YK:lta uusi arvio Syyrian sodassa kuolleista ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen – ”Meidän on tehtävä uhrien tarinoista näkyviä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:lta uusi arvio Syyrian sodassa kuolleista ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen – ”Meidän on tehtävä uhrien tarinoista näkyviä”

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on tilastoinut satojen tuhansien Syyrian konfliktissa kuolleiden nimet. Lähes joka 13. on lapsi.

Kaksi naista sivulta otetussa kuvassa, etualalla osa YK:n lipusta.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa syyskuussa 2021. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Kymmenen vuotta kestäneessä Syyrian sodassa on kuollut ainakin 350 209 ihmistä. Arvio on todennäköisesti alimitoitettu, kertoo YK.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet esitti arvion YK:n ihmisoikeusneuvostolle viime perjantaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen, kun YK on virallisesti arvioinut Syyrian konfliktissa kuolleiden määrää. Viimeisin arvio ennen tätä annettiin elokuussa 2014. Tuolloin kuolleita oli runsaat 191 000. Sen jälkeen tilastointi vaikeutui niin paljon, että se keskeytettiin.

Bacheletin mukaan uusi arvio perustuu tiukkaan seulaan, jossa jokaisen kuolleen nimi, kuolinpäivämäärä ja ruumiin sijaintipaikka on selvitetty. Mukana ovat sekä siviilit että taistelijat.

Selvityksen mukaan useampi kuin joka 13. kuollut on nainen ja lähes joka 13. on lapsi. Yhteensä kuolleita lapsia on yli 27 000. Eniten dokumentoituja kuolemia on ollut Aleppon maakunnassa.

”Jokaisen tilastoidun kuoleman takana oli ihminen, joka syntyi vapaana ja tasavertaisena ja jolla oli arvokkuus ja oikeudet. Meidän on aina tehtävä uhrien tarinoista näkyviä, sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti, koska jokaisen kuoleman epäoikeudenmukaisuuden ja kauheuden pitäisi pakottaa meidät toimimaan”, Bachelet sanoi.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto käsittelee parhaillaan tietoja hyökkääjistä, siitä, ovatko uhrit siviilejä vai taistelijoita ja millaisia aseita on käytetty, Bachelet kertoi.

Syyrian konflikti alkoi presidentti Bashar al-Assadin vastaisista mielenosoituksista vuonna 2011. Se on ajanut noin 5,6 miljoonaa kansalaista pakoon maan ulkopuolelle ja lähes 6,6 miljoonaa maan sisällä. Noin 13,4 miljoonaa ihmistä Syyriassa tarvitsee humanitaarista apua.

Britanniassa toimivan ihmisoikeusjärjestön Syrian Observatory for Human Rights on arvioinut, että konfliktissa on kuollut ainakin 500 000 ihmistä. Se tutkii myös 200 000:aa muuta tapausta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia