Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.

Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Aurinkoenergian kapasiteetti on 26-kertaistunut tällä vuosikymmenellä. Kuva Balilta. Kuva: Selamat Made / CC BY 2.0.

Globaali uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistumassa 1 650 gigawattiin vuosina 2010–2019, kertoo YK:n ympäristöohjelma uudessa raportissaan.

Viime vuonna uusiutuvaan energiaan myös investoitiin lähes 273 miljardia dollaria (248 miljardia euroa), kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin.

Ahkerin uusiutuvan energian sijoittajamaista on ollut tällä vuosikymmenellä Kiina. Sen jälkeen tulevat Yhdysvallat ja Japani. Euroopan maista Saksa ja Iso-Britannia ovat sijoittaneet eniten uusiutuvaan energiaan.

Myös uusiutuvien kustannustehokkuus on kasvanut. Esimerkiksi aurinkovoiman hinta on laskenut 81 prosenttia ja rannikon tuulivoiman 46 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Suurimmin harppauksin on edennyt aurinkovoima, jonka kapasiteetti on yli 26-kertainen verrattuna vuoteen 2009.  Puolet tämän vuosikymmenen uusiutuvan energian investoinneista on tehty juuri siihen.

Aurinkovoimaa on myös asennettu tällä vuosikymmenellä kaikkein eniten, mikäli tarkastellaan kaikkia energianlähteitä. Sen jälkeen tulevat hiili, tuulivoima ja kaasu.

Itsetyytyväisyyteen ei silti ole varaa, muistuttaa UN Environmentin johtaja Inger Andersen.

”Energiasektorin päästöt ovat nousseet noin kymmenen prosenttia. On selvää, että on nopeutettava siirtymää uusiutuviin, jos kansainväliset ilmasto- ja kehitystavoitteet aiotaan saavuttaa”, hän sanoo tiedotteessa.

Uusiutuva energian osuus kaikesta sähköntuotannosta oli vuonna 2018 vajaat 13 prosenttia. Osuuteen ei ole laskettu suuria vesivoimaprojekteja Sen avulla vältetty hiilidioksidipäästöjen määrä on noin kaksi miljardia tonnia.

TÄSMENNYS 27.9. Täsmennetty, että uusiutuvan energian osuus sähköntuotannosta oli vajaat 13 prosenttia, kun osuudesta lasketaan pois suuret vesivoimaprojektit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia