Uutiset Syyrian konflikti

Al-Holin leirillä kuollut tänä vuonna ainakin 62 lasta – Pelastakaa Lapset kehottaa ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa

Lasten elämä Syyrian pakolaisleireillä on päivittäistä selviytymistaistelua. Jopa murhat ovat yleisiä, sanoo avustusjärjestö.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.
Syyrian luoteisosilla ei ole mahdollisuuksia selvitä koronapandemiasta, varoittavat avustusjärjestöt. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Syyrian al-Holin ja al-Rojin leireillä elää yhä noin 40 000 lasta, joiden elämä on pelkkää päivittäistä selviytymistaistelua. Ulkomaiden on kotiutettava kansalaisensa leireiltä, vetoaa Syyriassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen raportin mukaan lapsia uhkaavat leireillä tulipalot, likainen vesi, heikot hygieniaolot, aliravitsemus sekä hädin tuskin toimiva terveydenhuolto. Vain 40 prosenttia lapsista saa opetusta.

Leirillä elävät lapset kertoivat järjestölle, että he tuntevat olonsa turvattomaksi pelkästään kävellessään leirillä, ollessaan kaupassa tai käydessään käymälöissä tai peseytymispaikoilla. Myös murhat, murhan yritykset, pahoinpitelyt ja tuhopoltot ovat yleisiä.

Kuluvana vuonna al-Holissa on kuollut 62 lasta. Lisäksi siellä on murhattu tähän mennessä 73 ihmistä, joiden joukossa on ollut myös kaksi lasta, raportissa kerrotaan.

”Nämä lapset kokevat traumaattisia tapahtumia, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua käymään läpi. Ja he joutuvat kokemaan tämän vuosien konfliktialueilla asumisen jälkeen. On käsittämätöntä, että he joutuvat elämään näin”, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush tiedotteessa.

Al-Holin ja al-Rojin leirit sijaitsevat kurditaistelijoiden kontrolloimalla alueella. Sinne on kerääntynyt Syyrian ja Irakin pakolaisten lisäksi noin 60 maan kansalaisia, joista osaa epäillään Isis-taistelijoiden perheenjäseniksi. Muun muassa YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat aiemmin vaatineet ulkomaita palauttamaan kansalaisensa leireiltä, sillä olot ovat vaikeat ja joukossa on paljon lapsia.

Myös Pelastakaa Lapset vaatii ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa maasta. Esimerkiksi Iso-Britannia on kotiuttanut ainoastaan neljä lasta, ja yli 60 lapsen uskotaan olevan vielä leireillä. Ranskalla on leireillä vähintään 320 lasta, mutta se on tähän mennessä tuonut kotiin ainoastaan 35 lasta, raportissa kerrotaan.

”Tässä nähdään, että hallitukset yksinkertaisesti hylkäävät lapsia, jotka ovat ennen kaikkea konfliktin uhreja. Toteutuneista kotiuttamisoperaatioista 83 prosenttia on suuntautunut Uzbekistaniin, Kosovoon, Kazakstaniin ja Venäjälle. Muiden maiden hallitusten on täytettävä velvollisuutensa, otettava vastuu kansalaisistaan ja kotiutettava lapset yhdessä perheidensä kanssa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti”, Khush sanoo.

Myös Suomi on kotiuttanut Syyriasta lapsia ja naisia. Heinäkuussa arvioitiin, että lapsia on al-Holissa kymmenkunta.

Lasten oikeudetSyyrian konflikti lapsetsota ja rauhakonfliktiturvallisuus Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Suomen liput lipputangoissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pohjoismaita kotiuttamaan kansalaisensa Syyriasta – Koillis-Syyriassa on arvioiden mukaan 164 pohjoismaalaista

Jos Pohjoismaat eivät pysty auttamaan Koillis-Syyriassa olevia kansalaisiaan, ne saattavat laskea ihmisoikeuksien rimaa maailmanlaajuisesti, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Suomi ja Tanska ovat hiljattain ilmoittaneet kotiuttavansa kansalaisensa, mutta aikataulusta ei ole tietoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.