Näkökulmat Kolumni

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla
Suomen mahdollinena asekauppa Israelin kanssa ei sovi hallitusohjelmaan, kirjoittaa Syksy Räsänen. (Kuva: Tauno Tõhk / CC BY 2.0)

Artikkeli on julkaistu alun perin Rauhan Puolesta -lehden numerossa 6/2020.

Puolustusvoimat on hankkimassa uutta ilmatorjunnan ohjusjärjestelmää. Tarjouspyyntö on lähetetty viidelle valmistajalle, joista kaksi – IAI ja Rafael Advanced Defence Systems – on Israelin valtionyrityksiä.

Ohjusten ostaminen Israelista olisi jatkoa Suomen ja Israelin kasvaville asekaupoille. Suomi onkin Israelin puolustusministeriön kuuden aseviennin laajentamisen kärkimaan joukossa. Tähän liittyy monia ongelmia.

Aseiden hankkiminen Israelista saattaa olla huoltovarmuuden näkökulmasta lyhytnäköistä. Kun Israelin hallitus syventää miehitystä, kansainvälinen paine pakotteisiin kasvaa. Jos Israel asetetaan asekauppakieltoon, laitteiden huolto ja päivitys vaarantuu.

Kansallisen aseteollisuuden yksi tavoite on varustaa maan omia voimia, joten asehankinnat Israelista tukevat Israelin armeijaa. Tuon armeijan eräs keskeinen tehtävä on Gazan ja Länsirannan miehityksen ylläpitäminen ja siirtokuntien laajentaminen. Suomi, EU:n linjan mukaisesti, on tuominnut tämän. Kesäkuussa ulkoministeri Pekka Haavisto toisti Suomen kannan, jonka mukaan Israelin pitää vetäytyä miehitetyiltä Palestiinalaisalueilta.

Ydinaseita valmistavan yrityksen tukeminen sen tuotteita ostamalla sopii huonosti yhteen sen kanssa, että Suomen hallitusohjelman mukaan maamme ”pyrkii kaikkien joukkotuhoaseiden kieltämiseen ja hävittämiseen”.

Aseostot luovat taloudellisen kannustimen miehityksen jatkamiseen sekä sotatoimiin aseiden testaamiseksi ja markkinoimiseksi. Israelilainen tutkija Shir Hever on kuvannut hyökkäyksiä Gazaan ”Israelin aseteollisuuden asemessuiksi”.

Israelilaiset aseyritykset tekevät tiivistä yhteistyötä armeijan kanssa ja testaavat tuotteitaan sen hyökkäyksissä. Human Rights Watch on raportoinut, kuinka Israelin armeija on käyttänyt IAI:n ja Elbit Systemsin miehittämättömiä lentokoneita siviilien tappamiseen esimerkiksi pommittamalla YK:n koulua.

Rafael on erityisen ongelmallinen, koska sillä on keskeinen rooli Israelin ydinaseohjelmassa. Ydinaseita valmistavan yrityksen tukeminen sen tuotteita ostamalla sopii huonosti yhteen sen kanssa, että Suomen hallitusohjelman mukaan maamme ”pyrkii kaikkien joukkotuhoaseiden kieltämiseen ja hävittämiseen”.

Yhtä oudolta sotarikoksia tukeva asekauppa näyttää sen valossa, että juuri valmistuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Suomelle on keskeistä ihmisoikeuksien, rauhan ja vapauden edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa. Lisäksi siinä sitoudutaan ihmisoikeusvaikutusten arviointiin kaikessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa toiminnassa.

Joulukuussa 2019 Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä totesi, että on syytä aloittaa tutkinta miehitetyillä Palestiinalaisalueilla suoritetuista sotarikoksista. Herää kysymys, miten tämän historiallisen päätöksen merkitys Suomen ulkopolitiikassa on punnittu.

Asetuonnin yhteys ihmisoikeusloukkauksiin on vähemmän ilmeinen mutta aivan yhtä todellinen kuin aseviennin. Kuten suureksi paluumarssiksi kutsuttujen Gazan mielenosoitusten alullepanija Ahmed Abu Artema totesi Suomessa vieraillessaan: ”Suomalaisten veronmaksajien raha muuttuu aseiksi Palestiinassa, mikä tarkoittaa lisää palestiinalaisia uhreja, lisää laittomia siirtokuntia, lisää miehitystä, lisää rasismia. Toivomme, että Suomi toteuttaa omia arvojaan, eikä salli ihmisoikeusloukkausten tukemista rahoillaan.”

Kirjoittaja on ICAHD Finlandin puheenjohtaja.

AsekauppaIsrael ja PalestiinaKolumniSuomen asekaupat politiikkaaseet & armeijakonfliktikauppa IsraelPalestiinaSuomi Suomen RauhanpuolustajatRauhan Puolesta

Kommentit

Lähettänyt Ei antisemitismille (ei varmistettu) 17.12.2020 - 14:28

Hyvin yksipuolista ideologista ja poliittista propagandaa sisältävä artikkeli. Lisäksi Suomi tekee kauppaa monien ihmisoikeuksia todella räikeästi rikkovien maidenkin kanssa, sellaisten joiden joukossa Israel on suorastaan pyhäkoulupoika.

Artikkelissa on viitattu ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raporttiin. HRW:tä voi pitää ihmisoikeusasioissa luotettavana tiedonlähteenä. -yt. Teija Laakso, päätoimittaja, Maailma.net

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 17.12.2020 - 21:31

Jutussa kirjoitetaan Israelin "sotarikoksista", mutta koska tällä sivustolla nähdään juttu palestiinalaisten "sotarikoksista"?

Palestiina on muutama vuosi sitten liittynyt kansainvälisen sotarikostuomioistuimen jäseneksi, ja tuomioistuin tutkii parhaillaan, ovatko palestiinalaiset aseelliset ryhmät syyllistyneet sotarikoksiin. Uutisoimme tästä, kun lisätietoja tulee. yt. Teija Laakso, päätoimittaja, Maailma.net

Lue myös

Seinämaalaus, jossa nuoren naisen kuva.

Kirgisian julma morsiamenryöstöperinne on yhä voimissaan – Viimeisimmästä tapauksesta noussut kohu kuitenkin osoittaa, että jokin on muuttumassa

Kirgisiassa jopa tuhannet naiset siepataan vuosittain avioliittoon vastoin tahtoaan. Viimeisimmässä tapauksessa sieppaus päättyi nuoren naisen kuolemaan. Merkki edistyksestä kuitenkin on, että tapauksista nousee julkinen polemiikki, kirjoittaa Teija Laakso.
Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

Nyt on aika aktivoitua uiguurinaisten tilanteen parantamiseksi

Kiinan toimet uiguureja kohtaan muistuttavat yhä enemmän etnistä puhdistusta. Ihmisoikeuksien puolustajana profiloituneen EU:n pitäisi tehdä konkreettisempia päätöksiä tuomitakseen Kiinan toimet, kirjoittaa Salaado Qasim.
Koronarokotepullo ja ruisku kuvituskuvassa.

Koronarokotteita odotetaan kuumeisesti – mutta ei Tansaniassa: Maa ei aio rokottaa kansalaisiaan eikä ole raportoinut koronatartuntojaan sitten viime kevään

Tansaniassa ei ole perinteisesti ollut rokotevastaisuutta, mutta koronaviruspandemian aikana misinformaatio ja rokoteskeptisyys ovat vallanneet alaa presidentti John Magufulin johdolla. Jos maa ei rokota kansalaisiaan, pandemiasta on vaikea päästä eroon sen naapurimaissa ja viime kädessä koko maailmassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.