Uutiset Haitin maanjäristys

Kymmeniätuhansia haitilaisia yhä kodittomina maanjäristyksen jäljiltä

Maan poliittinen kriisi hidastaa uhrien auttamista viisi vuotta tuhoisan järistyksen jälkeen.
(Kuva: UN / cc 2.0)

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä tulee maanantaina kuluneeksi viisi vuotta. Vaikka useimmat kotinsa menettäneet on saatu siirrettyä pois pakolaisleireiltä, kymmenet tuhannet ihmiset elävät yhä surkeissa olosuhteissa.

Haitin iskenyt maanjäristys tappoi yli 200 000 ihmistä ja vei kodin jopa kahdelta miljoonalta. Järistystä seurasi raju koleraepidemia, joka lähti leviämään todennäköisesti maahan tulleiden nepalilaisten YK-rauhanturvaajien mukana. Apua alkoi virrata maahan saman tien, mutta siitä huolimatta noin 80 000 ihmistä asuu yhä leireillä. Vessoista on pulaa, ja teltta-asumukset ovat etenkin hurrikaanikauden aikana huonoja asuinpaikkoja.

Leireillä elävien määrä on järistyksen jälkeen pudonnut yli 90 prosentilla, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen raportin (pdf) mukaan kymmenet tuhannet asukkaat on häädetty leireiltä pakolla ilman mahdollisuutta uuteen asuntoon. Leireille on järjestön tutkimusten mukaan hyökätty väkivalloin, ja vaikka häätöjen määrä viime vuonna väheni, hallitus ei ole asettanut tekijöitä syytteeseen.

Monet kehitysyhteistyöohjelmat ovat myös tarjonneet asumisongelmaan vain tilapäisiä ratkaisuja, Amnesty kritisoi.

Haitiin apua toimittava Kirkon Ulkomaanavun mukaan ongelmana on myös se, että maan heikko hallitus jätettiin avustusoperaatiossa huomiotta. Nyt peruspalvelut ovat jääneet kansainvälisten järjestöjen varaan.

Myös Haitin poliittinen kriisi on hidastanut mahdollisuuksia puuttua asumisongelmaan. Maanjäristyksen jälkeen maassa ei ole pidetty presidentinvaaleja lukuun ottamatta yksiäkään vaaleja. Viime vuoden lopulla tyytymättömyys kärjistyi protesteiksi, jotka johtivat pääministerin eroon. YK on patistanut maata tilanteen ratkaisemiseen, sillä kongressin toimivalta päättyy tällä viikolla.

"Odotettavissa on uusia hallitusta vastustavia mielenosoituksia. Mielenosoitusten taustalla on vaalien viivästymisen lisäksi huono taloudellinen ja sosiaalinen tilanne", kertoo Kirkon Ulkomaanavun Latinalaisen Amerikan alue-edustaja Uluç Baslanti Port-au-Princestä.

Haitin maanjäristys asuminenkatastrofiapupolitiikka Haiti Amnesty InternationalKirkon Ulkomaanapu

Lue myös

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.