Uutiset Malin kriisi

Islamistien tuhoamat Timbuktun mausoleumit rakennettiin uudelleen

Paikalliset muurarit paikkasivat kolme vuotta sitten tuhotut mausoleumit.
Rukoilija tuhotun mausoleumin paikalla vuonna 2013. (Kuva: UN Photo/Marco Dormino)

Malissa sijaitsevassa Timbuktussa on onnistuttu rakentamaan uudelleen osa hautamausoleumeista, jotka kaupunkiin hyökänneet ääri-islamilaiset joukot tuhosivat vuonna 2012. Mausoleumit kuuluvat YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintölistalle.

1200–1600-luvulta peräisin olevat 16 mausoleumia edustavat islamiin kuuluvaa sufilaisuuden haaraa. Timbuktun perustajille pyhitettyjen hautojen uskotaan suojelevan kaupunkia pahalta, ja ne ovat myös pyhiinvaelluskohde.

Islamistit pitivät mausoleumeja harhaoppisina ja tuhosivat niistä 14 keväällä 2012. Kahdeksan on nyt rakennettu uudelleen ja loput ovat lähes valmiita, Unesco kertoo. Työhön osallistuivat paikalliset muurarit perinteisten tekniikoiden avulla. Apua hankkeeseen tuli Unescon lisäksi myös EU:lta, Ranskalta, Norjalta, Sveitsiltä ja YK:n rauhanturvaoperaatiolta.

Unescon pääjohtaja Irina Bokova kutsui työtä oppitunniksi "suvaitsevaisuudesta, dialogista ja rauhasta".

"Tässä on meidän vastauksemme ääriliikkeille – esimerkki kulttuurin menestyksekkäästä integroimisesta rauhan rakentamiseen, ja meidän on jatkettava tällä tiellä", hän sanoi.

Malin konflikti alkoi vuonna 2012 maan pohjoisosissa tuaregikapinallisten ja armeijan välisinä taisteluina. Samoihin aikoihin myös islamilaiseen ääriliike al-Qaidaan yhteyksissä oleva ryhmä tuli mukaan konfliktiin. Islamistit saatiin hajalle Ranskan sotilastoimien avulla vuonna 2013, mutta he hyökkäilevät yhä maassa. Tuaregit ja hallitus tekivät rauhan tämän vuoden kesäkuussa.

Unesco on ollut viime aikoina huolissaan myös muista maailmanperintökohteista. Irakissa ja Syyriassa toimivan ääriliike Isisin on niinikään kerrottu tuhonneen tärkeää kulttuuriperintöä.

Malin kriisi kulttuurikonfliktirauha Mali

Lue myös

Malin hauras rauha

Malin konflikti on seurausta edellisistä, joita on yritetty ratkaista pääasiassa alueen ulkopuolisten taloudellisia intressejä silmällä pitäen, kirjoittavat Karim Maiche ja Hanna Yikona.

Ääriryhmien mosaiikki

Keskusvallan hylkäämästä, kurjistuneesta Pohjois-Malista kehkeytyi ääri- ja rikollisliikkeiden tukialue, kirjoittaa Aino Haavisto.

YK ottaa vetovastuun Mali-operaatiosta

YK käynnistää Malin rauhanturvaoperaatio MINUSMOn ja ottaa näin vetovastuun kriisin ratkaisemisesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.