YK ottaa vetovastuun Mali-operaatiosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ottaa vetovastuun Mali-operaatiosta

YK käynnistää Malin rauhanturvaoperaatio MINUSMOn ja ottaa näin vetovastuun kriisin ratkaisemisesta.

Kansainvälinen sotilaallinen vetovastuu Malin kriisistä on nyt siirtynyt afrikkalaisjohtoiselta AFISMA-operaatiolta YK:lle. Operaatiosta tulee näin YK:n kolmanneksi suurin rauhanturvaoperaatio MINUSMA.

"MINUSMAn perustaminen oli YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätös ja vahvistaa kansainvälisen yhteisön osallisuutta taistelussa Malin rauhan, vakauden ja hyvinvoinnin puolesta", kommentoi pääsihteerin edustaja ja MINUSMAn johtaja Bert Koenders.

Aiemmin kriisi on ollut afrikkalaisjohtoisen AFISMA-armeijan vetämä ja Ranskan tukema. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kuitenkin ollut huolissaan afrikkalaisten sotilaiden koulutustasosta ja varustuksesta.

Ranskan ja Malin armeijan yhteisiä operaatioita on kritisoitu turhien siviilikuolemien aiheuttamisesta. Siviilit ovat joutuneet äärimmäiselle koetukselle kriisin keskellä: OCHAn raportin mukaan jopa 144 000 pakolaista on paennut maasta ja maan sisäisiä pakolaisia on jopa 230 000. Puutteelliset olot pakolaisleireillä ovat johtaneet nälänhätään ja lukuisiin tautien aiheuttamiin kuolemiin. 

MINUSMAn päätehtäväksi on määritelty maan vakauden turvaaminen, siviilien turvallisuudesta huolehtiminen ja humanitäärisen avun tarjoaminen. Se pyrkii myös tukemaan maan poliittista kehitystä yhdessä Afrikan unionin ja Länsi-Afrikan talousliiton kanssa.

"Jatkamme kansainvälistä yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten Ranskan kanssa", Koenders kommentoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia