Yli 400 kansanedustajaehdokasta haluaa Suomeen yritysvastuulain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 400 kansanedustajaehdokasta haluaa Suomeen yritysvastuulain

Etenkin vihreiden, vasemmistoliiton ja sdp:n ehdokkaat kannattavat lakia, joka velvoittaisi yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset.

Kolme naista kädet kasvoillaan

Työntekijöitä Siam Sempermedin tehtaalla Thaimaassa. Kuva: Annina Mannila.

Yhteensä 443 kansanedustajaehdokasta lähes kaikista puolueista on ilmoittanut kannattavansa yritysvastuulakia.

Sitoumuksia yritysvastuulain puolesta on kerätty Ykkösketjuun-kampanjan verkkosivuilla.

Laki velvoittaisi yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset sekä välttämään ja vähentämään toimintansa mahdollisia kielteisiä vaikutuksia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei estä yrityksiä markkinoimasta Suomessa esimerkiksi hikipajoissa tuotettuja tuotteita.

Tähän mennessä eniten ehdokassitoumuksia ovat tehneet vihreiden kansanedustajaehdokkaat. Puolueen 216 ehdokkaasta 107 on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen.

Seuraavaksi eniten sitoumuksia ovat tehneet vasemmistoliiton (88) ja sdp:n (57) ehdokkaat. Kristillisten ehdokkaista 50, kokoomuksen ehdokkaista 26, keskustan ehdokkaista 26 ja perussuomalaisista 14 on tehnyt sitoumuksen.

Puolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja feministinen puolue tukevat yritysvastuulakia, kertoo kampanjassa mukana oleva Finnwatch-järjestö.

Ykkösketjuun-kampanjan taustalla on kansalaisjärjestöjä, yrityksiä ja ammattiliittoja. Ne käynnistivät kampanjan lain puolesta viime syksynä.

”Vastaavaa lainsäädäntöä on voimassa jo Ranskassa. Yritysvastuulaki on valmisteilla myös Sveitsissä, Saksassa, Alankomaissa ja monessa muussa maassa. Suomen tulee siirtyä yritysvastuun edelläkävijämaiden joukkoon”, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta Finnwatchin tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia