Uutiset Ihmiskauppa

Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia

Seksuaalisen riiston kohteeksi joutuva nainen on yhä tyypillisin ihmiskaupan uhri, mutta miesten ja lasten osuus on kasvanut, kertoo YK.
(Kuva: Mayor McGinn / CC BY 2.0)

Naiset ovat yhä yleisin ihmiskaupan uhreiksi joutuva ryhmä, mutta miesten ja lasten osuus on viime vuosina kasvanut, kertoo YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan runsas puolet ihmiskaupan uhreista on naisia. Lasten osuus on noussut vuosikymmenessä 13 prosentista 28:aan ja miesten osuus 13:sta 21:een. Saharan eteläpuolisen Afrikan sekä Keski-Amerikan ja Karibian kaltaisilla alueilla lasten osuus uhreista on kuitenkin yli 60 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Yleisimpiä ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen riisto ja pakkotyö. Uhreja käytetään kuitenkin myös esimerkiksi kerjäämiseen, pakkoavioliitoissa sekä petoksen välineenä, kertoo UNODC:n johtaja Juri Fedotov järjestön tiedotteessa.

Kahden vuoden välein ilmestyvässä raportissa korostetaan tänä vuonna erityisesti konfliktien sekä siirtolaisuuden yhteyttä ihmiskauppaan. Aseistetut ryhmät ovat usein mukana ihmiskaupassa, ja ne pakottavat esimerkiksi naisia ja tyttöjä avioliittoon tai seksiorjiksi ja miehiä ja poikia pakkotyöhön tai taistelijoiksi.

Sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset ovat erityisen haavoittuvia ihmiskaupalle, sillä he saattavat joutua tekemään vaarallisia päätöksiä siirtolaiseksi lähtemisestä, Fedotov toteaa.

"Esimerkiksi nopea syyrialaisten ihmiskaupan uhrien määrän kasvu konfliktin alkamisen jälkeen näyttää olevan yksi esimerkki siitä, miten nämä haavoittuvuudet toteutuvat."

Hyvä uutinen on, että yhä useampi maa on kriminalisoinut ihmiskaupan. Osuus on jo 88 prosenttia – vielä vuonna 2003 se oli alle viidennes. Tuomioita annetaan kuitenkin yhä vähän eivätkä uhrit aina saa tukea.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos

Lue myös

Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
Lapsi verkkoaidan takana

Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla yli puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi, Unicef ja ICAT vaativat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.
Öljynporauslautta merellä, taustalla vuoria

YK-raportti varoittaa luonnonvarojen tuhlaamisesta: Kulutus kolminkertaistunut 1970-luvulta

Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja kuin viimeistä päivää, todetaan tuoreessa raportissa. Sen mukaan maapallon resursseja on yksinkertaisesti ryhdyttävä käyttämään säästeliäämmin, jotta tuhokierre saadaan poikki.
Korkeita rakennuksia vedenrajassa Intiassa

Brexit saa britit haikailemaan menneitä – Monella on ruusuinen käsitys siirtomaa-ajasta

Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä. Taloustutkijat Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury osoittavat Intian esimerkin avulla, että todellisuus on päinvastainen.