YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.

MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

Ihmiskauppaa ja orjuutta vastustava mielenosoitus New Yorkissa vuonna 2019. Kuva: Victoria Pickering / CC BY-NC-ND 2.0.

Lasten ja erityisesti poikien osuus ihmiskaupan uhreista on viime vuosina kasvanut.

YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen ihmiskaupparaportin (pdf) mukaan lasten osuus havaituista ihmiskaupan uhreista on kolminkertaistunut ja poikien osuus peräti viisinkertaistunut viimeisten 15 vuoden aikana. Jo noin kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia: tyttöjä 19 prosenttia ja poikia 15 prosenttia, raportista selviää.

UNODC julkaisee ihmiskaupparaporttinsa kahden vuoden välein. Tämän vuoden luvut käsittelevät vuotta 2018, jolloin ihmiskaupan uhreja tunnistettiin 148 maassa yhteensä noin 50 000. Todellinen lukumäärä on todennäköisesti paljon suurempi.

Viimeisten 15 vuoden aikana havaittujen uhrien määrä on kasvanut ja profiili muuttunut. Aikuisten naisten osuus on pudonnut yli 70 prosentista alle puoleen, lasten ja miesten osuus taas on kasvanut.

Tavallisesti miehiä ja poikia kaupataan pakkotyötarkoituksessa, naisia ja tyttöjä taas seksuaalista riistoa varten. Lisäksi ihmiskaupan uhreja esimerkiksi käytetään rikollisessa toiminnassa, kerjäämisessä, pakkoavioliitoissa sekä elinkaupassa.

Tekijät käyttävät uhreja etsiessään yleisimmin hyväkseen esimerkiksi ihmisten taloudellisia tarpeita sekä lasten perhesuhteiden ongelmia. 2000-luvun alusta alkaen nettiä on käytetty tehokkaasti ihmiskaupan välineenä. Strategioita on kaksi: Niin sanotussa metsästysstrategiassa ihmiskauppias tavoittelee uhria aktiivisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kalastuksessa taas tekijä mainostaa työpaikkaa ja jää odottamaan uhrin vastausta, raportissa kerrotaan.

Tutkimuksen data on kerätty ennen koronapandemiaa, mutta UNODC:n mukaan pandemian aiheuttama lama todennäköisesti lisää haavoittuvuutta ihmiskaupalle.

”Miljoonat naiset, lapset ja miehet ovat ilman työtä, poissa koulusta ja ilman sosiaalista tukea koronakriisissä. Se altistaa heidät suurempaan ihmiskaupan riskiin. Tarvitaan kohdennettua toimintaa, jotta voidaan estää ihmiskauppiaita hyödyntämästä pandemiaa riistääkseen haavoittuvia”, sanoo UNODC:n johtaja Ghada Waly tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia