YK:n Afganistan-kokous saa kritiikkiä – Taliban paikalla, naisaktivistit eivät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n Afganistan-kokous saa kritiikkiä – Taliban paikalla, naisaktivistit eivät

Taliban on suostunut tulemaan paikalle Dohaan, jossa järjestetään YK:n kolmas diplomaattinen Afganistan-konferenssi. Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että naisten sorto vahvistuu, kun naisaktivisteja ei ole huolittu paikalle.

Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee save afghan women.

Afganistan-mielenosoitus Lontoossa elokuussa 2021. Kuva: Gerry Popplestone / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

YK järjestää tämän viikon lopulla Afganistania käsittelevän konferenssin Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Ensimmäistä kertaa myös elokuussa 2021 vallan kaapannut Taliban-hallinto on mukana.

Kokoukselle sataa kuitenkin kritiikkiä, sillä afganistanilaisia naisaktivisteja ei ole kutsuttu mukaan päätapahtumaan, vaikka juuri naisten asema on heikentynyt merkittävästi Talibanin valtaannousun jälkeen.

”Tämän kokouksen uskottavuus on hajalla, jos se ei puutu asianmukaisesti Afganistanin ihmisoikeuskriisiin eikä ota mukaan afganistanilaisia naisten oikeuksien puolustajia ja muita tärkeitä kansalaisyhteiskunnan toimijoita”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Taliban on valtaannousunsa jälkeen kieltänyt naisilta korkeamman tason koulutuksen ja useimmat työt. Esimerkiksi kauneushoitolat on suljettu. Naiset eivät saa matkustaa ilman miespuolisen holhoojan läsnäoloa eivätkä mennä esimerkiksi puistoihin yksin. YK:n erityisasiantuntija Richard Bennett kuvasi tilannetta viime viikolla ”gender-apartheidiksi”.

Amnesty ja muut ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että Talibanin mukaan ottaminen ja naisten syrjäyttäminen kokouksesta legitimoi Talibanin naisiin kohdistaman sortojärjestelmän. 

”Jos Doha 3 etenee, kuten on suunniteltu, YK luo syvästi haitallisen ennakkotapauksen ja pettää afgaaninaisten taistelun oikeuksiensa puolesta”, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkija Sahar Fetrat.

Hän huomauttaa, että samalla rikotaan YK:n naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevaa päätöslauselmaa, joka pyrkii varmistamaan naisten osallistumisen tärkeisiin kansainvälisiin keskusteluihin.

11 järjestöä vetosi naisten mukaan ottamisen puolesta kesäkuun alussa kirjeellä.

Doha 3 -kokous on YK:n kolmas vuoden sisään järjestämä Afganistan-kokous, jonka tarkoituksena on lisätä kanssakäymistä maan kanssa. Mukaan odotetaan noin pariakymmentä maata. Ensimmäiseen, toukokuussa 2023 järjestettyyn kokoukseen Talibania ei kutsuttu ja seuraavaan, helmikuussa 2024 järjestettyyn, se ei suostunut tulemaan.

Kriitikoiden mielestä YK onkin nyt antanut periksi Talibanin vaatimuksille saadakseen sen mukaan.

YK:n edustajat ovat torjuneet kritiikin. Afganistan-erityisedustajan Roza Otunbajevan mukaan kokous ”on luonut merkittäviä odotuksia, joita ei voida realistisesti saavuttaa yhdessä kokouksessa. -- Ei voi toistaa liikaa sitä, että tällainen kanssakäyminen ei tarkoita legitimointia tai normalisointia”, hän sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla.

Uutistoimisto AP kertoo, että kansalaisaktivisteja aiotaan tavata kokouksen jälkeen. Lisäksi tiedossa on hybridikokous ennen varsinaista kokousta. 

Varsinaisessa kokouksessa aiotaan keskustella muun muassa yksityisestä sektorista, pankkisektorista ja huumeiden vastaisista toimista. Afganistan on vallankaappauksen jälkeen ajautunut massiivisiin talousvaikeuksiin. Tällä hetkellä noin puolet maan väestöstä, lähes 24 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia