YK:n pakolaisjärjestö varoittaa: Sudanissa on käynnissä maailman silmiltä piilossa ”käsittämätön humanitaarinen kriisi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pakolaisjärjestö varoittaa: Sudanissa on käynnissä maailman silmiltä piilossa ”käsittämätön humanitaarinen kriisi”

Sudanissa on nyt eniten väkivallan takia paenneita koko maailmassa, 7,1 miljoonaa. Viime aikoina väkivalta on kasvanut etenkin Darfurin osavaltiossa.

Rakennuksia Sudanin pääkaupungissa Khartumissa

Sudanin pääkaupunki Khartum vuonna 2017. Kuva: Christopher MIchel / CC BY-NC 2.0 DEED.

Sisällissodan kourissa olevan Sudanin humanitaarinen tilanne on käymässä yhä vaikeammaksi. YK:n pakolaisjärjestön edustaja varoitti eilen, että pakolaiskriisi pahenee yhä eikä saa riittävästi huomiota.

”Poissa maailman silmistä ja uutisotsikoista konflikti Sudanissa raivoaa yhä. Ympäri maata on käynnissä käsittämätön humanitaarinen kriisi, kun yhä useammat ihmiset joutuvat pakenemaan hellittämättömiä taisteluita”, sanoi järjestön ulkosuhteiden johtaja Dominique Hyde eilen tiedotustilaisuudessa.

Sudanissa alkoi sisällissota huhtikuussa hallituksen joukkojen sekä puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä. Maa on ajautunut kaaokseen. Noin 4,5 miljoonaa ihmistä on paennut, heistä 1,2 miljoonaa naapurimaihin, kuten Tšadiin, Egyptiin, Etelä-Sudaniin, Etiopiaan ja Keski-Afrikan tasavaltaan. Pakolaisuus kiihtyy edelleen: esimerkiksi Tšadiin saapuu edelleen 700 pakolaista päivässä. Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia.

Kun aiemmat pakolaiset huomioidaan, Sudanissa on eniten pakolaisia koko maailmassa, yhteensä 7,1 miljoonaa, kertoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö lokakuussa.

Viime aikoina väkivalta on lisääntynyt etenkin Darfurin osavaltiossa, jossa on raportoitu seksuaalista väkivaltaa ja tyttöjen ja naisten sieppauksia. RSF-joukkojen ja niitä tukevien arabitaistelijoiden on kerrottu hyökkäävän etnisen masalit-ryhmän kimppuun. Tilanne muistuttaa 2000-luvun alkua, jolloin hallituksen joukot ja janjaweed-sissit tappoivat kymmeniä tuhansia ihmisiä Darfurissa. 

”On häpeällistä, että julmuuksia, joita tapahtui Darfurissa 20 vuotta sitten, voi tapahtua jälleen näin vähällä huomiolla”, Hyde sanoi.

Darfurin ulkopuolella esimerkiksi Valkoisen Niilin osavaltiossa elää yli 433 000 pakolaista. Kesällä ja syksyllä alueella kuoli tuhkarokkoon ainakin 1 200 lasta, Hyde kertoi. 

YK:lla on erikseen hätäapuvetoomus sekä pakolaisista huolehtimiseksi sekä Sudanin sisäisen humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi. Pakolaishakemus on saanut vain 39 prosenttia tarvitsemastaan rahoituksesta, Sudanin hakemus kolmanneksen.

”Ellemme saa toimitettua välitöntä humanitaarista apua Sudanin siviiliväestölle, he jatkavat muuttamista naapurimaihin, kuten Etelä-Sudaniin ja Tšadiin, joilla on vaikeuksia vastata syvenevään humanitaariseen kriisiin. Ja jos emme pysty auttamaan noita maita tyydyttämään pakolaisten perustarpeita, he yrittävät löytää tien turvaan, vaikka se tarkoittaisi heidän oman henkensä riskeeraamista salakuljettajien käsissä”, Hyde sanoi.

Saudi-Arabia isännöimissä neuvotteluissa sovittiin jo sodan ensimmäisinä viikkoina siviilien säästämisestä ja avun toimittamisesta. Sopimusta on kuitenkin rikottu. Meneillään on uusi neuvottelukierros, mutta siellä ei ole onnistuttu sopimaan tulitauosta, kertoi uutistoimisto AFP eilen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia