Pakolainen-lehti

Pakolainen on Suomen ainoa pakolais- ja siirtolaiskysymyksiin keskittynyt lehti. Se taustoittaa ja syventää kansainvälisiä pakolaisasioita ja ottaa osaa Suomessa käytävään maahanmuuttokeskusteluun. Pakolainen ei ole maailma.netiä julkaisevan Suomen OneWorld -portaaliyhdistyksen jäsen.

Dublin-asetus: Euroopan ilmasilta

Mahdollisuudet turvapaikkajärjestelmän järkevöittämiseen ja inhimillistämiseen ovat nyt vahvemmat kuin koskaan aiemmin, kirjoittaa Lotta Palonen.

Välimerellä ei voita kukaan

Kuinka monen annetaan vielä kuolla Euroopan rajoille ennen kuin todellisia ratkaisuja uskalletaan tehdä, kysyy Kaisa Väkiparta.

Myanmar – suuri tuntematon

Thaimaa ja Myanmar pyrkivät sulkemaan maiden rajalla sijaitsevat pakolaisleirit, joilla elää 130 000 myanmarilaista pakolaista. Kotimaahan palaavia odottaa kehittyvä mutta yhä konflikteista kärsivä maa.

Hyvästit Thaimaalle

Suomen Pakolaisapu on antanut vuosien ajan muun muassa lukutaitokoulutusta Thaimaassa eläville Myanmarin pakolaisille. Nyt toiminta siirtyy Myanmarin puolelle. 

Näkökulma: Yksi käsi houkuttelee, toinen työntää pois

Suomalaispäättäjien into karsia maahanmuuton vetovoimatekijöitä on hämmästyttävä – erityisesti kun katsoo tilastoja, kirjoittaa Pakolaisavun viestintäpäällikkö.

Suomi pakenee vastuuta, pakolaiset sotaa

Suomi vääntää muutamasta sadasta pakolaisesta samaan aikaan, kun maailmassa on enemmän pakolaisia kuin 70 vuoteen, kritisoi Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö.

Vaivihkainen vallankäyttäjä

Toimittaja Jussi Förbom pureutuu kirjassaan Väki, valta ja virasto Maahanmuuttoviraston toimintaan ja päätyy yllättävään johtopäätökseen: virasto ei ainoastaan toteuta lakia vaan myös muokkaa sitä.

Mitä maahanmuuttaja maksaa?

Koska julkisuudessa keskustellaan maahanmuutosta, siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta, on tärkeää ymmärtää, minkälaisista luvuista maahanmuutossa on kyse, kirjoittaa Hannu Heino.

Radio Bintumani käsittelee vaiettuja aiheita

Parhaimmillaan radio voi pelastaa ihmishenkiä välittämällä tietoa, jota lukutaidottomat eivät muualta saa, kirjoittaa Ben Malinen.

Kun teltoista tuli taloja

Kun pakolaisleiri ei voi kasvaa leveyssuunnassa, on väkiluvun kasvaessa rakennettava uusia kerroksia vanhojen päälle, kirjoittaa Laura Böök.

Näkökulma: Siirtolaisuus ja kehitys

Maahanmuutto, siirtolaisuus, muuttoliike. Kehitysmaat, kolmas maailma, globaali etelä. Rakkailla lapsilla on monta nimeä, ja kaikilla nimillä vähän eri merkitys, kirjoittaa Kaisa Väkiparta.

Näkökulma: Piinaava odotus

Perheenyhdistämispolitiikan kiristäminen Suomessa on tehnyt prosessista lähes mahdottoman, kirjoittaa Heidi Höök.

Näkökulma: Koboltti, koltaani ja kupari sekä muita syitä Kongon konflikteihin

Köyhän Kongon demokraattisen tasavallan rikkaat luonnonvarat ylläpitävät osaltaan hallituksen ja kapinallisryhmien konfliktia, kirjoittaa Jenni Santalo.

Näkökulma: Turvassa, turvatta

Pakolainen kokee turvattomuutta niin lähtö-, kauttakulku- kuin lopullisessa päätepistemaassa. Edes länsimaahan pääseminen ei välttämättä takaa turvaa, kirjoittaa Kaisa Väkiparta.

Uhka on sisällä

"Onko äärioikeisto Suomessa todellinen uhka?", pohtii Kim Remitz Pakolainen-lehden pääkirjoituksessa.

Poissa silmistä, poissa lainsäädännöstä

Perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaiset terveyspalvelut eivät toteudu paperittomien siirtolaisten tapauksessa, kirjoittaa Mari Vaara.

Rasismi on arkipäivää

Sara Karlssonin haastattelemat maahanmuuttajat joutuvat rasistisen häirinnän kohteeksi usein.

Näkökulma: Sinivalkoinen ympäristöpakolaisuus

Suomalaisyritysten toimet Mekong-joella, Kiinassa ja Uruguayssa lisäävät ympäristöpakolaisuutta, kirjoittaa Anna-Reetta Korhonen.
Tilaa aihepiirin Pakolainen-lehti RSS-syöte