Uutiset Syyrian konflikti

YK:lta uusi arvio Syyrian sodassa kuolleista ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen – ”Meidän on tehtävä uhrien tarinoista näkyviä”

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on tilastoinut satojen tuhansien Syyrian konfliktissa kuolleiden nimet. Lähes joka 13. on lapsi.
Kaksi naista sivulta otetussa kuvassa, etualalla osa YK:n lipusta.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa syyskuussa 2021. (Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0)

Kymmenen vuotta kestäneessä Syyrian sodassa on kuollut ainakin 350 209 ihmistä. Arvio on todennäköisesti alimitoitettu, kertoo YK.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet esitti arvion YK:n ihmisoikeusneuvostolle viime perjantaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen, kun YK on virallisesti arvioinut Syyrian konfliktissa kuolleiden määrää. Viimeisin arvio ennen tätä annettiin elokuussa 2014. Tuolloin kuolleita oli runsaat 191 000. Sen jälkeen tilastointi vaikeutui niin paljon, että se keskeytettiin.

Bacheletin mukaan uusi arvio perustuu tiukkaan seulaan, jossa jokaisen kuolleen nimi, kuolinpäivämäärä ja ruumiin sijaintipaikka on selvitetty. Mukana ovat sekä siviilit että taistelijat.

Selvityksen mukaan useampi kuin joka 13. kuollut on nainen ja lähes joka 13. on lapsi. Yhteensä kuolleita lapsia on yli 27 000. Eniten dokumentoituja kuolemia on ollut Aleppon maakunnassa.

”Jokaisen tilastoidun kuoleman takana oli ihminen, joka syntyi vapaana ja tasavertaisena ja jolla oli arvokkuus ja oikeudet. Meidän on aina tehtävä uhrien tarinoista näkyviä, sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti, koska jokaisen kuoleman epäoikeudenmukaisuuden ja kauheuden pitäisi pakottaa meidät toimimaan”, Bachelet sanoi.

Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto käsittelee parhaillaan tietoja hyökkääjistä, siitä, ovatko uhrit siviilejä vai taistelijoita ja millaisia aseita on käytetty, Bachelet kertoi.

Syyrian konflikti alkoi presidentti Bashar al-Assadin vastaisista mielenosoituksista vuonna 2011. Se on ajanut noin 5,6 miljoonaa kansalaista pakoon maan ulkopuolelle ja lähes 6,6 miljoonaa maan sisällä. Noin 13,4 miljoonaa ihmistä Syyriassa tarvitsee humanitaarista apua.

Britanniassa toimivan ihmisoikeusjärjestön Syrian Observatory for Human Rights on arvioinut, että konfliktissa on kuollut ainakin 500 000 ihmistä. Se tutkii myös 200 000:aa muuta tapausta.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetkonfliktiturvallisuusYK Syyria

Lue myös

Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Suomen liput lipputangoissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch patistaa Pohjoismaita kotiuttamaan kansalaisensa Syyriasta – Koillis-Syyriassa on arvioiden mukaan 164 pohjoismaalaista

Jos Pohjoismaat eivät pysty auttamaan Koillis-Syyriassa olevia kansalaisiaan, ne saattavat laskea ihmisoikeuksien rimaa maailmanlaajuisesti, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Suomi ja Tanska ovat hiljattain ilmoittaneet kotiuttavansa kansalaisensa, mutta aikataulusta ei ole tietoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.