Uusi arvio: Puolet Jemenin väestöstä on vajoamassa ”nälänhätää edeltäviin olosuhteisiin” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi arvio: Puolet Jemenin väestöstä on vajoamassa ”nälänhätää edeltäviin olosuhteisiin”

YK on julkaissut uuden arvion Jemenin humanitaarisesta kriisistä. Hätäapukoordinaattori Mark Lowcockin mukaan moni kuolee kotiinsa, sillä he ovat liian köyhiä mennäkseen edes terveyskeskukseen.

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock varoitti turvallisuusneuvostoa nälänhädästä Jemenissä. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Noin 14 miljoonaa jemeniläistä eli puolet maan väestöstä joutuu pian elämään nälänhätää edeltävissä olosuhteissa, varoittaa YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock.

Lowcock kertoi eilen turvallisuusneuvostolle, että lähellä nälänhätää olevien määrä on nousemassa kolmella miljoonalla syyskuun arviosta.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista. Nälänhätää edeltävillä olosuhteilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisten selviytyminen riippuu täysin ulkoisesta avusta.

Lowcockin mukaan kuolleiden määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Jemenissä toimivat terveystyöntekijät ovat kertoneet, että ruokapulaan liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet. Jo vuoden 2017 lopulla 130 lasta kuoli päivittäin nälkään. Avun varassa vuosia eläneiden immuunijärjestelmä on nyt romahtamassa, hän varoittaa.

”Vain puolet terveysasemista toimii, ja monet jemeniläiset ovat liian köyhiä päästäkseen niihin, jotka ovat auki. He eivät saa hoitoa, joten usein ihmiset kuolevat kotiin. Hyvin harvat perheet raportoivat nämä kuolemat. Heidän tarinansa jäävät kertomatta”, Lowcock sanoi YK:n tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa tilanne on nyt pahempi kuin vuonna 2017, jolloin avunantajat lisäsivät apua nälänhätävaroitusten seurauksena. Lowcockin vaati Jemeniin lisää apua, ulkomaanvaluutta sekä eläkkeiden ja julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen maksua.

Lähi-idän köyhimpänä maana jo entuudestaan tunnettu Jemen on ajautunut humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maata maaliskuussa 2015. Sunnijohtoinen Saudi-Arabia taistelee Jemenissä sotivia shiialaisia huthikapinallisia vastaan.

Taistelut ovat tuhonneet infrastruktuuria, tappaneet tuhansia siviilejä, estäneet avun ja muun tavaran kuljetukset ja romahduttaneet maan talouden. YK:n mukaan Jemenin bruttokansantuote on puolittunut vuodesta 2015. Yli 600 000 työpaikkaa on menetetty ja yli 80 prosenttia ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Lisää uusi kommentti