Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.

Nainen ja korillinen kaloja

Suomeen halutaan laki, joka velvoittaisi yritykset valvomaan toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia myös ulkomailla. Kuvassa myanmarilaisia siirtotyöläisiä Thaimaassa vuonna 2013. Kuva: Valeria Morra / ILO in Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 3.0.

Joukko suomalaisia järjestöjä, ammattiliittoja ja yrityksiä on aloittanut kampanjan, jossa vaaditaan, että Suomeen säädetään ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki.

Laki velvoittaisi yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset sekä välttämään ja vähentämään toimintansa mahdollisia kielteisiä vaikutuksia.

Samat velvoitteet sisältyvät myös YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskeviin ohjaaviin periaatteisiin. Suomi on sitoutunut periaatteisiin, mutta niiden noudattaminen ei yrityksille ole sinänsä pakollista.

Tänään avatun #Ykkösketjuun-kampanjan tarkoituksena on saada yritysvastuulaki kirjattua Suomen seuraavan hallituksen ohjelmaan. Ajatuksena on, että vastuu arvoketjun valvonnasta olisi yrityksillä itsellään, eikä vastuuta sälytettäisi kuluttajille.

”Kukaan ei halua ostopäätöksillään tietoisesti tukea vastuutonta yritystoimintaa, mutta vastuuväittämien viidakossa seikkaileva kuluttaja on voimaton. Kuluttajat haluavat luottaa siihen, että ostettujen tuotteiden taustalla ei ole lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muita ihmisoikeusloukkauksia”, sanoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling kampanjan tiedotteessa.

Kampanjaa johtavan yritysvastuujärjestö Finnwatchin viime kesänä julkaiseman selvityksen mukaan yritysvastuulakihankkeita on meneillään muun muassa Ranskassa, Sveitsissä, Saksassa ja Alankomaissa.

”Suomen on aika skarpata ja seurata muiden Euroopan maiden viitoittamaa tietä”, järjestön toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Kampanjassa vedotaan kansalaisten, yritysten ja järjestöjen lisäksi myös tulevien eduskuntavaalien ehdokkaisiin. Se aikoo julkaista yritysvastuulainsäädäntöön sitoutuneet ehdokkaat ja puolueiden ranking-listan myöhemmin syksyllä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia