Afganistanin sodan siviilikuolemien määrä vähentynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin sodan siviilikuolemien määrä vähentynyt

Viisi vuotta kestänyt väkivallan kiihtyminen näyttää laantumisen merkkejä, sanoo YK.

Siviiliuhrien määrä Afganistanissa on laskenut viime vuodesta selvästi, arvioi YK. Järjestö vertasi vuoden neljää ensimmäistä kuukautta viime vuoden samaan ajankohtaan, ja uhreja oli viidennes vähemmän.

Tätä ennen siviiliuhrien määrä kasvoi viisi vuotta peräkkäin ja saavutti huipun vuonna 2011, jolloin yli 3000 siviiliä menetti henkensä väkivaltaisuuksissa.

YK:n erityislähettilään Jan Kubisin mukaan tarkat luvut uhrien määrästä on tarkoitus julkaista myöhemmin tässä kuussa. Kuten aiempina vuosina, eniten siviilejä kuitenkin kuoli kapinallisten itsemurhaiskuihin sekä tienvarsipommeihin, Kubis sanoo.

Viimeaikaisten mielipidetutkimusten mukaan siviilikuolemilla on todennäköisesti ollut suuri vaikutus myös yhdysvaltalaisten Afganistan-operaatiolle antaman tuen romahdukselle, joka on jo verrattavissa Vietnamin sodan aiheuttamaan turhautuneisuuteen 1970-luvulla.

AP-GfK –kyselyn mukaan enää vähän yli neljäsosa yhdysvaltalaisista kannattaa sotatoimia Afganistanissa ja 66 prosenttia haluaa vetää yhdysvaltalaissotilaat maasta. Vuosi sitten 37 prosenttia kannatti sotaa ja keväällä 2010 tukea oli 46 prosenttia.

Presidentti Barack Obama on luvannut pitää Yhdysvaltain joukkoja Afganistanissa vuoteen 2014 asti, johon mennessä niiden ja Yhdysvaltojen johtamien Nato-joukkojen roolina olisivat enää Afganistanin joukkojen tukioperaatiot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia