Islamistien tuhoamat Timbuktun mausoleumit rakennettiin uudelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Islamistien tuhoamat Timbuktun mausoleumit rakennettiin uudelleen

Paikalliset muurarit paikkasivat kolme vuotta sitten tuhotut mausoleumit.

Malissa sijaitsevassa Timbuktussa on onnistuttu rakentamaan uudelleen osa hautamausoleumeista, jotka kaupunkiin hyökänneet ääri-islamilaiset joukot tuhosivat vuonna 2012. Mausoleumit kuuluvat YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintölistalle.

1200–1600-luvulta peräisin olevat 16 mausoleumia edustavat islamiin kuuluvaa sufilaisuuden haaraa. Timbuktun perustajille pyhitettyjen hautojen uskotaan suojelevan kaupunkia pahalta, ja ne ovat myös pyhiinvaelluskohde.

Islamistit pitivät mausoleumeja harhaoppisina ja tuhosivat niistä 14 keväällä 2012. Kahdeksan on nyt rakennettu uudelleen ja loput ovat lähes valmiita, Unesco kertoo. Työhön osallistuivat paikalliset muurarit perinteisten tekniikoiden avulla. Apua hankkeeseen tuli Unescon lisäksi myös EU:lta, Ranskalta, Norjalta, Sveitsiltä ja YK:n rauhanturvaoperaatiolta.

Unescon pääjohtaja Irina Bokova kutsui työtä oppitunniksi "suvaitsevaisuudesta, dialogista ja rauhasta".

"Tässä on meidän vastauksemme ääriliikkeille – esimerkki kulttuurin menestyksekkäästä integroimisesta rauhan rakentamiseen, ja meidän on jatkettava tällä tiellä", hän sanoi.

Malin konflikti alkoi vuonna 2012 maan pohjoisosissa tuaregikapinallisten ja armeijan välisinä taisteluina. Samoihin aikoihin myös islamilaiseen ääriliike al-Qaidaan yhteyksissä oleva ryhmä tuli mukaan konfliktiin. Islamistit saatiin hajalle Ranskan sotilastoimien avulla vuonna 2013, mutta he hyökkäilevät yhä maassa. Tuaregit ja hallitus tekivät rauhan tämän vuoden kesäkuussa.

Unesco on ollut viime aikoina huolissaan myös muista maailmanperintökohteista. Irakissa ja Syyriassa toimivan ääriliike Isisin on niinikään kerrottu tuhonneen tärkeää kulttuuriperintöä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia

Aiheeseen liittyvää