Uutiset Ilmastonmuutos

Vanuatu vetoaa YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Taustalla on kaksi vuotta sitten käynnistetty kansalaisjärjestökampanja, jossa vaaditaan Kansainväliseltä tuomioistuimelta neuvoa-antavaa mielipidettä ihmisten suojelemiseksi ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, kokous käynnissä.
Vanuatun pääministeri Bob Loughmanin puheenvuoro YK:n yleiskokouksessa 25. syyskuuta esitettiin videotallenteena. (Kuva: Manuel Elias / UN Photo)

Vanuatun hallitus on ilmoittanut aikovansa pyytää Haagissa toimivalta Kansainväliseltä tuomioistuimelta (ICJ) neuvoa-antavaa mielipidettä nykyisten ja tulevien sukupolvien oikeudesta tulla suojelluksi ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.

Vanuatun mukaan nykyiset toimet ja haavoittuvassa asemassa oleville maille tarjottu tuki ovat riittämättömiä.

Kansainväliseen tuomioistuimeen vetoaminen ei ole Vanuatun omaa keksintöä, vaan maan hallitus on ottanut kopin World's Youth for Climate Justice -kansalaisjärjestön kaksi vuotta sitten käynnistämästä kampanjasta. Koska yksittäiset ihmiset tai järjestöt eivät voi viedä asioita tuomioistuimen käsiteltäväksi, viestinviejäksi tarvitaan kansallisvaltio.

Kampanjan mukaan neuvoa-antavan mielipiteen saaminen Kansainväliseltä tuomioistuimelta auttaisi muun muassa vahvistamaan tieteellistä yksimielisyyttä ilmastonmuutoksen syistä, kannustaisi kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan ja näyttäisi suuntaa myös kansallisille oikeuslaitoksille ilmastokysymysten käsittelyssä.

Kansainvälinen tuomioistuin keskittyy työssään valtioiden välisiin kiistoihin, mutta se voi antaa myös neuvoa-antavia mielipiteitä. Ne eivät ole valtioita juridisesti sitovia, mutta niillä nähdään olevan suuri painoarvo.

Noin 300 000 asukkaan Vanuatu on yksi niistä maista, joita ilmastonmuutos uhkaa kaikkein konkreettisimmin. Maa on ykköspaikalla World Risk Report -indeksissä (PDF), joka pisteyttää maat sen mukaan, miten alttiita ne ovat erilaisille luonnonkatastrofeille. Asutus Vanuatussa on keskittynyt rannikoille, joten myrskyt ja merenpinnan nousu uhkaavat lukuisten ihmisten koteja. Trooppiset hirmumyrskyt, syklonit, ovat iskeneet Vanuatulle erityisen tuhoisasti vuosina 2015 ja 2020. Ilmastonmuutoksen ennustetaan voimistavan sykloneja.

 

Ilmastonmuutos kansainvälinen oikeusYKilmastonmuutos Vanuatu

Lue myös

Viljelijä riisipellolla.

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Neljässä Kaakkois-Aasian maassa on käynnissä hanke, jossa autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen esimerkiksi aiempaa tarkempien sääennusteiden avulla. Kaikkeen ei voi sopeutua, ja siksi viljelijöille tarjotaan myös vakuutuksia.
Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.