Uutiset

YK ottaa vetovastuun Mali-operaatiosta

YK käynnistää Malin rauhanturvaoperaatio MINUSMOn ja ottaa näin vetovastuun kriisin ratkaisemisesta.
(Kuva: UN Photo / Blagoje Grujic)

Kansainvälinen sotilaallinen vetovastuu Malin kriisistä on nyt siirtynyt afrikkalaisjohtoiselta AFISMA-operaatiolta YK:lle. Operaatiosta tulee näin YK:n kolmanneksi suurin rauhanturvaoperaatio MINUSMA.

"MINUSMAn perustaminen oli YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätös ja vahvistaa kansainvälisen yhteisön osallisuutta taistelussa Malin rauhan, vakauden ja hyvinvoinnin puolesta", kommentoi pääsihteerin edustaja ja MINUSMAn johtaja Bert Koenders.

Aiemmin kriisi on ollut afrikkalaisjohtoisen AFISMA-armeijan vetämä ja Ranskan tukema. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kuitenkin ollut huolissaan afrikkalaisten sotilaiden koulutustasosta ja varustuksesta.

Ranskan ja Malin armeijan yhteisiä operaatioita on kritisoitu turhien siviilikuolemien aiheuttamisesta. Siviilit ovat joutuneet äärimmäiselle koetukselle kriisin keskellä: OCHAn raportin mukaan jopa 144 000 pakolaista on paennut maasta ja maan sisäisiä pakolaisia on jopa 230 000. Puutteelliset olot pakolaisleireillä ovat johtaneet nälänhätään ja lukuisiin tautien aiheuttamiin kuolemiin. 

MINUSMAn päätehtäväksi on määritelty maan vakauden turvaaminen, siviilien turvallisuudesta huolehtiminen ja humanitäärisen avun tarjoaminen. Se pyrkii myös tukemaan maan poliittista kehitystä yhdessä Afrikan unionin ja Länsi-Afrikan talousliiton kanssa.

"Jatkamme kansainvälistä yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten Ranskan kanssa", Koenders kommentoi.

Malin kriisi pakolaisetaseet & armeijakonfliktikonfliktinratkaisuturvallisuusYK Mali

Lue myös

Malin hauras rauha

Malin konflikti on seurausta edellisistä, joita on yritetty ratkaista pääasiassa alueen ulkopuolisten taloudellisia intressejä silmällä pitäen, kirjoittavat Karim Maiche ja Hanna Yikona.

Ääriryhmien mosaiikki

Keskusvallan hylkäämästä, kurjistuneesta Pohjois-Malista kehkeytyi ääri- ja rikollisliikkeiden tukialue, kirjoittaa Aino Haavisto.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.