Vanuatu vetoaa YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vanuatu vetoaa YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Taustalla on kaksi vuotta sitten käynnistetty kansalaisjärjestökampanja, jossa vaaditaan Kansainväliseltä tuomioistuimelta neuvoa-antavaa mielipidettä ihmisten suojelemiseksi ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.

YK:n yleiskokouksen istuntosali, kokous käynnissä.

Vanuatun pääministeri Bob Loughmanin puheenvuoro YK:n yleiskokouksessa 25. syyskuuta esitettiin videotallenteena. Kuva: Manuel Elias / UN Photo.

Vanuatun hallitus on ilmoittanut aikovansa pyytää Haagissa toimivalta Kansainväliseltä tuomioistuimelta (ICJ) neuvoa-antavaa mielipidettä nykyisten ja tulevien sukupolvien oikeudesta tulla suojelluksi ilmastonmuutoksen vaikutuksilta.

Vanuatun mukaan nykyiset toimet ja haavoittuvassa asemassa oleville maille tarjottu tuki ovat riittämättömiä.

Kansainväliseen tuomioistuimeen vetoaminen ei ole Vanuatun omaa keksintöä, vaan maan hallitus on ottanut kopin World's Youth for Climate Justice -kansalaisjärjestön kaksi vuotta sitten käynnistämästä kampanjasta. Koska yksittäiset ihmiset tai järjestöt eivät voi viedä asioita tuomioistuimen käsiteltäväksi, viestinviejäksi tarvitaan kansallisvaltio.

Kampanjan mukaan neuvoa-antavan mielipiteen saaminen Kansainväliseltä tuomioistuimelta auttaisi muun muassa vahvistamaan tieteellistä yksimielisyyttä ilmastonmuutoksen syistä, kannustaisi kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan ja näyttäisi suuntaa myös kansallisille oikeuslaitoksille ilmastokysymysten käsittelyssä.

Kansainvälinen tuomioistuin keskittyy työssään valtioiden välisiin kiistoihin, mutta se voi antaa myös neuvoa-antavia mielipiteitä. Ne eivät ole valtioita juridisesti sitovia, mutta niillä nähdään olevan suuri painoarvo.

Noin 300 000 asukkaan Vanuatu on yksi niistä maista, joita ilmastonmuutos uhkaa kaikkein konkreettisimmin. Maa on ykköspaikalla World Risk Report -indeksissä (PDF), joka pisteyttää maat sen mukaan, miten alttiita ne ovat erilaisille luonnonkatastrofeille. Asutus Vanuatussa on keskittynyt rannikoille, joten myrskyt ja merenpinnan nousu uhkaavat lukuisten ihmisten koteja. Trooppiset hirmumyrskyt, syklonit, ovat iskeneet Vanuatulle erityisen tuhoisasti vuosina 2015 ja 2020. Ilmastonmuutoksen ennustetaan voimistavan sykloneja.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia