Uutiset Etiopian demokratiakehitys

2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin

Humanitaarista apua on saatu toimitettua perille Etiopian Tigrayn alueelle, jossa kapinalliset ja armeija aloittivat taistelut marraskuussa. Monin paikoin viestintäyhteydet ja sähköt ovat kuitenkin poikki, vettä ei saada ja ruuan hinta nousee, kertovat YK sekä avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja.
Kaksi miestä pöydän molemmin puolin, toinen selkä päin kameraa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijä vastaanottamassa potilasta Adigratissa Tigrayn alueella Etiopiassa. Konflikti on ajanut alueen vaikeaan humanitaariseen kriisiin. (Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja)

Humanitaarinen kriisi jatkuu Etiopian Tigrayn alueella, jossa maan hallitus ja kapinalliset aloittivat taistelut marraskuun alussa.

Noin 2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua mukaan lukien ne, jotka olivat avun tarpeessa jo ennen konfliktia, kertoo YK:n hätäavun koordinaatiotoimisto OCHA.

OCHA:n sekä Tigrayssa toimivan Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan apua on saatu jaettua sekä Tigrayssa että Sudanin puolella, jonne monet ovat paenneet, mutta monille alueille ei ole vielä päästy.

OCHA:n mukaan Tigrayn humanitaarinen tilanne on paha. Sen arviot perustuvat joulukuussa tehtyyn, hallituksen ja humanitaaristen toimijoiden kahteen arviointimatkaan, joiden tulokset julkistettiin viime viikolla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun alueen humanitaarisesta tilanteesta on annettu kokonaisvaltaisia arvioita konfliktin alkamisen jälkeen.

Konflikti alkoi marraskuun alussa Pohjois-Etiopiassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion vapautusliikkeen ja maan keskushallinnon välillä. Välit olivat kärjistyneet jo syyskuussa, kun Tigrayssa järjestettiin paikallisvaalit hallituksen vastoin hallituksen määräyksiä. Etnisiä ristiriitoja on kuitenkin ollut jo pidempään.

Marraskuun lopussa Etiopian hallinto julisti voittaneensa konfliktin, mutta vapautusliike on ilmoittanut jatkavansa taisteluita.

OCHA:n raportin mukaan Tigrayn turvallisuustilanne on tällä hetkellä epävakaa, joskin asteittaista paranemistakin on tapahtunut. Paikalliset taistelut ja turvattomuus ovat kuitenkin jatkuneet etenkin maaseudulla, eivätkä avustustyöntekijät ole päässeet kahdelle alueen neljästä pakolaisleiristä. Ainakin viisi avustustyöntekijää on tapettu.

Yli 222 000 ihmistä on joutunut pakenemaan konfliktia, ja jo ennestään alueella oli lähes saman verran sisäisiä ja muualta tulleita pakolaisia.

Suurin osa ihmisistä on päässyt palaamaan koteihinsa tai on palaamassa, mutta suurin osa heidän omaisuudestaan on tuhottu ja ryöstelty. Myös kouluja, sairaaloita ja muita julkisia rakennuksia on vaurioitunut. Vain paikallisesti tuotettua ruokaa on saatavilla, ja sen hinta nousee, raportissa kerrotaan.

Alueella toimivan Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan niillä alueilla, joille se on päässyt, kymmenet tuhannet ihmiset elävät hylätyissä rakennuksissa ja rakennustyömailla. Osa majoittuu paikallisten kodeissa.

”Näillä ihmisillä ruuan, veden, suojan ja terveydenhuollon saanti on hyvin rajallista”, järjestö kertoi tiedotteessaan eilen.

MSF tukee etenkin terveyspalveluita. Se on käynnistänyt uudelleen terveyskeskuksia, pyörittää mobiiliklinikoita ja tukee sairaaloiden toimintaa.

MSF:n mukaan osalla alueista sähköt ja viestintälinjat ovat yhä alhaalla, vettä ei saa, pankit on suljettu eivätkä ihmiset uskalla palata kotiinsa. Tilanne on vaikea, sillä taistelut alkoivat sadonkorjuuaikaan ja aavikkokulkusirkat olivat jo ehtineet tuhota satoa. Moni oli riippuvainen humanitaarisesta avusta jo ennestään.

MSF toimii myös Sudanin pakolaisleireille, jonne oli paennut vuoden loppuun mennessä yli 55 000 ihmistä. Pakolaisten kunto on ollut sitä huonompi, mitä pidempi heidän pakomatkansa on ollut, kertoo MSF:n entinen Sudanin-koordinaattori Kiera Sargeant järjestön tiedotteessa.

Pelkona on, että koronavirus pääsee leviämään sekä Tigrayssa että leireillä. Vielä tilanne ei ole riistäytynyt käsistä.

”Osa on kertonut koronapandemiaan liittyvistä peloista, mutta useimmat sanovat, että heillä on suurempiakin huolenaiheita, kuten suoja, ruoka ja vesi”, Sargeant sanoi.

Hänen mukaansa pakolaiset tarvitsevat lisää apua.

”On äärimmäisen tärkeää, että Sudanin hallitus, YK, avunantajat ja järjestöt tekevät kaikkensa lisätäkseen apua. -- Avunantajilta tarvitaan välittömästi lisää rahaa, ja lupia tuoda tarvikkeita ja aloittaa toimintoja pitää saada päivissä mieluummin kuin viikoissa.”

Etiopian demokratiakehitys avustustyökatastrofiapukonflikti Etiopia Lääkärit Ilman Rajoja

Lue myös

Maisemakuva ruohottuneesta tasangosta, taustalla vuoria.

Lääkärit ilman rajoja: Sotilaat ovat tuhonneet terveyskeskuksia Etiopian Tigrayssa – Aiemmin hyvin toiminut terveysjärjestelmä on romahtanut lähes kokonaan

Konflikti on johtanut laajaan terveydenhuollon kriisiin Etipian Tigrayssa, jossa on taisteltu marraskuusta asti. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan terveyskeskuksia on tuhottu tahallaan, ja osaa niistä pitävät vallassaan sotilaat. Järjestölle on raportoitu muun muassa synnytyskuolemista.
Vanha kivikirkko.

Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrean sotilaat kävivät Axumin kaupunkia läpi talo talolta, ryöstelivät omaisuutta ja tappoivat siviilejä, paljastaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti. Etiopian ja Eritrean joukot ovat aiemmin kiistäneet, että Eritrean joukot olisivat osallistuneet Tigrayn konfliktiin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”