Tuomari: Haitin kolerauhrit eivät voi haastaa YK:ta oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuomari: Haitin kolerauhrit eivät voi haastaa YK:ta oikeuteen

YK:lla on immuniteetti, joten sitä ei voi asettaa syytteeseen Haitin tuhoisasta koleraepidemiasta, linjasi amerikkalaistuomioistuin.

Haitin tuhoisan koleraepidemian uhrien yritys haastaa YK oikeuteen on toistaiseksi vesittynyt. Yhdysvaltalaisen oikeusistuimen tuomari linjasi viime perjantaina, että YK:lla on immuniteetti, josta se voi luopua vain itse. Niinpä sitä ei myöskään voi haastaa oikeuteen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Haitilaiset haluavat haastaa YK:n oikeuteen, sillä koleran epäillään tulleen maahan nepalilaisten YK-rauhanturvaajien mukana ja alkaneen levitä lokakuussa 2010. Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen tutkimuksen mukaan rauhanturvaajat kaatoivat jätevettä jokeen.

Ennen epidemiaa Haitissa ei ollut tavattu koleraa lähes sataan vuoteen. Epidemia on tappanut yli 8 600 ihmistä, ja taudin on saanut yli 707 000 ihmistä. Tapauksesta on vireillä myös kaksi muuta oikeusjuttua.

Vaikka epidemia on laantunut, avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja sanoi marraskuussa, etteivät maan viranomaiset selviä vieläkään sen hoidosta.

Uhrien asianajajat ovat ilmoittaneet aikovansa valittaa tuomarin perjantaista päätöstä vastaan. YK:n immuniteetista sovitaan vuonna 1946 tehdyssä sopimuksessa, mutta se edellyttää, että YK yrittäisi sovitella tapausta, sanoo asianajaja Brian Concannon. YK on kuitenkin toistuvasti kieltäytynyt ottamasta vastuuta epidemian leviämisestä.

Haitin yli 200 000 ihmishenkeä vieneestä maanjäristyksestä tulee tänään maanantaina kuluneeksi viisi vuotta. Järjestöjen mukaan kymmenet tuhannet ihmiset elävät yhä pakolaisleireissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia