Al-Holin leirillä kuollut tänä vuonna ainakin 62 lasta – Pelastakaa Lapset kehottaa ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Al-Holin leirillä kuollut tänä vuonna ainakin 62 lasta – Pelastakaa Lapset kehottaa ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa

Lasten elämä Syyrian pakolaisleireillä on päivittäistä selviytymistaistelua. Jopa murhat ovat yleisiä, sanoo avustusjärjestö.

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Syyrian luoteisosilla ei ole mahdollisuuksia selvitä koronapandemiasta, varoittavat avustusjärjestöt. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Syyrian al-Holin ja al-Rojin leireillä elää yhä noin 40 000 lasta, joiden elämä on pelkkää päivittäistä selviytymistaistelua. Ulkomaiden on kotiutettava kansalaisensa leireiltä, vetoaa Syyriassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Pelastakaa Lasten tänään ilmestyneen raportin mukaan lapsia uhkaavat leireillä tulipalot, likainen vesi, heikot hygieniaolot, aliravitsemus sekä hädin tuskin toimiva terveydenhuolto. Vain 40 prosenttia lapsista saa opetusta.

Leirillä elävät lapset kertoivat järjestölle, että he tuntevat olonsa turvattomaksi pelkästään kävellessään leirillä, ollessaan kaupassa tai käydessään käymälöissä tai peseytymispaikoilla. Myös murhat, murhan yritykset, pahoinpitelyt ja tuhopoltot ovat yleisiä.

Kuluvana vuonna al-Holissa on kuollut 62 lasta. Lisäksi siellä on murhattu tähän mennessä 73 ihmistä, joiden joukossa on ollut myös kaksi lasta, raportissa kerrotaan.

”Nämä lapset kokevat traumaattisia tapahtumia, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua käymään läpi. Ja he joutuvat kokemaan tämän vuosien konfliktialueilla asumisen jälkeen. On käsittämätöntä, että he joutuvat elämään näin”, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush tiedotteessa.

Al-Holin ja al-Rojin leirit sijaitsevat kurditaistelijoiden kontrolloimalla alueella. Sinne on kerääntynyt Syyrian ja Irakin pakolaisten lisäksi noin 60 maan kansalaisia, joista osaa epäillään Isis-taistelijoiden perheenjäseniksi. Muun muassa YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat aiemmin vaatineet ulkomaita palauttamaan kansalaisensa leireiltä, sillä olot ovat vaikeat ja joukossa on paljon lapsia.

Myös Pelastakaa Lapset vaatii ulkomaita kotiuttamaan kansalaisensa maasta. Esimerkiksi Iso-Britannia on kotiuttanut ainoastaan neljä lasta, ja yli 60 lapsen uskotaan olevan vielä leireillä. Ranskalla on leireillä vähintään 320 lasta, mutta se on tähän mennessä tuonut kotiin ainoastaan 35 lasta, raportissa kerrotaan.

”Tässä nähdään, että hallitukset yksinkertaisesti hylkäävät lapsia, jotka ovat ennen kaikkea konfliktin uhreja. Toteutuneista kotiuttamisoperaatioista 83 prosenttia on suuntautunut Uzbekistaniin, Kosovoon, Kazakstaniin ja Venäjälle. Muiden maiden hallitusten on täytettävä velvollisuutensa, otettava vastuu kansalaisistaan ja kotiutettava lapset yhdessä perheidensä kanssa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti”, Khush sanoo.

Myös Suomi on kotiuttanut Syyriasta lapsia ja naisia. Heinäkuussa arvioitiin, että lapsia on al-Holissa kymmenkunta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia