Uutiset Haitin maanjäristys

Kymmeniätuhansia haitilaisia yhä kodittomina maanjäristyksen jäljiltä

Maan poliittinen kriisi hidastaa uhrien auttamista viisi vuotta tuhoisan järistyksen jälkeen.
(Kuva: UN / cc 2.0)

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä tulee maanantaina kuluneeksi viisi vuotta. Vaikka useimmat kotinsa menettäneet on saatu siirrettyä pois pakolaisleireiltä, kymmenet tuhannet ihmiset elävät yhä surkeissa olosuhteissa.

Haitin iskenyt maanjäristys tappoi yli 200 000 ihmistä ja vei kodin jopa kahdelta miljoonalta. Järistystä seurasi raju koleraepidemia, joka lähti leviämään todennäköisesti maahan tulleiden nepalilaisten YK-rauhanturvaajien mukana. Apua alkoi virrata maahan saman tien, mutta siitä huolimatta noin 80 000 ihmistä asuu yhä leireillä. Vessoista on pulaa, ja teltta-asumukset ovat etenkin hurrikaanikauden aikana huonoja asuinpaikkoja.

Leireillä elävien määrä on järistyksen jälkeen pudonnut yli 90 prosentilla, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen raportin (pdf) mukaan kymmenet tuhannet asukkaat on häädetty leireiltä pakolla ilman mahdollisuutta uuteen asuntoon. Leireille on järjestön tutkimusten mukaan hyökätty väkivalloin, ja vaikka häätöjen määrä viime vuonna väheni, hallitus ei ole asettanut tekijöitä syytteeseen.

Monet kehitysyhteistyöohjelmat ovat myös tarjonneet asumisongelmaan vain tilapäisiä ratkaisuja, Amnesty kritisoi.

Haitiin apua toimittava Kirkon Ulkomaanavun mukaan ongelmana on myös se, että maan heikko hallitus jätettiin avustusoperaatiossa huomiotta. Nyt peruspalvelut ovat jääneet kansainvälisten järjestöjen varaan.

Myös Haitin poliittinen kriisi on hidastanut mahdollisuuksia puuttua asumisongelmaan. Maanjäristyksen jälkeen maassa ei ole pidetty presidentinvaaleja lukuun ottamatta yksiäkään vaaleja. Viime vuoden lopulla tyytymättömyys kärjistyi protesteiksi, jotka johtivat pääministerin eroon. YK on patistanut maata tilanteen ratkaisemiseen, sillä kongressin toimivalta päättyy tällä viikolla.

"Odotettavissa on uusia hallitusta vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoitusten taustalla on vaalien viivästymisen lisäksi huono taloudellinen ja sosiaalinen tilanne", kertoo Kirkon Ulkomaanavun Latinalaisen Amerikan alue-edustaja Uluç Baslanti Port-au-Princestä.

Haitin maanjäristys asuminenkatastrofiapupolitiikka Haiti Amnesty InternationalKirkon Ulkomaanapu

Lue myös

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.