Afganistanilaiset protestoivat hazaroiden vainoa vastaan – Myös Suomessa aiotaan osoittaa mieltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanilaiset protestoivat hazaroiden vainoa vastaan – Myös Suomessa aiotaan osoittaa mieltä

Afganistanilaiset naiset ovat protestoineet viime perjantain naisiin kohdistunutta itsemurhaiskua vastaan. Talibanin valtaannousun jälkeen syrjityn hazaravähemmistön tilanne on ollut entistä vaikeampi.

Afganistanin lippu kivirakennuksen edustalla, etualalla puun oksia.

Afganistanin hallinto on saanut viime päivinä vastaansa mielenosoituksia. Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

Afganistanilaiset naisopiskelijat ovat osoittaneet mieltään viime päivinä protestoidakseen viime perjantaina tapahtunutta itsemurhaiskua.

Isku tapahtui pääkaupunki Kabulissa yksityisessä valmennuskeskuksessa, jossa opiskelijat olivat valmistautumassa kokeisiin. Koulu sijaitsee Afganistanin hazaravähemmistön asuinalueella. 

YK:n Afganistan-operaatio UNAMAn mukaan iskussa kuoli ainakin 53 ihmistä. Heistä suurin osa oli ilmeisesti nuoria hazaranaisia ja -tyttöjä.

Viikonloppuna ja alkuviikosta sadat naiset protestoivat iskua vastaan muun muassa Mazar-e-Sharifissa ja Kabulissa. 

”Vaadimme tämän kansanmurhan loppua. Järjestimme protestin vaatiaksemme oikeuksiamme”, kertoi eräs mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle.

Hazarat ovat Afganistanissa pitkään syrjitty etninen vähemmistö, jonka jäsenistä useimmat ovat shiiamuslimeja. Huoli heidän turvallisuudestaan on lisääntynyt sen jälkeen, kun Taliban kaappasi vallan Afganistanissa elokuussa 2021. 

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoi syyskuun alussa, että Talibanin valtaannousun jälkeen ääriliike Isis on ottanut vastuun jo 13 hyökkäyksestä hazaroita vastaan ja se on yhdistetty ainakin kolmeen muuhun. Ainakin 700 ihmistä on kuollut tai loukkaantunut iskuissa.

Perjantain iskun tekijää ei tiedetä, mutta epäilykset kohdistuvat nytkin Isisiin. Järjestön mukaan Taliban ei suojele hazaroita iskuilta tarpeeksi. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan kertoi syyskuussa, että myös Taliban on teloittanut hazaroita sekä muiden etnisten ryhmien jäseniä laittomasti. 

Myös YK:n Afganistan ihmisoikeusraportoija Richard Bennett kertoi syyskuussa, että hazaroita syrjitään monin eri tavoin, ja raportteja on tullut myös mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksesta, teloituksista ja katoamisista.

Taliban on tukahduttanut perjantain jälkeen alkaneita mielenosoituksia väkivalloin ja jopa ampunut mielenosoittajia kohti.

Mielenosoituksia hazaroidan puolesta aiotaan järjestää myös muualla maailmassa. Suomessa protestoidaan lauantaina 8.10, kertoo Diakonissalaitos, jonka nuorten maahanmuuttajien hanke on osallistumassa mielenosoitukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia