YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vetoaa Libyan päättäjiin tulvauhrien auttamiseksi – ”Poliittisista umpikujista päästävä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vetoaa Libyan päättäjiin tulvauhrien auttamiseksi – ”Poliittisista umpikujista päästävä”

Libyan tulvissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Apua alkaa saapua maahan, mutta epävakaa poliittinen tilanne ei ainakaan helpota uhrien auttamista.

Mies puolilähikuvassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk vetosi keskiviikkona jakautuneen Libyan päättäjiin, jotta nämä varmistaisivat, että Daniel-myrskystä kärsineet saisivat apua.

”Pyydän kaikkia Libyan poliittisia toimijoita pääsemään yli poliittisista jakolinjoista ja umpikujista ja toimimaan yhteistyössä avunsaannin varmistamiseksi. Nyt on yksimielisyyden aika: kaikkien kärsineiden pitää saada apua riippumatta mistään kytköksistä”, hän sanoi lausunnossaan.

Daniel-myrsky iski Libyaan viime sunnuntaina ja toi mukanaan voimakkaita tuulia ja sateita. Kuolleita on mediatietojen mukaan yli 6 000.

Yksi pahimmin kärsineistä on Dernan kaupunki, joka kärsii kahden padon murtumisessa. Tuhansia on kuollut tuhansia ja ainakin 30 000 ihmistä on joutunut pakenemaan. Dernaan satoi kolmessa päivässä sata kertaa enemmän kuin syyskuussa keskimäärin.

Terveydenhuoltopalvelut, sähköt, rakennukset, tiet ja tieliikenneyhteydet ovat myrskyn seurauksena vahingoittuneet. Libya on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä apua, ja sitä on alkanut saapua paikalle. 

Muun muassa YK:n hätäapurahastosta on myönnetty maalle 10 miljoonan dollarin avustus. Kansainvälinen Punainen Risti on julkaissut avustusvetoomuksen. Maailman ruokaohjelma kertoi eilen, että se on lähettänyt ensimmäisen ruoka-apulähetyksensä maahan. 

Maan epävakaa poliittinen tilanne ei ainakaan helpota avustusoperaatiota. Maa on ollut vuodesta 2014 alkaen jaettu kansainvälisen yhteisön tunnustaman, pääkaupunki Tripolissa toimivan hallinnon, sekä toisen, maan itäosissa toimivan hallinnon välillä. Myös aseelliset ryhmät toimivat edelleen maassa. Osapuolet solmivat tulitauon vuonna 2020, mutta poliittiset jakolinjat ovat yhä selvät. 

Ilmastonmuutoksen ja Libyan heikon infrastruktuurin uskotaan pahentaneen myrskyn vaikutuksia. 

”Daniel-myrsky on jälleen yksi tappava muistutus siitä, miten katastrofaaliset vaikutukset ilmastonmuutoksella voi olla maailmaamme”, Türk sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia