YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on esittänyt ensimmäistä kertaa anteeksipyyntönsä Haitin kansalle maan koleraepidemian leviämisestä.

"YK:n puolesta haluan sanoa hyvin selvästi: esitämme anteeksipyynnön Haitin kansalle. Emme yksinkertaisesti tehneet tarpeeksi epidemian ja sen leviämisen suhteen Haitissa. Olemme syvästi pahoillamme roolistamme", eilen New Yorkissa puhunut Ban sanoi.

Kolera alkoi levitä Haitissa syksyllä 2010, noin yhdeksän kuukautta tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Tutkimusten mukaan todennäköisesti koleran toivat maahan nepalilaiset YK-rauhanturvaajat. Koleran arvioidaan vaikuttaneen noin 788 000 ihmisen elämään ja vieneen yli 9 000 ihmisen hengen. Kuolonuhrien todellisen määrän uskotaan olevan korkeampi.

Tänä syksynä maassa on ollut jälleen koleraa, osittain maata lokakuussa kurittaneen hurrikaani Matthew'n takia.

YK on myöntänyt moraalisen vastuunsa asiasta jo aiemmin, mutta brittilehti The Guardianin mukaan nyt se myönsi ensimmäistä kertaa suoraan, että rauhanturvaajat olivat vastuussa epidemiasta.

YK:n lähestymistapaa epidemiaan on kritisoitu, sillä se on yritetty saada oikeuden eteen, mutta se on kieltäytynyt ottamasta juridista vastuuta ja on vedonnut immuniteettiinsa. YK:n ihmisoikeuksien ja äärimmäisen köyhyyden erityisraportoija Philip Alston kutsui lokakuussa maailmanjärjestön toimintaa "häpeälliseksi".

Banin anteeksipyynnön jälkeen Alston kritisoi YK:ta jälleen siitä, ettei se ota juridista vastuuta.

"Se tekee merkityksellisestä pahoittelusta mahdotonta, minkä teki selväksi myös tämänpäiväinen pääsihteerin puolinainen pahoittelu: hän pahoittelee sitä, että YK ei ole tehnyt enempää koleran poistamiseksi mutta epidemian aiheuttamista", hän sanoi.

Ban julkisti anteeksipyyntönsä yhteydessä myös uuden lähestymistavan epidemian taltuttamiseen. Tarkoituksena on hänen mukaansa vähentää koleratapauksia aiempaa tehokkaammin esimerkiksi parantamalla vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä sekä rokottamalla ihmisiä. Lisäksi aiotaan maksaa korvauksia uhreille ja näiden perheille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia