Uutiset Tappajarobotit

Valtiot keskustelevat taas tappajaroboteista – ”hallituksilta loppuu aika”

22 maata vaatii kansainvälistä sopimusta, joka kieltäisi niin sanotut tappajarobotit. Asiasta keskustellaan tällä viikolla YK-kokouksessa Genevessä. Järjestöt pelkäävät, että pian on liian myöhäistä.
Tappajarobottikampanjan osallistujia ja robotti vuonna 2013
Järjestöt ovat kampanjoineet viisi vuotta tappajarobottien kieltämiseksi. Kuvassa Campaign to Stop Killer Robotsin edustajat, tekoälytutkija Noel Sharkey ja Nobel-voittaja Jody Williams. (Kuva: Campaign to Stop Killer Robots / CC BY 2.0)

Genevessä keskustellaan tällä viikolla niin sanotuista tappajaroboteista, eli autonomisista asejärjestelmistä, jotka kykenisivät valitsemaan kohteensa ja tappamaan itsenäisesti, ilman ihmisen kontrollia.

Kysessä on YK:n tavanomaisia aseita käsittelevän sopimuksen kokous, jossa käsitellään nyt viidettä kertaa autonomisia asejärjestelmiä.

Kansalaisjärjestöistä koostuva Campaign to Stop Killer Robots -kampanja varoitti kokouksen alla, että valtioilta on loppumassa aika. Se on kampanjoinut viiden vuoden ajan sen puolesta, että valtiot loisivat täysautonomiset aseet kieltävän kansainvälisen sopimuksen.

”Hallitusten pitää toimia nyt välttääksemme tulevaisuuden, jossa määräävät tappajarobotit, eivät ihmiset. Hallitusten pitäisi neuvotella kansainvälinen sopimus, joka kieltää täysautonomiset aseet. Kaikki vähäisemmät toimet on tuomittu epäonnistumaan”, sanoo kampanjan koordinaattori Mary Wareham ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.

Kampanjassa ovat mukana myös suomalaiset Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto.

Vasta 22 maata on vaatinut, että täysautonomiset asejärjestelmät kiellettäisiin kansainvälisellä sopimuksella. Joukossa ei ole yhtään Euroopan maata. Esimerkiksi Ranska ja Saksa ovat ehdottaneet, että autonomisista asejärjestelmistä tehtäisiin vain ei-sitova poliittinen julistus.

Tappajarobottien kehittelyn pelätään johtavan siihen, että aseet päättäisivät itsenäisesti ihmisten tappamisesta. Eritasoisia autonomisia asejärjestelmiä kehitetään jo Yhdysvalloissa, Kiinassa, Israelissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja Isossa-Britanniassa. Viime viikolla useat tekoälytutkijat ilmoittivat boikotoivansa eteläkorealaista yliopistoa, joka tekee yhteistyötä autonomisia asejärjestelmiä kehittävän yrityksen kanssa. Yliopisto on kiistänyt osallistuvansa tappajarobottien kehittelyyn.

Kokous alkaa tänään, ja se päättyy perjantaina.

AseistariisuntaTappajarobotit politiikkaaseet & armeijakonfliktiturvallisuus Suomen RauhanliittoSadankomitea

Lue myös

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Kokoussali osanottajineen

Tappajarobottiteknologia edistyy nopeammin kuin niiden kieltoa vaativa sopimus – ”meiltä alkaa loppua aika”

Kansalaisjärjestöt haluaisivat kieltää autonomiset asejärjestelmät kansainvälisellä sopimuksella ennen kuin sotia ryhdytään käymään tappajaroboteilla. YK-tasolla käytävät neuvottelut etenevät kuitenkin hitaasti. Muun muassa Suomi ei vielä kannata täyskieltosopimusta.
Robotti mielenosoituksessa

YK:ssa keskustellaan tappajaroboteista – täyskielto ei lähelläkään

Autonomisia asejärjestelmiä kehitetään jo hyvää vauhtia. Aiheesta järjestetään nyt ensimmäinen virallinen kokous, mutta asialistalla ei ole sopimusta aseiden kieltämisestä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.