Vuoden pakolaiset valittu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuoden pakolaiset valittu

Vuoden maahanmuuttajanainen Bahar Mozaffari haluaa kannustaa maahanmuuttajanaisia itsenäiseen elämään.

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi espoolaisen Bahar Mozaffarin ja vuoden pakolaismieheksi oululaisen Ramin Akhin. Nimitykset julkistettiin lauantaina.

Valinnan teki Pakolaisavun hallitus, joka kiitteli Mozaffarin ja Akhin yhteiskunnallista aktiivisuutta. Kumpikin on erinomainen esimerkki siitä, että myös aikuisina Suomeen tulleet maahanmuuttajat voivat edetä nopeasti työelämään ja samalla tukea muita uussuomalaisia näiden kotoutumisessa, järjestö sanoo.

Iranilaistaustainen 39-vuotias Mozaffari joutui pakolaiseksi poliittisista syistä toimiessaan naisjärjestössä. Hän saapui Suomeen vuonna 2006 ja työskentelee nykyisin Uudenmaan ely-keskuksen maahanmuuttotyön erikoissuunnittelijana. Lisäksi hän on tehnyt vapaaehtoistyötä.

"Haluan olla kannustamassa maahanmuuttajanaisia itsenäiseen elämään, löytämään oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja pääsemään mukaan työelämään", Mozaffari sanoo Pakolaisavun tiedotteessa.

30-vuotias Akhi puolestaan tuli Suomeen vuonna 2005 Kuubasta, jonne hän oli paennut Afganistanista. Hän on hammaslääkäri ja hammaslääketieteen jatko-opiskelija. Hän on ollut myös aktiivisesti mukana opiskelijapolitiikassa ja Pohjois-Suomen Etnisten suhteiden neuvottelukunnassa.

"Pakolaisuus ei ole este, sillä Suomessa koulutusmahdollisuuksia on kaikille. Viranomaisten ja opettajien täytyy olla kannustamassa nuoria tavoittelemaan omia haaveitaan", hän sanoo.

Vuoden pakolaiset 2017 julkistettiin lauantaina Tampere-talossa Women of the World -festivaalin yhteydessä gaalassa. Suomen UN Women jakoi gaalassa myös tunnustuspalkinnon sarjakuvataiteilija Warda Ahmedille, joka palkittiin työstään syrjintää vastaan ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Vuoden pakolainen -palkinto jaettiin tänä vuonna toista kertaa sekä miehelle että naiselle. Palkinnon tavoitteena on tukea pakolaisia näiden omien tavoitteiden ja unelmien toteuttamisessa uudessa kotimaassa sekä tarjota kannustava esimerkki muille pakolaisille ja siirtolaisille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia