Uutiset Ihmiskauppa

Lähes kolmannes ihmiskaupan uhreista lapsia

Seksuaalisen riiston kohteeksi joutuva nainen on yhä tyypillisin ihmiskaupan uhri, mutta miesten ja lasten osuus on kasvanut, kertoo YK.
(Kuva: Mayor McGinn / CC BY 2.0)

Naiset ovat yhä yleisin ihmiskaupan uhreiksi joutuva ryhmä, mutta miesten ja lasten osuus on viime vuosina kasvanut, kertoo YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan runsas puolet ihmiskaupan uhreista on naisia. Lasten osuus on noussut vuosikymmenessä 13 prosentista 28:aan ja miesten osuus 13:sta 21:een. Saharan eteläpuolisen Afrikan sekä Keski-Amerikan ja Karibian kaltaisilla alueilla lasten osuus uhreista on kuitenkin yli 60 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Yleisimpiä ihmiskaupan muotoja ovat seksuaalinen riisto ja pakkotyö. Uhreja käytetään kuitenkin myös esimerkiksi kerjäämiseen, pakkoavioliitoissa sekä petoksen välineenä, kertoo UNODC:n johtaja Juri Fedotov järjestön tiedotteessa.

Kahden vuoden välein ilmestyvässä raportissa korostetaan tänä vuonna erityisesti konfliktien sekä siirtolaisuuden yhteyttä ihmiskauppaan. Aseistetut ryhmät ovat usein mukana ihmiskaupassa, ja ne pakottavat esimerkiksi naisia ja tyttöjä avioliittoon tai seksiorjiksi ja miehiä ja poikia pakkotyöhön tai taistelijoiksi.

Sotaa ja vainoa pakenevat ihmiset ovat erityisen haavoittuvia ihmiskaupalle, sillä he saattavat joutua tekemään vaarallisia päätöksiä siirtolaiseksi lähtemisestä, Fedotov toteaa.

"Esimerkiksi nopea syyrialaisten ihmiskaupan uhrien määrän kasvu konfliktin alkamisen jälkeen näyttää olevan yksi esimerkki siitä, miten nämä haavoittuvuudet toteutuvat."

Hyvä uutinen on, että yhä useampi maa on kriminalisoinut ihmiskaupan. Osuus on jo 88 prosenttia – vielä vuonna 2003 se oli alle viidennes. Tuomioita annetaan kuitenkin yhä vähän eivätkä uhrit aina saa tukea.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos

Lue myös

Neljä ihmistä paneelissa puhumassa

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää

Eilen Helsingissä järjestetyssä seminaarissa pohdittiin, miksi niin moni ihmiskaupan uhri on juuri Nigeriasta ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Nykyään nuoria varoitellaan riskeistä, mutta tärkeää olisi myös luoda heille muita vaihtoehtoja, muistutti uhriksi itsekin joutunut Itohan Okundaye.
Lapsi äidin sylissä takaapäin kuvattuna

Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista

Konfliktit pahentavat ihmiskauppaa, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto. Esimerkiksi Lähi-idässä tyttöjä ja nuoria kaupataan pakolaisleireiltä vaimoiksi.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Aurinko paistaa puun lehden reunan takaa

Ilmastonmuutos vaikeuttaa viljelyä: Suomessa tutkitaan, voisiko yhteyttämisen tehostaminen keinotekoisesti vauhdittaa tulevaisuuden ruuantuotantoa

Länsimaissa ei tehdä tarpeeksi kasvitutkimusta, koska ilmastonmuutos koskettaa enemmän eteläisen pallonpuoliskon köyhiä maita, sanoo dosentti Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.
Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Nainen kaakaopapujen äärellä

Ghana ja Norsunluurannikko määrittelivät ensimmäistä kertaa kaakaolle pohjahinnan – Päätöksestä toivotaan helpotusta köyhille viljelijöille

Ghana ja Norsunluurannikko ilmoittivat, etteivät myy kaakaopapuja kansainvälisille yrityksille, ellei pohjahinnasta päästä sopuun.
Kolme naista aavikolla pakolaisleirillä

Humanitaarinen apu ei ole feminististä – Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseen käytetään vain 0,12 prosenttia avusta, kertoo raportti

Yhdysvaltalaisen avustusjärjestön IRC:n mukaan avustusjärjestö ei voi menestyä, ellei se puutu vallan epätasa-arvoiseen jakautumiseen myös oman organisaation sisällä.

Luetuimmat