Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia

Seksuaalisen riiston kohteeksi joutuva nainen on yhä tyypillisin ihmiskaupan uhri, mutta miesten ja lasten osuus on kasvanut, kertoo YK.

Naiset ovat yhä yleisin ihmiskaupan uhreiksi joutuva ryhmä, mutta miesten ja lasten osuus on viime vuosina kasvanut, kertoo YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan runsas puolet ihmiskaupan uhreista on naisia. Lasten osuus on noussut vuosikymmenessä 13 prosentista 28:aan ja miesten osuus 13:sta 21:een. Saharan eteläpuolisen Afrikan sekä Keski-Amerikan ja Karibian kaltaisilla alueilla lasten osuus uhreista on kuitenkin yli 60 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Yleisimpiä ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen riisto ja pakkotyö. Uhreja käytetään kuitenkin myös esimerkiksi kerjäämiseen, pakkoavioliitoissa sekä petoksen välineenä, kertoo UNODC:n johtaja Juri Fedotov järjestön tiedotteessa.

Kahden vuoden välein ilmestyvässä raportissa korostetaan tänä vuonna erityisesti konfliktien sekä siirtolaisuuden yhteyttä ihmiskauppaan. Aseistetut ryhmät ovat usein mukana ihmiskaupassa, ja ne pakottavat esimerkiksi naisia ja tyttöjä avioliittoon tai seksiorjiksi ja miehiä ja poikia pakkotyöhön tai taistelijoiksi.

Sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset ovat erityisen haavoittuvia ihmiskaupalle, sillä he saattavat joutua tekemään vaarallisia päätöksiä siirtolaiseksi lähtemisestä, Fedotov toteaa.

"Esimerkiksi nopea syyrialaisten ihmiskaupan uhrien määrän kasvu konfliktin alkamisen jälkeen näyttää olevan yksi esimerkki siitä, miten nämä haavoittuvuudet toteutuvat."

Hyvä uutinen on, että yhä useampi maa on kriminalisoinut ihmiskaupan. Osuus on jo 88 prosenttia – vielä vuonna 2003 se oli alle viidennes. Tuomioita annetaan kuitenkin yhä vähän eivätkä uhrit aina saa tukea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia