Yli puolet jemeniläisistä kärsii ruokapulasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puolet jemeniläisistä kärsii ruokapulasta

Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitukset ovat pahentaneet maan humanitaarista kriisiä.

Yli puolet Jemenin väestöstä, noin 14,4 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta konfliktin ja tuontirajoitusten seurauksena. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAOn mukaan määrä on kasvanut viime vuoden kesäkuusta 12 prosenttia.

Järjestön Jemenin hätäaputiimin johtajan Etienne Peterschmittin mukaan kyse on unohdetusta kriisistä, jossa olisi ensiarvoisen tärkeää auttaa perheitä tuottamaan itse oma ruokansa ja vähentää näin näiden riippuvuutta tuontiruuasta, jota on konfliktin vuoksi yhä vaikeampi saada.

Yli 90 prosenttia peruselintarvikkeista tuodaan Jemeniin, sillä vain noin neljä prosenttia maan pinta-alasta on viljelykelpoista, ja siitäkin vain murto-osaa viljellään.

Jemen on kärsinyt pitkään humanitaarisesta kriisistä ja sisäisistä konflikteista, mutta tilanne alkoi pahentua vuoden 2015 maaliskuussa, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia. Ruuan hinta on noussut ja polttoaineesta sekä esimerkiksi siemenviljasta ja lannoitteista on pulaa.

Tilannetta pahentaa pakolaiskriisi – noin 2,3 miljoonaa ihmistä on maan sisäisenä pakolaisen, mikä on noin 400 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2015, FAO kertoo tiedotteessaan.

Avustusjärjestöt ovat yrittäneet saada apua maahan, mutta konfliktin vuoksi se on ollut vaikeaa. YK:n viranomaiset pääsivät viime viikolla Taizin kaupunkiin, jonne apua on ollut erityisen vaikeaa saada. Kaupungissa vierailleen apukoordinaattori Jamie McGoldrickin mukaan asukkailta puuttuu ruokaa ja perustarpeita sekä lääkkeitä, ja vain muutamia kauppoja on auki.

Saudi-Arabia on saanut useampaan otteeseen kritiikkiä Jemeniin tekemistään ilmaiskuista, jossa on kuollut paljon siviilejä. Tällä viikolla julkisuuteen vuotaneen YK-raportin mukaan maassa on havaittu systemaattisia hyökkäyksiä siviilikohteisiin sekä kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksia. Raportti on herättänyt kysymyksiä etenkin Isossa-Britanniassa, joka on maan tärkeä asekauppakumppani ja jonka sotilasviranomaisten on aiemmin kerrottu antavan myös koulutusta ja neuvoja Saudi-Arabian Jemenin komentokeskuksessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia