YK:n yleiskokous pyytää kansainvälistä tuomioistuinta ottamaan kantaa ilmastonmuutokseen – Päätöstä pidetään historiallisena, sillä se voi johtaa kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n yleiskokous pyytää kansainvälistä tuomioistuinta ottamaan kantaa ilmastonmuutokseen – Päätöstä pidetään historiallisena, sillä se voi johtaa kunnianhimoisempiin ilmastotoimiin

Kansainvälinen tuomioistuin ottaa kantaa siihen, mitkä ovat valtioiden velvollisuudet kansainvälisen oikeuden mukaan torjua ilmastonmuutosta. Päätöstä pidetään merkittävänä etenkin moraalisen painoarvon kannalta.

Ihmisiä ja myrskyn tuhoama asumus.

Sykloni Pamin tuhoja Vanuatulla vuonna 2015. Kuva: Silke von Brockhausen / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n yleiskokous pyytää kansainvälistä tuomioistuinta ottamaan kantaa siihen, mitkä ovat kansainvälisen oikeuden mukaan valtioiden velvollisuudet suojella ilmastoa kasvihuonekaasupäästöiltä. Eilen hyväksytyssä päätöslauselmassa pyydetään oikeuden kantaa myös siihen, mitä oikeudellisia seuraamuksia ilmastoa vahingoittaneille valtioille koituu.

Muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres sekä ympäristö- ja ilmastotoimijat pitivät päätöstä merkittävänä virstanpylväänä.

”Tämä on tärkeä hetki taistelussa ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta. Se tuo todennäköisesti selkeyttä siihen, miten kansainvälistä oikeutta, etenkin ihmisoikeus- ja ympäristölainsäädäntöä, voidaan soveltaa vahvistamaan ilmastotoimia”, arvioi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ilmasto-oikeudenmukaisuuden johtaja Marta Schaaf tiedotteessa.

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on YK:n tärkein oikeudellinen elin, mutta sen päätökset eivät ole oikeudellisesti sitovia. Sen lausumilla on kuitenkin merkitystä, ja sen kannoista voi myöhemmin tulla osa kansainvälistä tapaoikeutta.

”Aloite on siitä merkittävä, että ICJ on maailman arvovaltaisin juridinen elin ja siten sen lausunnolla on poikkeuksellinen oikeudellinen mutta myös moraalinen ja poliittinen painoarvo. Tämän toivotaan vahvistavan kipeästi ja ripeästi tarvittavia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, sanoi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon vaikuttamisviestinnän asiantuntija Johannes Hautaviita tiedotteessa ennen äänestystä.

Päätöslauselman pani alulle saarivaltio Vanuatu, joka kärsii jo nyt merenpinnan noususta ja hirmumyrskyistä. Se keräsi aluksi ympärilleen parinkymmenen maan ydinjoukon ajamaan päätöslauselmaa. Lopulta päätöslauselma hyväksyttiin yksimielisesti.

”Tämä ei ole ihmelääke, mutta sillä voi olla tärkeä vaikutus ilmastonmuutokseen ja ilmastotoimiin muun muassa vahvistamalla Pariisin sopimukseen liittyvää kunnianhimoa”, kommentoi Vanuatun pääministeri Alatoi Ishmael Kalsakau YK:n mukaan.

ICJ:n kannan valmistuminen kestää todennäköisesti noin kaksi vuotta, Fingo arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia