Uutiset Asekauppa

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on vaatinut loppua Jemenin sodalle. (Kuva: jlhervàs / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut, että aiemmin sovitut asekaupat Arabiemiirikuntien kanssa etenevät. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Huffington Post -lehti.

Yhdysvaltain on määrä myydä Arabiemiriikunnille aseita 23 miljardin dollarin arvosta. Kauppaan kuuluu muun muassa F-35-hävittäjiä.

Kaupoista sopi presidentti Donald Trump juuri ennen Bidenin astumista valtaan tammikuussa. Bidenin hallinto kuitenkin jäädytti väliaikaisesti sekä Saudi-Arabian että Arabiemiirikuntien kanssa sovitut kaupat ja ilmoitti arvioivansa ne.

Yhdysvaltain asemyynti Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille on herättänyt kritiikkiä, sillä niiden johtama liittouma on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 alkaen. Jemenissä on käynnissä sisällissota, jossa huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Liittouma tukee hallitusta.

Jemen on ajautunut sodan seurauksena vaikeaan humanitaariseen kriisiin, ja niin liittoumaa kuin kapinallisiakin on syytetty sotarikoksista.

Biden vaati Jemenin sodan lopettamista tammikuussa pitämässään puheessa.

”Korostaaksemme sitoutumistamme, lopetamme kaiken Amerikan tuen hyökkäysoperaatioille Jemenin sodassa, myös relevantit asekaupat”, hän sanoi.

Arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurimman osan maajoukoistaan Jemenistä vuonna 2019. Se on kuitenkin jatkanut ilmaoperaatioita ja tukenut paikallisia joukkoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Jemen tutkija Afrah Nasser.

”Arabiemiirikuntien valtava vaikutus Jemenissä on selvä. Olen säännöllisesti hukkua viesteihin Etelä-Jemenissä olevilta ihmisiltä. He kertovat minulle röyhkeistä rikkomuksista, joita Arabiemiirikuntien tukemat paikalliset joukot tekevät”, hän kirjoittaa järjestön verkkosivuilla.

Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtaman liittouman tiedetään jo käyttäneen yhdysvaltalaisia aseita laittomissa pommituksissa, jotka ovat kohdistuneet siviileihin, hän muistuttaa. Arabiemiirikunnat on tehnyt laittomia iskuja myös Libyassa.

”Asemyynnin jatkaminen ilman sen varmistamista, että Arabiemiirikunnat ottaisi vastuun aiemmista laittomista hyökkäyksistään, luo tilanteen, jossa rikkomuksia voi tapahtua uudestaan eikä kukaan joudu vastuuseen. Edetessään näissä asekaupoissa  Yhdysvaltain hallitus ottaa jälleen riskin olla osallisena tulevissa rikkomuksissa”, hän toteaa.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian asekauppojen kohtalosta ei ole vielä tietoa. New York Times -lehden mukaan hallinto todennäköisesti kieltää hyökkäysaseiden myynnin mutta sallii puolustusmateriaalikaupat.

AsekauppaJemenin konflikti politiikkasota ja rauhaaseet & armeijakonfliktikauppa ArabiemiirikunnatJemenYhdysvallat

Kommentit

Lähettänyt Rauha Jemeniin (ei varmistettu) 20.4.2021 - 21:39

https://atalayar.com/en/content/iran-continues-arms-supplies-yemens-hou…
"One of Iran's supports has been to intensify arms transfers to the Houthis"
"What is clear is that such a complex political, military, economic and other complexities are not being worked out in their entirety by the Houthi militias - far from it. Iran's role is central to the whole conflict."
Tässä jutussa olisi voinut myös kertoa, että Iran aseistaa huthikapinallisia.

Lue myös

Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä