Uutiset Ihmiskauppa

Viranomaisten korruptio ruokkii ihmiskauppaa Malawissa – ”Köyhien kurjuudella tehdään voittoa”

Ihmiskauppaa on vaikea kitkeä, sillä hallituksen viranomaiset ja rikkaat ovat sotkeutuneet ihmiskauppaan, kritisoi malawilaisen kansalaisjärjestön johtaja McBain Mkandawire. Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet päätyvät usein rikkaiden ja valtaapitävien maatiloille töihin, hän muistuttaa.
Nainen seisoo keskellä tuoleilla istuvaa, käsiään taputtavaa ihmisryhmää, ja taputtaa käsiään.
Nuorisoryhmä valistaa lapsia ihmiskaupasta Malawin Machingassa. Tältä alueelta kaupataan lapsia Mosambikiin. (Kuva: Charles Mpaka / IPS)

(IPS) -- Malawin poliisi esti elokuussa 31 ihmisen kauppaamisen Mosambikiin. Ihmiskauppiaiden tielle tulivat yhteisöpoliisit, jotka ilmoittivat asiasta viralliselle poliisille.

Malawin yhteisöpoliisit ovat juuri sitä, mitä nimikin sanoo: yhteisön jäsenistä koostuva vapaaehtoisten joukko, jonka toimintaa poliisi organisoi. ”He ovat silmämme paikoissa, joissa me emme ole läsnä. He täydentävät etsiviemme toimintaa ja valistavat muita yhteisön jäseniä turvallisuusasioissa”, Malawin poliisin tiedottaja James Kadadzera selittää.

Yhteisöpoliisin ja virallisen poliisin yhteistyö on pysäyttänyt monta ihmiskauppiasta, mutta ihmiskauppa kukoistaa silti. Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti ihmiskaupasta Malawissa kyllä tunnustaa, että kauppaa yritetään estää – mutta samalla maa ei kuitenkaan täytä ihmiskaupan lopettamisen vähimmäisvaatimuksiakaan.

Kansalaisjärjestö Youth Net and Counsellingin toiminnanjohtaja McBain Mkandawirella on selkeä näkemys siitä, miksi Malawin taistelu ihmiskauppaa vastaan ei ota sujuakseen.

”Hallituksen viranomaisten ja rikkaiden rikostoveruus ihmiskauppiaiden kanssa ylätasolla ja korkea köyhyysaste pohjalla – siinä on yhdistelmä, joka tuottaa ihmiskauppaa. Ihmiskaupassa liikkuvat isot rahat. Korkean profiilin ihmiset mahdollistavat sitä eri tavoin. He rahoittavat sitä ja vääristävät oikeuslaitoksen toimintaa, sillä köyhien kurjuudella tehdään voittoa”, Mkandawire kertoo.

 Kaupatut ihmiset eivät päädy köyhien koteihin ja maatiloille.

”Rikkaat ja vallassa olevat omistavat ne maatilat. He tietävät, miten heidän työvoimansa rekrytoidaan. He edistävät rikollisuutta, sillä he hyötyvät halvasta työvoimasta ja työolojen surkeudesta. He ovat valmiita mihin tahansa estääkseen ihmiskaupan lopettamisen”, Mkandawire sanoo.

Lempeää oikeutta

Viime vuonna Malawiin kaupattujen nepalilaisnaisten tapaus on hyvä esimerkki viranomaiskäytännöistä, jotka auttavat ihmiskauppaa. Poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset olivat sekaantuneet kauppaan, ja heidät ilmiantanut henkilö siirrettiin syrjään. Ilmeisenä syynä oli estää häntä paljastamasta asiaan sekaantuneita viranomaisia.

Oikeuden tuomarit ovat myös päästäneet ihmiskauppiaita vapaalle takuita vastaan, ja raportin mukaan yhdessä tapauksessa kauppias on jatkanut naisten rekrytoimista Lähi-itään oikeudenkäyntiä odotellessaan.

Vaikka poliisi olisikin napannut ihmiskauppiaan, rangaistus on kaikkea muuta kuin varma. Asioiden käsittely on hidasta ja varsinkin alimmat oikeusasteet suhtautuvat kauppiaisiin lempeästi. Yhä useampi ihmiskauppias käveleekin oikeussalista kadulle ehdollisen vankeusrangaistuksen saatuaan.

Huono työetiikka ja korkea korruptioaste

Oikeuslaitoksen strategisessa suunnitelmassa vuosille 2019–2024 myönnetään, että oikeuden jäsenillä on huono työetiikka ja korkea korruptioaste. Tuomari Esmie Chombo kirjoitti Malawin lakiyhdistykselle jo tammikuussa 2018 väkevän paljastuskirjeen ammattikunnan väärinkäytöksistä.

Lahjontaa, asiakirjojen hävittämistä, sopivien tuomarien päättämään junailemista – Chombo vaati tuomareita ja asianajajia viipymättä juurimaan tällaiset käytännöt ennen kuin ne juurtuvat lähtemättömiksi.

”Niin kauan kuin emme ole päässeet eroon korruptiosta kaikilla tasoilla ja kaikissa paikoissa, ja niin kauan kuin emme ole tarttuneet ihmiskaupan syihin, tämä rikos tulee pysymään meille vakavana ongelmana”, McBain Mkandawire toteaa.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetköyhyystyökorruptio & läpinäkyvyyslaki Malawi Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä istumassa piirissä.

Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa

Etenkin alimpiin kasteihin kuuluvat lukutaidottomat köyhät ovat alttiina velkojien hyväksikäytölle Intiassa. Viime aikoina pakkotyöhön on puututtu valistustilaisuuksin, joissa ihmiskaupan uhrit itse välittävät tarpeellista tietoa ja lisäävät kyläläisten tietoisuutta ihmiskaupan riskeistä.
Mies kynä kädessään tussitaulun edessä.

Pakkotyö kiellettiin Intiassa yli 40 vuotta sitten, mutta kokonaisia perheitä pakotetaan yhä raatamaan velkojensa eteen

Alimpien kastien edustajat joutuvat paiskimaan töitä maatiloilla ja tiilenpolttouunien äärellä Uttar Pradeshin ja Biharin alueilla. Koronavirus voi pahentaa tilannetta, sillä monet siirtotyöläiset ovat joutuneet palaamaan takaisin kotiseuduilleen ja ovat nyt vailla työtä.
Romahtanut rakennus, jonka etualalla ihminen.

Nigerialaisnaisia päätyy ihmiskaupan uhreiksi Libanonissa – Työnantaja päättää, saako työntekijä palata kotiin

Monet nigerialaisnaiset työskentelevät kotiapulaisina Libanonissa. Maassa on voimassa kafala-järjestelmä, joka kieltää siirtotyöläisiltä paluun kotimaahan ilman työnantajan lupaa. Pahimmillaan työntekijöiden hyväksikäyttö on nykyaikaista orjuutta, sanoo Human Rights Watchin tutkija Aya Majzoub.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”