Uutiset

Vaateketjuja vaaditaan kantamaan vastuunsa Bangladeshissa

Niin YK:n asiantuntijat kuin kansainväliset ammattiliitot vaativat globaaleja vaateketjuja kantamaan vastuunsa ja parantamaan työläisten oikeuksia ja turvallisuutta.
(Kuva: Jaber Al Nahian Suzon / cc 2.0)

YK:n asiantuntijat sekä ammattiliitot ympäri maailmaa vaativat kansainvälisiä vaateketjuja kantamaan vastuunsa Bangladeshissa.

Viime kuussa sattunut vaatetehtaan romahdus on vienyt jo yli tuhannen ihmisen hengen ja ruumiita etsitään edelleen. Vaikka rakennus oli todettu vaaralliseksi, sitä ei otettu pois käytöstä ja työntekijät pakotettiin romahtamaisillaan olevan rakennuksen sisälle töihin.

Ammattiliitot vaativat, että yritykset sitoutuvat palo- ja rakennusturvallisuuden kehittämiseen. Liitot keräävät yrityksiltä sitoumuksia sopimukseen, jolla sitoudutaan kehittämään tehtaiden turvallisuutta. Isoista ketjuista muun muassa H&M ja Zara ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen ja loput julkistetaan tänään. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK:in tietojen mukaan yhtään suomalaista yritystä ei tähän mennessä ole allekirjoittanut.

YK-asiantuntijat vaativat puolestaan, että yritykset auttavat Bangladeshin hallitusta ja kansalaisjärjestöjä parantamaan työläisten oikeuksia. Asiantuntijaryhmä muistuttaa, että yritysten tulee noudattaa YK:n ihmisoikeuksia ja liiketoimintaa koskevia periaatteita, jolloin työläisten ihmisoikeuksista pidetään huolta.

Asiantuntijaryhmä vaatii myös, että Bangladeshin hallitus tutkii tapauksen perusteellisesti ja saattaa vastuuseen ne tahot, joiden ansiosta rakenteiltaan vaarallinen tehdas oli ylipäätään vielä toiminnassa ja työntekijät pakotettiin sen sisälle. Hallituksen on myös perusteellisesti parannettava työntekijöiden oikeuksia, ryhmä vaatii.

Työ kehitysmaissa ihmisoikeudettyöpolitiikkaturvallisuusYKliiketoimintayhtiöt Bangladesh

Lue myös

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.