Uutiset Jemenin konflikti

Yli puolet jemeniläisistä kärsii ruokapulasta

Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitukset ovat pahentaneet maan humanitaarista kriisiä.

Yli puolet Jemenin väestöstä, noin 14,4 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta konfliktin ja tuontirajoitusten seurauksena. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAOn mukaan määrä on kasvanut viime vuoden kesäkuusta 12 prosenttia.

Järjestön Jemenin hätäaputiimin johtajan Etienne Peterschmittin mukaan kyse on unohdetusta kriisistä, jossa olisi ensiarvoisen tärkeää auttaa perheitä tuottamaan itse oma ruokansa ja vähentää näin näiden riippuvuutta tuontiruuasta, jota on konfliktin vuoksi yhä vaikeampi saada.

Yli 90 prosenttia peruselintarvikkeista tuodaan Jemeniin, sillä vain noin neljä prosenttia maan pinta-alasta on viljelykelpoista, ja siitäkin vain murto-osaa viljellään.

Jemen on kärsinyt pitkään humanitaarisesta kriisistä ja sisäisistä konflikteista, mutta tilanne alkoi pahentua vuoden 2015 maaliskuussa, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia. Ruuan hinta on noussut ja polttoaineesta sekä esimerkiksi siemenviljasta ja lannoitteista on pulaa.

Tilannetta pahentaa pakolaiskriisi – noin 2,3 miljoonaa ihmistä on maan sisäisenä pakolaisen, mikä on noin 400 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2015, FAO kertoo tiedotteessaan.

Avustusjärjestöt ovat yrittäneet saada apua maahan, mutta konfliktin vuoksi se on ollut vaikeaa. YK:n viranomaiset pääsivät viime viikolla Taizin kaupunkiin, jonne apua on ollut erityisen vaikeaa saada. Kaupungissa vierailleen apukoordinaattori Jamie McGoldrickin mukaan asukkailta puuttuu ruokaa ja perustarpeita sekä lääkkeitä, ja vain muutamia kauppoja on auki.

Saudi-Arabia on saanut useampaan otteeseen kritiikkiä Jemeniin tekemistään ilmaiskuista, jossa on kuollut paljon siviilejä. Tällä viikolla julkisuuteen vuotaneen YK-raportin mukaan maassa on havaittu systemaattisia hyökkäyksiä siviilikohteisiin sekä kansainvälisen humanitaarisen lain rikkomuksia. Raportti on herättänyt kysymyksiä etenkin Isossa-Britanniassa, joka on maan tärkeä asekauppakumppani ja jonka sotilasviranomaisten on aiemmin kerrottu antavan myös koulutusta ja neuvoja Saudi-Arabian Jemenin komentokeskuksessa.

Jemenin konflikti ihmisoikeudetkatastrofiapuruokakonfliktiYK JemenSaudi-Arabia

Lue myös

Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta