Uutiset Ihmiskauppa

Viranomaisten korruptio ruokkii ihmiskauppaa Malawissa – ”Köyhien kurjuudella tehdään voittoa”

Ihmiskauppaa on vaikea kitkeä, sillä hallituksen viranomaiset ja rikkaat ovat sotkeutuneet ihmiskauppaan, kritisoi malawilaisen kansalaisjärjestön johtaja McBain Mkandawire. Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet päätyvät usein rikkaiden ja valtaapitävien maatiloille töihin, hän muistuttaa.
Nainen seisoo keskellä tuoleilla istuvaa, käsiään taputtavaa ihmisryhmää, ja taputtaa käsiään.
Nuorisoryhmä valistaa lapsia ihmiskaupasta Malawin Machingassa. Tältä alueelta kaupataan lapsia Mosambikiin. (Kuva: Charles Mpaka / IPS)

(IPS) -- Malawin poliisi esti elokuussa 31 ihmisen kauppaamisen Mosambikiin. Ihmiskauppiaiden tielle tulivat yhteisöpoliisit, jotka ilmoittivat asiasta viralliselle poliisille.

Malawin yhteisöpoliisit ovat juuri sitä, mitä nimikin sanoo: yhteisön jäsenistä koostuva vapaaehtoisten joukko, jonka toimintaa poliisi organisoi. ”He ovat silmämme paikoissa, joissa me emme ole läsnä. He täydentävät etsiviemme toimintaa ja valistavat muita yhteisön jäseniä turvallisuusasioissa”, Malawin poliisin tiedottaja James Kadadzera selittää.

Yhteisöpoliisin ja virallisen poliisin yhteistyö on pysäyttänyt monta ihmiskauppiasta, mutta ihmiskauppa kukoistaa silti. Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti ihmiskaupasta Malawissa kyllä tunnustaa, että kauppaa yritetään estää – mutta samalla maa ei kuitenkaan täytä ihmiskaupan lopettamisen vähimmäisvaatimuksiakaan.

Kansalaisjärjestö Youth Net and Counsellingin toiminnanjohtaja McBain Mkandawirella on selkeä näkemys siitä, miksi Malawin taistelu ihmiskauppaa vastaan ei ota sujuakseen.

”Hallituksen viranomaisten ja rikkaiden rikostoveruus ihmiskauppiaiden kanssa ylätasolla ja korkea köyhyysaste pohjalla – siinä on yhdistelmä, joka tuottaa ihmiskauppaa. Ihmiskaupassa liikkuvat isot rahat. Korkean profiilin ihmiset mahdollistavat sitä eri tavoin. He rahoittavat sitä ja vääristävät oikeuslaitoksen toimintaa, sillä köyhien kurjuudella tehdään voittoa”, Mkandawire kertoo.

 Kaupatut ihmiset eivät päädy köyhien koteihin ja maatiloille.

”Rikkaat ja vallassa olevat omistavat ne maatilat. He tietävät, miten heidän työvoimansa rekrytoidaan. He edistävät rikollisuutta, sillä he hyötyvät halvasta työvoimasta ja työolojen surkeudesta. He ovat valmiita mihin tahansa estääkseen ihmiskaupan lopettamisen”, Mkandawire sanoo.

Lempeää oikeutta

Viime vuonna Malawiin kaupattujen nepalilaisnaisten tapaus on hyvä esimerkki viranomaiskäytännöistä, jotka auttavat ihmiskauppaa. Poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset olivat sekaantuneet kauppaan, ja heidät ilmiantanut henkilö siirrettiin syrjään. Ilmeisenä syynä oli estää häntä paljastamasta asiaan sekaantuneita viranomaisia.

Oikeuden tuomarit ovat myös päästäneet ihmiskauppiaita vapaalle takuita vastaan, ja raportin mukaan yhdessä tapauksessa kauppias on jatkanut naisten rekrytoimista Lähi-itään oikeudenkäyntiä odotellessaan.

Vaikka poliisi olisikin napannut ihmiskauppiaan, rangaistus on kaikkea muuta kuin varma. Asioiden käsittely on hidasta ja varsinkin alimmat oikeusasteet suhtautuvat kauppiaisiin lempeästi. Yhä useampi ihmiskauppias käveleekin oikeussalista kadulle ehdollisen vankeusrangaistuksen saatuaan.

Huono työetiikka ja korkea korruptioaste

Oikeuslaitoksen strategisessa suunnitelmassa vuosille 2019–2024 myönnetään, että oikeuden jäsenillä on huono työetiikka ja korkea korruptioaste. Tuomari Esmie Chombo kirjoitti Malawin lakiyhdistykselle jo tammikuussa 2018 väkevän paljastuskirjeen ammattikunnan väärinkäytöksistä.

Lahjontaa, asiakirjojen hävittämistä, sopivien tuomarien päättämään junailemista – Chombo vaati tuomareita ja asianajajia viipymättä juurimaan tällaiset käytännöt ennen kuin ne juurtuvat lähtemättömiksi.

”Niin kauan kuin emme ole päässeet eroon korruptiosta kaikilla tasoilla ja kaikissa paikoissa, ja niin kauan kuin emme ole tarttuneet ihmiskaupan syihin, tämä rikos tulee pysymään meille vakavana ongelmana”, McBain Mkandawire toteaa.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetköyhyystyökorruptio & läpinäkyvyyslaki Malawi Suomen IPS

Lue myös

Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä