Villieläinten laiton kauppa on siirtynyt Itä-Afrikassa nettiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Villieläinten laiton kauppa on siirtynyt Itä-Afrikassa nettiin

Villieläinten kansainvälinen salakauppa kasvaa 5–7 prosenttia vuosittain. Järjestäytyneiden rikollisryhmien lisääntynyt sekaantuminen salakauppaan on muuttanut bisnestä varsinkin Itä-Afrikassa, kertoo tuore raportti.

Norsu.

Norsujen syöksyhampaat ovat tärkeää valuuttaa laittomassa villieläinkaupassa. Kuva: Brittany H. / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

(IPS) -- Itäafrikkalainen villieläintuotteiden salakauppa on siirtynyt fyysisiltä toreilta internetiin. Kauppiaat soveltavat nettikaupan liiketoimintamalleja ja välttävät lainvalvojien huomion käyttämällä vain suojattuja viestimenetelmiä.

Interpolin mukaan villieläinten kansainvälinen salakauppa kasvaa 5–7 prosenttia vuosittain. Tavara kulkee samoja reittejä huumeiden ja aseiden kanssa.

Tuore CITESin raportti kansainvälisestä villieläin- ja kasvikaupasta kertoo, että järjestäytyneiden rikollisryhmien lisääntynyt sekaantuminen siihen on muuttanut salakauppaa varsinkin Itä-Afrikassa. CITES on kasvien ja eläinten kauppaa säätelevä kansainvälinen sopimus.

Internetistä on tullut tärkein mainos- ja myyntikanava niin lailliselle kuin laittomallekin villieläinkaupalle. Lainvalvojiltakin vaaditaan uusia otteita.

Ruandan rikospoliisin mukaan useimmat salakuljettajat käyttävät nykyään sosiaalista mediaa yhteydenpidossaan asiakkaidensa kanssa. Vaikka ruandalaiset eivät itse suuressa määrin harjoita villieläinten tai norsunluun kaltaisten villieläintuotteiden salakauppaa, maan sijainti useiden salametsästysseutujen ja vientisatamien välimailla tekee siitä strategisesti tärkeän kuljetusreitin.

Raja vuotaa ja Facebook auttaa

Rajanylityspaikka, jonka yhdellä puolella on Ruandan Rubavu ja toisella Kongon demokraattisen tasavallan Goma, on maiden välisen rajan vilkkain. Loputon kauppatavaroiden ja ihmisten virta kulkee sen kautta, yli 55 000 laillista rajanylitystä vuorokaudessa. Ranskalaisittain Petite Barrièreksi kutsuttu ja tarkoin vartioitu ylityspaikka ei kuitenkaan ole ainoa. Raja vuotaa.

Esimerkiksi etäisen, rajan lähistöllä sijaitsevan Busasamanan kylässä näkee maanviljelijöiksi naamioituneita paikallisia asukkaita odottelemassa asiakkaita, joiden laiton kauppatavara tarvitsee kuljetusta rajan yli. Kottikärryillä on käyttöä.

Kärryjensä kanssa kuljetettavaa odottava Habanabakize selittää salakuljetusta pakkotilanteella. Jotain on tehtävä, jotta selviäisi hengissä.

”Ihmisten täytyy täällä lähteä yhä vaarallisemmille reiteille ylittääkseen rajan huomaamatta. He vain yrittävät ansaita elantonsa”, Habanabakize sanoo.

Viime vuonna Ruandan rikospoliisi pidätti neljä ihmistä epäiltynä norsunluun salakuljetuksesta. Pidätetyt käyttivät Ruandaa kauttakulkumaana 45 kilolle Kongon demokraattisesta tasavallasta hankittua norsunluuta, joka oli matkalla Aasiaan.

Salakuljettajat hyödynsivät Facebookia yhteydenpitoon rajantakaisten rikostoveriensa kanssa, ja Facebook muutenkin on liigojen tärkeä työkalu myös asiakkaiden kontaktoinnissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia