuhansia ja tuhansia ihmisiä puoleensa. Osa niistä on amerikkalaisia ja hyvin homovastaisia. Se on kielteinen trendi ja se on lisääntynyt viime aikoina”, sanoo Angolaa tutkiva Inge Amundsen, joka on norjalaisen kehitystutkimusinstituutin CMI:n vanhempi tutkija.

Tarkkoja tilastoja väkivallanteoista tai muista ihmisoikeusloukkauksista lgbti-ihmisiä kohtaan Angolassa ei ole saatavilla. Niitä kuitenkin tapahtuu. Arquivo de Identidade on hiljattain kuullut kahdesta transsukupuolisen ihmisen murhasta, jotka tapahtuivat joulukuussa.

”Lgbti-järjestöjen määrä on kasvanut Angolassa viime vuosina. Samalla myös väkivalta heitä kohtaan on lisääntynyt. Siihen kuuluvat esimerkiksi mielivaltaiset pidätykset, poliisin verbaaliset ja fyysiset hyökkäykset sekä kotona tapahtuva väkivalta. Koska poliisi on yksi päätekijöistä, se toisinaan kieltäytyy tutkimasta tekoja”, Gunza kertoo.

Julkisessa keskustelussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut pitkään tabu. Siksi myös Litilsonin tapauksen yksityiskohdista on vaikea saada varmuutta.

Arquivo de Identidade Angolano on kuullut Litilsonin murhasta, mutta ei pysty antamaan luotettavia tietoja. Järjestö on kuullut, että tapausta tutkitaan, mutta Litilsonin perheen mukaan näin ei ole. Tekijästä liikkuu huhuja, mutta niitäkään ei voi vahvistaa.

Alberto uskoo, että kyseessä on viharikos. Litilsonista pahoinpitelyn jälkeen otetuissa kuvissa ja videolla näkyy ruhjeita ja sitomisjälkiä, ja hän kertoi, että hänet on raiskattu. Myös Maailma.net on nähnyt kuvat ja videon.

Laki ei vielä näy käytännössä

Litilsonin traagisesta tarinasta huolimatta ilmassa on merkkejä myös muutoksesta.

Vuonna 2019 tehdyn Afrobarometri-kyselyn (pdf) mukaan Angola on Afrikan mittapuulla jopa hieman keskimääräistä vapaamielisempi maa. 38 prosenttia vastaajista kertoi hyväksyvänsä homoseksuaalin naapurikseen. Osuus on 36 maan joukossa kahdeksanneksi korkein.

Vuonna 2019 Angola myös sai myönteistä mediahuomiota, kun se korjasi rikoslakiaan ja salli homoseksuaalisuuden. Myös syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella muuttui laittomaksi. Nyt Angola on 22:s Afrikan maa (pdf), joka on dekriminalisoinut homouden.

Lain vaikutuksia ei vielä tiedetä, sillä sen perusteella ei aiemminkaan syytetty ketään ja se tuli lopullisesti voimaan vasta tänä vuonna. Transsukupuolisia se ei edes koske.

Laki meni asiantuntijoiden mukaan läpi suhteellisen helposti, sillä uskonnollisista tahoista huolimatta kysymys lgbti-ihmisten oikeuksista ei ole Angolassa politisoitunut yhtä vahvasti kuin vaikkapa Ugandassa, jossa jotkut poliitikot väittävät homoutta länsimaiseksi tuontituotteeksi.

”Angola seurasi dekriminalisoinnissa joidenkin muiden portugalinkielisten maiden trendiä. Niissä ei agitoitu lakia vastaan, kuten monissa englanninkielisissä maissa”, Amundsen sanoo.

Litilsonin murhaan ovat reagoineet lähinnä lgbti-aktivistit ja -järjestöt sosiaalisessa mediassa, samoin jotkut ulkomaiset digitaaliset mediat. Virallinen Angola sen sijaan vaikenee.

Alberto ei kuitenkaan aio antaa periksi. Veljen kohtalo piinaa häntä öisin ja tulee uniinkin.

”Hän oli aivan erityinen ihminen. Minulla oli niin paljon suunnitelmia hänen varalleen. En aio jättää asiaa tähän.”

Juttuun on haastateltu myös Pohjoismaisen Afrikka-instituutin Angola-tutkijaa Cristina Udelsmann Rodriguesia. Alberton nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.
 

Angola

 • Angola on eteläisessä Afrikassa sijaitseva valtio, joka itsenäistyi vuonna 1975 Portugalista.
   
 • Maa kävi sisällissotaa vuoteen 2002 asti.
   
 • Angolalla on runsaat öljyvarat, mutta öljyn hinnan lasku on ajanut sen vaikeaan talouskriisiin.
   
 • Angolaa on hallinnut itsenäistymisestä alkaen MPLA-puolue. Maassa järjestetään vaaleja, mutta esimerkiksi Freedom House -järjestö määrittelee sen ei-vapaaksi, sillä poliittinen vastarinta tukahdutetaan maassa järjestelmällisesti.
   
 • Ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan yksi Angolan keskeisimmistä ihmisoikeusongelmista on viranomaisten väkivalta maan pohjoisosan itsenäisyysaktivisteja sekä maan talouskriisin vuoksi protestoivia nuoria kohtaan. Turvallisuusjoukot ovat tappaneet myös koronarajoitusten rikkojia.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikos Angola

Lue myös

Ihminen puolilähikuvassa.

Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán

Unkarin parlamentti nuiji keväällä läpi lain, jonka mukaan sukupuoli on pysyvä ominaisuus eikä nimeäkään voi enää vaihtaa. Transvanilla-järjestössä toimiva Tina Kolos Orbán toivoo kansainvälistä tukea mutta muistuttaa, että paras tapa edistää transsukupuolisten oikeuksia on tukea oman maan transihmisiä – myös Suomessa.
Sini-pinkki-valkoinen lippu rakennuksen katolla.

Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”

Transsukupuolisten oikeuksissa on tapahtunut edistystä, mutta samaan aikaan myös ympäri maailman nousevat syrjivät liikkeet uhkaavat näiden oikeuksia, sanoo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö ILGA.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Lähikuva rokotteen antamisesta käsivarteen.

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa

Matalan tulotason maat ovat saaneet 0,3 prosenttia koronarokotteista. Rikkaat maat ovat vastustaneet rokotepatenteista luopumista, mutta Yhdysvaltain yllättävä mielenmuutos voi muuttaa tilanteen.
Nainen piirtämässä ylhäältä takaapäin kuvattuna, piirroksessa lukee Stop Violence Against Girls.

Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia

Kuudessa Etelä-Aasian maassa tehdyn raportin mukaan kaikissa maissa lakien tarjoama suoja seksuaalista väkivaltaa vastaan on puutteellinen. Monissa maissa tapaukset sovitaan oikeussalin ulkopuolella eivätkä uhrit saa oikeutta.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Tuoreimmat

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”
Tutkimus: Kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ei tarvitse johtaa köyhyyden kasvuun – Yksinkertainen keino voisi jopa vähentää köyhyyttä

Luetuimmat

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan
Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia