Vuodesta on tulossa avustustyöntekijöille synkkä: Väkivalta kasvaa Etelä-Sudanissa ja Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuodesta on tulossa avustustyöntekijöille synkkä: Väkivalta kasvaa Etelä-Sudanissa ja Sudanissa

Etelä-Sudan oli viime vuonna maailman vaarallisin maa avustustyöntekijöille, käy ilmi tuoreista tilastoista. Myös kuluva vuosi on ollut väkivaltainen. Yhteensä jo 62 avustustyöntekijää on tapettu ympäri maailman.

Sinisiä lappuja ilmoitusseinällä.

Maailman humanitaarista päivää vietetään vuosittain elokuussa. Kuva: Mathias Eick / EU ECHO, EU Civil Protection and Humanitarian Aid / CC BY-ND 2.0.

Yhteensä 444 avustustyöntekijää joutui viime vuonna hyökkäyksen kohteeksi. Määrä on hieman vähentynyt edellisvuodesta, mutta huolta herättää kidnappausten kasvu sekä väkivallan jatkuminen tänä vuonna, käy ilmi tilastotietoa aiheesta tuottavan Humanitarian Outcomesin raportista (pdf).

Raportin mukaan viime vuonna yhteensä 116 avustustyöntekijää tapettiin ja 185 kidnapattiin. Kidnappausten määrä kasvoi peräti 58 prosenttia edellisvuodesta.

96 prosenttia kuolleista oli paikallisen henkilökunnan jäseniä.

Eniten hyökkäyksiä oli Etelä-Sudanissa, jossa toimii sisällissodan ja yleisen epävakauden seurauksena monenlaisia aseellisia ryhmiä. Maassa tapahtui 45 hyökkäystä, joiden seurauksena 23 työntekijää kuoli.

Ylipäätään hyökkäyksistä yli puolet tapahtui viime vuonna vain kuudessa maassa: Etelä-Sudanin lisäksi Myanmarissa, Malissa, Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Ukrainassa. Kaikissa on käynnissä konflikti tai konflikteja ja kaikissa on vaikea humanitaarinen kriisi. 

Etelä-Sudanissa 9,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Lisäksi maahan on tullut pakolaisia naapurimaa Sudanista. Osa heistä on eteläsudanilaisia, jotka pakenivat maahan alun perin omaa konfliktiaan.

”Suotuisan ympäristön puute avustustyöntekijöille vaikuttaa merkittävästi henkeä pelastavan avun toimittamiseen kaikkein haavoittuvimmille, erityisesti nyt, kun uudet kriisit kuormittavat entisestään haurasta humanitaarista tilannetta. Eteläsudanilaiset kansa ja he, jotka yrittävät auttaa heitä, ansaitsevat parempaa”, sanoi YK:n Etelä-Sudanin vt. humanitaarinen koordinaattori Peter Van der Auweraert tiedotteessa.

Tänä vuonna väkivalta on jatkunut, ja hyökkäyksiä on ollut Etelä-Sudanissa jo 40.

Huolta herättää myös Sudanin tilanne. Sudanin armeija sekä puolisotilaalliset RSF-joukot ovat taistelleet huhtikuusta alkaen. Jo tammi- ja heinäkuun välisenä aikana tänä vuonna Sudanissa on raportoitu ainakin 19 avustustyöntekijän kuolleen, raportissa kerrotaan.

Yhteensä tänä vuonna on kuollut ympäri maailman 62 avustustyöntekijää ja haavoittunut 89.

Raportti julkaistiin 19.8. vietettävän maailman humanitaarisen päivän alla. Päivää vietetään vuonna 2003 Bagdadissa tapahtuneen pommi-iskun muistoksi. Iskussa kuoli 22 avustustyöntekijää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia