Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on vaatinut loppua Jemenin sodalle. Kuva: jlhervàs / Flickr.com / CC BY 2.0.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut, että aiemmin sovitut asekaupat Arabiemiirikuntien kanssa etenevät. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Huffington Post -lehti.

Yhdysvaltain on määrä myydä Arabiemiriikunnille aseita 23 miljardin dollarin arvosta. Kauppaan kuuluu muun muassa F-35-hävittäjiä.

Kaupoista sopi presidentti Donald Trump juuri ennen Bidenin astumista valtaan tammikuussa. Bidenin hallinto kuitenkin jäädytti väliaikaisesti sekä Saudi-Arabian että Arabiemiirikuntien kanssa sovitut kaupat ja ilmoitti arvioivansa ne.

Yhdysvaltain asemyynti Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille on herättänyt kritiikkiä, sillä niiden johtama liittouma on sotinut Jemenissä vuodesta 2015 alkaen. Jemenissä on käynnissä sisällissota, jossa huthikapinalliset taistelevat hallitusta vastaan. Liittouma tukee hallitusta.

Jemen on ajautunut sodan seurauksena vaikeaan humanitaariseen kriisiin, ja niin liittoumaa kuin kapinallisiakin on syytetty sotarikoksista.

Biden vaati Jemenin sodan lopettamista tammikuussa pitämässään puheessa.

”Korostaaksemme sitoutumistamme, lopetamme kaiken Amerikan tuen hyökkäysoperaatioille Jemenin sodassa, myös relevantit asekaupat”, hän sanoi.

Arabiemiirikunnat ilmoitti vetävänsä suurimman osan maajoukoistaan Jemenistä vuonna 2019. Se on kuitenkin jatkanut ilmaoperaatioita ja tukenut paikallisia joukkoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Jemen tutkija Afrah Nasser.

”Arabiemiirikuntien valtava vaikutus Jemenissä on selvä. Olen säännöllisesti hukkua viesteihin Etelä-Jemenissä olevilta ihmisiltä. He kertovat minulle röyhkeistä rikkomuksista, joita Arabiemiirikuntien tukemat paikalliset joukot tekevät”, hän kirjoittaa järjestön verkkosivuilla.

Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtaman liittouman tiedetään jo käyttäneen yhdysvaltalaisia aseita laittomissa pommituksissa, jotka ovat kohdistuneet siviileihin, hän muistuttaa. Arabiemiirikunnat on tehnyt laittomia iskuja myös Libyassa.

”Asemyynnin jatkaminen ilman sen varmistamista, että Arabiemiirikunnat ottaisi vastuun aiemmista laittomista hyökkäyksistään, luo tilanteen, jossa rikkomuksia voi tapahtua uudestaan eikä kukaan joudu vastuuseen. Edetessään näissä asekaupoissa  Yhdysvaltain hallitus ottaa jälleen riskin olla osallisena tulevissa rikkomuksissa”, hän toteaa.

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian asekauppojen kohtalosta ei ole vielä tietoa. New York Times -lehden mukaan hallinto todennäköisesti kieltää hyökkäysaseiden myynnin mutta sallii puolustusmateriaalikaupat.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Jemeniin (ei varmistettu) 20.4.2021 - 21:39

https://atalayar.com/en/content/iran-continues-arms-supplies-yemens-hou…
"One of Iran's supports has been to intensify arms transfers to the Houthis"
"What is clear is that such a complex political, military, economic and other complexities are not being worked out in their entirety by the Houthi militias - far from it. Iran's role is central to the whole conflict."
Tässä jutussa olisi voinut myös kertoa, että Iran aseistaa huthikapinallisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia