Ananasmehututkija Andy Hallin oikeudenkäynti jatkuu, suomalaiset puolustuksen todistajina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ananasmehututkija Andy Hallin oikeudenkäynti jatkuu, suomalaiset puolustuksen todistajina

Finnwatchille tutkimusta tehneen Hallin puolesta todistaa järjestön lisäksi S-ryhmä.

Andy Hall

Andy Hall tuomittiin syyskuussa kunnianloukkauksesta. Toinen samantyyppinen syyte sen sijaan kaatui. (Kuva: Teija Laakso) Kuva: Teija Laakso.

Suomalaisen Finnwatch-järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sekä S-ryhmän vähittäiskaupan hankintajohtaja Jari Simolin todistavat tänään tutkija Andy Hallin puolesta oikeudenkäynnissä Thaimaassa.

Kunnianloukkauksesta sekä tietokonerikoksesta syytetty Hall saattaa pahimmillaan saada jopa seitsemän vuoden vankeustuomion sekä kovat sakot.

Oikeusjuttu liittyy Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaan raporttiin, jota varten Hall tutki thaimaalaisen Natural Fruitin ananasmehutehdasta ja havaitsi muun muassa siirtotyöntekijöiden passien takavarikointia, laittoman alhaisia palkkoja ja lapsityövoiman käyttöä.

Samaa mehua myytiin myös Suomessa, ja esimerkiksi S-ryhmä lopetti vuonna 2013 ostot Natural Fruitilta, koska yritys ei suostunut riippumattomaan vastuullisuustarkastukseen.

Maineensa huononemisesta suivaantunut Natural Fruit nosti yhteensä neljä syytettä Hallia vastaan, ja nyt käsiteltävä syyte on rangaistusasteeltaan vakavin. Oikeudenkäynti alkoi toukokuussa.

Tapaus on herättänyt suurta kansainvälistä huomiota YK:ta ja EU:ta myöden. Hall on siirtolaisten oikeuksien tutkija, ja syytteiden taustalla uskotaan olevan halu vaientaa hänet.

"Finnwatch vastasi itsenäisesti raportin kirjoittamisesta ja julkaisemisesta. Natural Fruitin oikeustoimet yksittäistä tutkijatiimiin kuulunutta henkilöä kohtaan ovat paitsi perusteettomia myös motiiveiltaan kyseenalaisia", sanoo Vartiala Finnwatchin tiedotteessa.

Tähän mennessä Hallin saamista syytteistä yksi on hylätty oikeudessa, mutta Natural Fruit on valittanut sitä korkeimpaan oikeuteen. Toista on lykätty ja kolmas on vielä käsittelemättä.

OIKAISU 20.9.2016: Raportti julkaistiin vuonna 2013, ei vuonna 2012.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia