YK kieltäytyy maksamasta korvauksia Haitin kolerauhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK kieltäytyy maksamasta korvauksia Haitin kolerauhreille

Asiantuntija pitää päätöstä vastuuttomana, sillä todisteet YK:n aiheuttamasta koleraepidemiasta ovat kiistattomat.

YK on hylännyt Haitin kolerauhrien vahingonkorvausvaatimuksen, joka olisi velvoittanut järjestöä maksamaan aiheuttamastaan koleraepidemiasta, kertoo UN News Centre.

Uhrit nostivat korvauskanteen YK:ta vastaan marraskuussa 2011. YK on kuitenkin hylännyt vaatimukset vedoten YK:n peruskirjan erioikeuksia ja vapauksia koskevaan artiklaan.

Koleraan oli Haitissa kuollut vuoden loppuun mennessä jo yli 7750 ihmistä. Aihe on ollut poikkeuksellisen arkaluonteinen, sillä taudin on epäillään levinneen maahan YK:n nepalilaisten rauhanturvaajien välityksellä.

Taloudellisen ja polittisen tutkimuskeskus CEPR:in apulaisjohtaja Mark Weisbrot pitää YK:n päätöstä vastuun pakoiluna, sillä todisteet YK:n syyllisyydestä olivat hänen mukaansa kiistattomat.

"Jos tämä olisi yksityinen yritys, joka voitaisiin haastaa Yhdysvaltojen oikeudessa, ei olisi epäilystäkään, että se joutuisi maksamaan satoja miljoonia, ellei miljardeja vahingonkorvauksia", Weisbrot sanoo.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vakuuttanut YK:n olevan päätöksestä huolimatta yhä sitoutunut koleran kitkemiseen Haitista. Viime joulukuussa järjestö käynnisti maassa koleraohjelman, joka keskittyy taudin ehkäisyyn, hoitoon ja ihmisten kouluttamiseen.

Kolera on suolistoinfektio, joka leviää saastuneen veden ja ruuan kautta. YK:n ohjelmassa keskitytään puhtaan veden ja sanitaatiotilojen tarjoamiseen sekä suun kautta otettavien kolerarokotteiden jakamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia