Uutiset Asekauppa

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on vaatinut loppua Jemenin sodalle. (Kuva: jlhervàs / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut, että aiemmin sovitut asekaupat Arabiemiirikuntien kanssa etenevät. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Huffington Post -lehti.

Yhdysvaltain on määrä myydä Arabiemiriikunnille aseita 23 miljardin dollarin arvosta. Kauppaan kuuluu muun muassa F-35-hävittäjiä.

Kaupoista sopi presidentti Donald Trump juuri ennen Bidenin astumista valtaan tammikuussa. Bidenin hallinto kuitenkin jäädytti väliaikaisesti sekä Saudi-Arabian että Arabiemiirikuntien kanssa sovitut kaupat ja ilmoitti arvioivansa ne.

Yhdysvaltain asemyynti Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille on herättänyt kritiikkiä, sillä niiden johtama liittouma on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 alkaen. Jemenissä on käynnissä sisällissota, jossa huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Liittouma tukee hallitusta.

Jemen on ajautunut sodan seurauksena vaikeaan humanitaariseen kriisiin, ja niin liittoumaa kuin kapinallisiakin on syytetty sotarikoksista.

Biden vaati Jemenin sodan lopettamista tammikuussa pitämässään puheessa.

”Korostaaksemme sitoutumistamme, lopetamme kaiken Amerikan tuen hyökkäysoperaatioille Jemenin sodassa, myös relevantit asekaupat”, hän sanoi.

Arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurimman osan maajoukoistaan Jemenistä vuonna 2019. Se on kuitenkin jatkanut ilmaoperaatioita ja tukenut paikallisia joukkoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Jemen tutkija Afrah Nasser.

”Arabiemiirikuntien valtava vaikutus Jemenissä on selvä. Olen säännöllisesti hukkua viesteihin Etelä-Jemenissä olevilta ihmisiltä. He kertovat minulle röyhkeistä rikkomuksista, joita Arabiemiirikuntien tukemat paikalliset joukot tekevät”, hän kirjoittaa järjestön verkkosivuilla.

Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtaman liittouman tiedetään jo käyttäneen yhdysvaltalaisia aseita laittomissa pommituksissa, jotka ovat kohdistuneet siviileihin, hän muistuttaa. Arabiemiirikunnat on tehnyt laittomia iskuja myös Libyassa.

”Asemyynnin jatkaminen ilman sen varmistamista, että Arabiemiirikunnat ottaisi vastuun aiemmista laittomista hyökkäyksistään, luo tilanteen, jossa rikkomuksia voi tapahtua uudestaan eikä kukaan joudu vastuuseen. Edetessään näissä asekaupoissa  Yhdysvaltain hallitus ottaa jälleen riskin olla osallisena tulevissa rikkomuksissa”, hän toteaa.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian asekauppojen kohtalosta ei ole vielä tietoa. New York Times -lehden mukaan hallinto todennäköisesti kieltää hyökkäysaseiden myynnin mutta sallii puolustusmateriaalikaupat.

AsekauppaJemenin konflikti politiikkasota ja rauhaaseet & armeijakonfliktikauppa ArabiemiirikunnatJemenYhdysvallat

Kommentit

Lähettänyt Rauha Jemeniin (ei varmistettu) 20.4.2021 - 21:39

https://atalayar.com/en/content/iran-continues-arms-supplies-yemens-hou…
"One of Iran's supports has been to intensify arms transfers to the Houthis"
"What is clear is that such a complex political, military, economic and other complexities are not being worked out in their entirety by the Houthi militias - far from it. Iran's role is central to the whole conflict."
Tässä jutussa olisi voinut myös kertoa, että Iran aseistaa huthikapinallisia.

Lue myös

Veistos revolverista, jonka piippu on pantu solmuun.

Kansainvälisen asekaupan 20 vuotta jatkunut kasvu on viimein pysähtynyt, mutta Lähi-idän asetuonti kasvaa edelleen

Aseiden vienti ja tuonti on kasvanut vuosikausia, mutta nyt kasvu näyttää viimein taittuneen. On kuitenkin liian aikaista arvioida, onko muutos pysyvä, arvioi Tukholman rauhantutkimusinstituutti.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

Sotatarvikkeita rauhanrahastosta

EU:n uusi rauhanrahasto rahoittaa Afrikan maiden armeijoita, jotta terrorismiin voitaisiin puuttua ja puolustusteollisuudella riittäisi asiakkaita. Aseiden viennin riskinä on kuitenkin niiden päätyminen vääriin käsiin, kirjoittaa Ronja Karkinen.
Suomen lippu ison rakennuksen edustalla

Asetuonti Israelista on ongelma

Suomi saattaa hankkia uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän Israelista. Se on ongelma, sillä aseostot luovat taloudellisen kannustimen Palestiinalaisalueen miehityksen jatkamiseen ja sotatoimiin, kirjoittaa ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.