Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.

Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Kambodžalainen ihmiskaupan uhri ja hänen lapsensa. Kuva: Trafficking in Persons Office / CC BY 2.0.

Tunnistettujen ihmiskaupan uhrien määrä on kasvanut 2010-luvulla, käy ilmi YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto UNODC:n eilen julkaisemasta ihmiskaupparaportista.

Raportin mukaan vuonna 2016 uhreja tunnistettiin noin 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2011. Samalla myös tuomioiden määrä on kasvanut Afrikassa, Amerikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.

Uhrimäärät ovat kasvaneet eniten Aasiassa sekä Amerikassa, mikä voi johtua sekä paremmista tutkimusmetodeista että uhrien todellisen määrän kasvusta, raportissa kerrotaan. Raportti tarkastelee ainoastaan raportoituja tapauksia, ei arvioi varsinaisia lukuja.

Raportissa tarkastellaan etenkin konfliktien yhteyttä ihmiskauppaan.

”Lapsisotilaat, pakkotyö, seksiorjuus – ihmiskauppa saa kauhistuttavia ulottuvuuksia, kun aseelliset ryhmät ja terroristit käyttävät sitä levittääkseen pelkoa ja tarjotakseen uhreja houkuttimena uusien taistelijoiden saamiseksi. Raportti osoittaa, että meidän on lisättävä teknistä tukea ja vahvistettava yhteistyötä, auttaa kaikkia maita suojelemaan uhreja ja asettamaan tekijät oikeuteen”, sanoo UNODC:n johtaja Juri Fedotov tiedotteessa.

Konfliktit lisäävät ihmiskaupan riskiä, koska ne rapauttavat valtioiden rakenteita ja lisäävät rankaisemattomuutta, ajavat ihmisiä pakosalle sekä rikkovat perheitä. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi, raportissa kerrotaan.

UNODC julkaisee ihmiskaupparaporttinsa noin kahden vuoden välein. Sen mukaan lasten osuus ihmiskaupan uhreista on noussut nyt 30 prosenttiin. Edellisessä, vuoden 2016 lopulla julkaistussa raportissa, osuus oli 28 ja vuosikymmentä aiemmin sen kerrottiin olleen 13. Raportissa tarkastellaan 142:ta maata.

Noin 70 prosenttia ihmiskaupan uhreista on naisia tai tyttöjä. 59 prosenttia tunnistetuista ihmiskauppatapauksista liittyy seksuaaliseen riistoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia