Uutiset Ihmiskauppa

Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia

Seksuaalisen riiston kohteeksi joutuva nainen on yhä tyypillisin ihmiskaupan uhri, mutta miesten ja lasten osuus on kasvanut, kertoo YK.
(Kuva: Mayor McGinn / CC BY 2.0)

Naiset ovat yhä yleisin ihmiskaupan uhreiksi joutuva ryhmä, mutta miesten ja lasten osuus on viime vuosina kasvanut, kertoo YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan runsas puolet ihmiskaupan uhreista on naisia. Lasten osuus on noussut vuosikymmenessä 13 prosentista 28:aan ja miesten osuus 13:sta 21:een. Saharan eteläpuolisen Afrikan sekä Keski-Amerikan ja Karibian kaltaisilla alueilla lasten osuus uhreista on kuitenkin yli 60 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Yleisimpiä ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen riisto ja pakkotyö. Uhreja käytetään kuitenkin myös esimerkiksi kerjäämiseen, pakkoavioliitoissa sekä petoksen välineenä, kertoo UNODC:n johtaja Juri Fedotov järjestön tiedotteessa.

Kahden vuoden välein ilmestyvässä raportissa korostetaan tänä vuonna erityisesti konfliktien sekä siirtolaisuuden yhteyttä ihmiskauppaan. Aseistetut ryhmät ovat usein mukana ihmiskaupassa, ja ne pakottavat esimerkiksi naisia ja tyttöjä avioliittoon tai seksiorjiksi ja miehiä ja poikia pakkotyöhön tai taistelijoiksi.

Sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset ovat erityisen haavoittuvia ihmiskaupalle, sillä he saattavat joutua tekemään vaarallisia päätöksiä siirtolaiseksi lähtemisestä, Fedotov toteaa.

"Esimerkiksi nopea syyrialaisten ihmiskaupan uhrien määrän kasvu konfliktin alkamisen jälkeen näyttää olevan yksi esimerkki siitä, miten nämä haavoittuvuudet toteutuvat."

Hyvä uutinen on, että yhä useampi maa on kriminalisoinut ihmiskaupan. Osuus on jo 88 prosenttia – vielä vuonna 2003 se oli alle viidennes. Tuomioita annetaan kuitenkin yhä vähän eivätkä uhrit aina saa tukea.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos

Lue myös

Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
Lapsi verkkoaidan takana

Unicef: Virallisesti lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista on lapsia, todellisuudessa enemmän – eivät osaa tai uskalla hakea apua

Joillain alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Karibialla yli puolet ihmiskaupan uhreista on lapsia. Hallitusten on ryhdyttävä toimiin uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi, Unicef ja ICAT vaativat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.