Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitteli sopimuksen ratifioineita maita. Yksikään suurista ydinasevalloista eikä kovin moni Euroopan maakaan ole mukana sopimuksessa.

YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

YK:n ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin heinäkuussa 2017. Kuva: Kim Haughton / UN Photo.

YK:n ydinaseet kieltävä sopimus astui voimaan tänään perjantaina. Voimaantulon edellytyksenä oli, että vähintään 50 maata on ratifioinut sopimuksen, ja ehto täyttyi viime vuoden lokakuussa.

Ydinasekieltosopimus on ensimmäinen kansainvälinen ydinaseet täysin kieltävä sopimus. Se kieltää ydinaseiden kehittämisen, testaamisen, tuottamisen, valmistamisen, kuljettamisen, hallussapidon, säilyttämisen, käytön tai käytöllä uhkailun tai näissä avustamisen. Sopimukseen sitoutuneet valtiot eivät myöskään saa sallia ydinaseiden sijoittelua niiden alueelle.

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitteli videoviestissään maita, jotka ovat ratifioineet sopimuksen ja muistutti kansalaisyhteiskunnan roolista neuvotteluprosessissa.

”Ydinräjähdysten ja -testien uhrit tarjosivat traagisia todistuksia ja olivat moraalinen voima sopimuksen taustalla. Voimaantulo on kunnianosoitus heidän työlleen”, hän sanoi.

Sopimuksen puolesta oli lobbaamassa muun muassa ydinaseiden vastainen ICAN-verkosto, jolle myönnettiin vuonna 2017 Nobelin rauhanpalkinto.

“Ydinasekieltosopimuksesta oletetaan muodostuvan osa kansainvälistä lainsäädäntöä, joka asettaa normin myös sopimukseen kuulumattomille maille”, ICAN Finland -verkoston koordinaattori Kati Juva sanoo tiedotteessa.

“Historiallisesti on todella merkittävää, että sopimus asettaa keskustelun keskiöön ydinaseiden katastrofaaliset humanitaariset seuraukset.”

Sopimusta varjostaa se, ettei yksikään suurista ydinasevaltioista ole ratifioinut sopimusta. Myös harva Euroopan maa on mukana sopimuksessa. Esimerkiksi Itävalta ja Irlanti ovat kuitenkin ratifioineet sen.

Myöskään Suomi ei ole mukana, sillä se on halunnut mieluummin tukea voimassa olevaa ydinsulkusopimusta.

121 politiikan, tieteen ja kulttuurin suomalaisvaikuttajaa julkaisi tänään vetoomuksen, jossa kehotetaan Suomen eduskuntaa ja hallitusta toimimaan sopimukseen liittymisen puolesta.

“Ydinaseiden tuhovoima on uhka kaikelle elämälle. Sellaisen uhan ylläpitäminen on ristiriidassa vastuullisen ihmisyyden kanssa”, vetoomuksen allekirjoittanut arkkipiispa Tapio Luoma perustelee.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet myös muun muassa emeritusprofessori Esko Valtaoja, arkkipiispa Leo, kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas), europarlamentaariot Heidi Hautala (vihr) ja Ville Niinistö (vihr), Helsingin kaupungin apulaispormestarit Nasima Razmyar (sd) ja Sanna Vesikansa (vihr) sekä jalkapalloilija Tim Sparv.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia