Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

YK-komitea: Suomen pitäisi velvoittaa yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista myös ulkomailla – UPM herättää huolta

YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia käsittelevän komitea kertoo olevansa huolissaan muun muassa tiedoista, joiden mukaan ihmisoikeuksien arviointia ei ole tehty kunnolla metsäyhtiö UPM:n operoimassa hankkeessa ulkomailla.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.
Suomi sai TSS-komitealta muun muassa yrityksiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä suosituksia. (Kuva: Yu Shiyang / CC BY-NC 2.0)

Suomen pitäisi velvoittaa yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista myös ulkomailla tapahtuvassa toiminnassaan, suosittelee YK:n TSS-oikeuksien komitea.

TSS-komitea eli taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea julkaisi eilen suosituksensa siitä, miten Suomi voisi paremmin noudattaa TSS-oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Suomi raportoi toimenpiteistään viime keväänä, ja komitean suositukset ovat vastaus tähän raporttiin.

Suomi saa tuoreissa suosituksissa komitealta kiitosta muun muassa oppivelvollisuuden laajentamista sekä kansallisesta lapsistrategiasta.

Komitea kertoo kuitenkin olevansa huolissaan yritystoimintaan ja ihmisoikeuksiin liittyvän kansallisen toimintasuunnitelman toteutuksen ”rajallisesta vaikutuksesta” sekä siitä, ettei yrityksillä ole oikeudellista velvollisuutta toteuttaa ihmisoikeuksiin liittyvää huolellisuusvelvoitetta.

Suositusten mukaan Suomen pitäisi tehdä yrityksille pakolliseksi tunnistaa liiketoimintansa ihmisoikeusriskit, ehkäistä niitä ja puuttua ihmisoikeusloukkauksiin myös operaatioissaan ulkomailla.

Komitea kertoo olevansa huolissaan myös tiedoista, joiden mukaan kunnollista ihmisoikeuksien arviointia ei ole tehty metsäyhtiö UPM:n operoimassa hankkeessa ulkomailla.

UPM:n ovat nostaneet esiin suomalaiset ja kansainväliset järjestöt, jotka antoivat komitealle oman raporttinsa ennen suositusten julkaisua. Järjestöjen mukaan UPM:n sellutehdashanketta Uruguayssa ei ole arvioitu riittävästi ihmisoikeus- ja ympäristönäkökulmasta.

TSS-oikeuksien sopimus on YK:n tärkeimpiä ihmisoikeussopimuksia. Siihen sitoutuvat maat raportoivat viiden vuoden välein TSS-oikeuksien toteutumisesta YK:n komitealle, joka puolestaan laatii suosituksia tilanteen parantamiseksi.

Tällä kierroksella komitea otti nopeutettuun seurantaan kolme suositusta: yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat, koronarokotteiden ja lääkkeiden saantia koskevat sekä sosiaaliturvaa koskevat. Suomen tulee raportoida näiden suositusten täytäntöönpanosta komitealle kahden vuoden kuluttua.

Lisäksi suosituksia annettiin muun muassa tasa-arvon edistämisestä työmarkkinoilla ja koulutuksessa, samapalkkaisuudesta, vammaisten henkilöiden työ- ja eläkeoikeuksista, vanhusten itsenäisestä asumisesta ja hoivasta sekä terveyspalvelujen, mukaan lukien mielenterveyspalvelujen, saatavuudesta.

Ihmisoikeuspolitiikka SuomessaYritysvastuu ihmisoikeudetpolitiikkaYKliiketoimintayhtiöt Suomi

Lue myös

Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.

Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan

Lähihoitajana työskennellyt Ali Reza Heidari uhattiin käännyttää Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Nyt hän on saanut vuoden mittaisen, työperustaisen oleskeluluvan.
Erivärisiä kankaisia kasvomaskeja roikkumassa narulla.

Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen vuosiraportin mukaan koronapandemian varjolla valtiot ovat rajoittaneet sananvapautta ja käyttäneet ylimitoitettua voimaa. Samalla niin maiden välinen kuin sisäinenkin epätasa-arvo on tullut näkyväksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.