YK:n kehitysohjelma: Afganistan lähestyy ”universaalia” köyhyyttä – Kaupan häiriöt voivat johtaa talouden rajuun supistumiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n kehitysohjelma: Afganistan lähestyy ”universaalia” köyhyyttä – Kaupan häiriöt voivat johtaa talouden rajuun supistumiseen

Lähes kolme neljäsosaa afganistanilaisista elää köyhyydessä, mutta viimeaikaisen kriisin aiheuttama talouslama voi johtaa pian jopa lähemmäs sadan prosentin köyhyysasteeseen.

Afganistanin lippu kivirakennuksen edustalla, etualalla puun oksia.

Afganistanin humanitaarinen tilanne heikkenee nopeasti. Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

Jopa 97 prosenttia Afganistanin väestöstä on vaarassa pudota köyhyysrajan alapuolelle, jos maan poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin ei puututa, arvioi YK:n kehitysohjelma (UNDP).

Järjestö tuoreessa raportissa analysoidaan neljää mahdollista maan lähitulevaisuuden skenaariota. Pahimman mukaan bruttokansantuote voi laskea 13,2 prosenttia, mikä taas johtaisi siihen, että köyhyysaste voisi nousta jopa 25 prosenttiyksikköä nykyisestä 72 prosentista.

”Edessämme on kehityksen täysi romahtaminen humanitaarisen ja taloudellisen kriisin lisäksi. Puolet väestöstä tarvitsee jo nyt humanitaarista apua”, muistuttaa UNDP:n aluejohtaja Kanni Wignaraja tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin tietokonemallinnusta. Pahimman arvion mukaan kansainvälinen kauppa kaikkien tärkeiden kumppanien kanssa pysähtyisi kahdeksi kuukaudeksi. Se saisi köyhyysasteen nousemaan pilviin.

Lievimmässä skenaariossa kauppa keskeytyisi vain Pakistanin kanssa ja köyhyys kasvaisi 7–15 prosenttiyksikköä.

Viimeisten 20 vuoden aikana afganistanilaisten tulot henkeä kohti ovat lähes kaksinkertaistuneet ja elinajanodote pidentynyt yhdeksällä vuodella. Talouskriisin tausta liittyy kuitenkin pitkittyneeseen kuivuuteen, koronapandemiaan sekä vajaa kuukausi sitten tapahtuneeseen Talebanin vallankaappaukseen. Kehitysapuvarat ja ulkomaanvarannot ovat jäissä, pankkijärjestelmä on paineen alla ja julkinen talous on romahtamispisteessä.

UNDP ehdottaa, että tilanne ratkaistaisiin kaksivuotisella ohjelmalla, jossa tuettaisiin tärkeitä peruspalveluita, paikallisia elinkeinoja, perustoimeentuloa ja pieninfrastruktuuria. Siinä esimerkiksi tuettaisiin pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja maksettaisiin tilapäistä perustuloa lapsille, vanhuksille ja vammaisille ihmisille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia