Vakavasti aliravittujen lasten määrä uhkaa kaksinkertaistua Haitissa – Lasten henkeä uhkaa myös rokottamattomuus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vakavasti aliravittujen lasten määrä uhkaa kaksinkertaistua Haitissa – Lasten henkeä uhkaa myös rokottamattomuus

Yli 86 000 haitilaislasta voi tänä vuonna kärsiä vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Kaikki eivät toivu, ellei apua saada pian lisää, vetoaa Unicef.

Riisiä ja haarukka kulhossa.

Haitin krooninen aliravitsemuskriisi uhkaa pahentua tänä vuonna. Kuva: Feed My Starving Children / CC BY 2.0.

Lasten aliravitsemus on lisääntynyt nopeasti Haitissa, joka kärsii sekä koronapandemiasta että useista kroonisista kriiseistä. Viime vuoteen verrattuna vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä voi jopa tuplaantua, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

”Emme jättää huomiotta yhtä maailman vähiten rahoitetuista humanitaarisista kriiseistä. Ilman lisärahoitusta lähiviikkoina joudumme keskeyttämään aliravitsemuksen hoidon, ja osa lapsista on hengenvaarassa”, sanoi Unicefin Latinalaisen Amerikan ja Karibian johtaja Jean Gough tiedotteessa maanantaina.

Haitissa on maailman korkeimpiin kuuluvat aliravitsemusluvut. Arviolta 4,4 miljoonaa ihmistä, lähes puolet väestöstä, kärsii akuutista ruokapulasta.

Alle 5-vuotiaiden akuutista aliravitsemuksesta kärsivien määrä on noussut vuodessa 61 prosenttia. Sen vaikeimmasta muodosta, vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, kärsivien määrä uhkaa tänä vuonna nousta 41 000:sta yli 86 000:een, ellei lisäapua saada, Unicef varoittaa.

”Olin surullinen nähdessäni sairaaloissa niin paljon aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Osa ei toivu, elleivät he saa hoitoa ajoissa”, maassa hiljattain vieraillut Gough sanoo.

Aliravitsemuksen taustalla ovat monet kroonistuneet kriisit. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten hurrikaanit, ovat tuhonneet satoja. Ravitsemuspalveluista ja puhtaasta vedestä on pulaa ja monien lasten olot epähygieeniset. Mielenosoitukset horjuttavat taloutta, ja maa kärsii myös jengiväkivallasta. Peruspalveluiden saanti on vaikeaa.

Koronapandemia on aiheuttanut terveyspalveluihin häiriöitä ja saanut vanhemmat välttelemään lastensa rokottamista. Nyt lähes kymmenellä prosentilla lapsista ei ole mitään rokotteita ja 58 prosenttia ei ole saanut kaikkia rokotteita. Rokottamisen väheneminen näkyy jo kasvaneina kurkkumätätapauksina. Rokottamattomuus lisää myös aliravitsemuksen riskiä.

Unicef tarvitsee kolmen miljoonan dollarin rahoituksen tarvikkeiden ja lääkkeiden sekä aliravitsemuksen ehkäisy- ja hoito-ohjelmien toteuttamiseen Haitissa. Sen nykyinenkin rahoitusvetoomus on kuitenkin pahasti alirahoitettu.

YK:n Haiti-vetoomus puolestaan on saanut tälle vuodelle vasta viisi prosenttia tarvitsemistaan varoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia