Uutiset Etiopian demokratiakehitys

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.
Vanha kivikirkko.
Axum on Unescon maailmanperintökohde, joka on kuuluisa vanhoista kirkoista ja obeliskeista. (Kuva: Robert Wilson / CC BY-ND 2.0)

Eritrean joukot tappoivat systemaattisesti satoja aseettomia siviilejä Etiopian Tigrayn alueella viime vuoden marraskuussa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä raportissaan.

Raportin mukaan Etiopian ja Eritrean joukot hyökkäsivät Tigrayssa sijaitsevaan Axumin kaupunkiin marraskuun 19. päivänä. Siviilejä kuoli summittaisessa tulituksessa ja ammuskelussa, mutta vielä pahemmat veriteot nähtiin kaupungin valtauksen jälkeen.

Eritrean sotilaat kulkivat ovelta ovelle, ryöstelivät omaisuutta ja teloittivat asukkaita. Ainakin 240 siviiliä tapettiin.

”Todisteet ovat vakuuttavia ja viittaavat hyytävään johtopäätökseen. Etiopian ja Eritrean joukot syyllistyivät useisiin sotarikoksiin hyökätessään Axumiin. Sen lisäksi Eritrean joukot tappoivat systemaattisesti ja kylmäverisesti satoja siviilejä, mikä voi olla rikos ihmisyyttä vastaan”, sanoo Amnestyn itäisen ja eteläisen Afrikan johtaja Deprose Muchena tiedotteessa.

Etiopian Tigrayn alueella on ollut väkivaltaisuuksia marraskuun alusta alkaen, jolloin Etiopian hallituksen joukot hyökkäsivät Tigrayn alueella toimivaa Tigrayn vapautusrintamaa TPLF:ää vastaan.

Eritrean joukkojen osallistumisesta sotaan on kerrottu esimerkiksi medioissa aiemminkin, mutta kumpikin maa on kiistänyt tiedot. Etiopia julisti marraskuun lopussa saaneensa tilanteen hallintaan, mutta väkivallan on arvioitu jatkuneen.

Amnesty haastatteli raporttiaan varten 41:tä uhria ja todistajaa sekä 20:tä muuta ihmistä. Käytössä oli myös satelliittikuvaa, jossa oli viitteitä joukkohaudoista. Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomasti, mutta yhteneväiset todistajakertomukset tekevät luvuista uskottavia, järjestö sanoo.

Amnestyn raportin mukaan pahimmat väkivallan teot tapahtuivat marraskuun 28. ja 29. päivänä. Kyseessä oli ilmeisesti kosto TPLF:ää tukevien taistelijoiden hyökkäyksestä eritrealaisten sotilaiden tukikohtaan. Osa asukkaista osoitti tukea taistelijoille.

Todistajat kertoivat Eritrean sotilaiden alkaneen ammuskella siviilejä tarkoituksella. Ihmisiä ammuttiin kaduille, ja sotilaat myös kulkivat talosta taloon ja tappoivat aikuisia miehiä sekä lisäksi joitakin teinipoikia ja naisia. Jos ihmiset yrittivät siirtää ruumiita, heidät tapettiin.

Eräs mies kertoi katsoneensa ikkunastaan, kuinka kuusi miestä tapettiin kadulla hänen kotinsa ulkopuolella marraskuun 29. päivänä. Hän kertoi sotilaiden keränneen heidät jonoon ja ampuneen heidät pikakiväärillä.

”Näin paljon kuolleita ihmisiä kadulla. Jopa setäni perheen. Kuusi hänen perheenjäsentään tapettiin”, kertoi 21-vuotias miesasukas Amnestylle.

Asukkaat olivat tunnistaneet hyökkääjät eritrealaisiksi muun muassa vaatteista, rekisterikilvistä ja kielestä. Osa hyökkääjistä oli kertonut olevansa eritrealaisia.

Kansainvälinen oikeus kieltää siviilien omaisuuden ryöstelyn, mielivaltaiset hyökkäykset ja siviilien ottamisen väkivallan kohteeksi. Amnesty vaatii, että YK tutkii Axumin tapahtumat.

Eritrean ulkoministeri ei ole kommentoinut Amnestyn raporttia. Etiopian hallitus on kuitenkin kertonut, että Axumin tapahtumia tutkitaan. Myös Etiopian ihmisoikeuskomitea on sanonut alustavien tutkimusten osoittavan, että siviilejä on tapettu vastauksena TPLF:n hyökkäykseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tietoja Tigrayn tapahtumista on ollut vaikea saada, sillä avustusjärjestöjen ja median pääsyä alueelle konfliktin alusta alkaen on rajoitettu ja viestintäyhteydet ovat olleet poikki.

Yli 60 000 ihmisen on arvioitu paenneen Tigrayn väkivaltaa Sudaniin. Tammikuussa arvioitiin, että noin 2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Etiopian demokratiakehitys ihmisoikeudetlakioikeus ja rikosaseet & armeijakonflikti EritreaEtiopia Amnesty International

Lue myös

Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Kaksi miestä pöydän molemmin puolin, toinen selkä päin kameraa.

2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin

Humanitaarista apua on saatu toimitettua perille Etiopian Tigrayn alueelle, jossa kapinalliset ja armeija aloittivat taistelut marraskuussa. Monin paikoin viestintäyhteydet ja sähköt ovat kuitenkin poikki, vettä ei saada ja ruuan hinta nousee, kertovat YK sekä avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia