Uutiset Jemenin konflikti

Uusi arvio: Puolet Jemenin väestöstä on vajoamassa ”nälänhätää edeltäviin olosuhteisiin”

YK on julkaissut uuden arvion Jemenin humanitaarisesta kriisistä. Hätäapukoordinaattori Mark Lowcockin mukaan moni kuolee kotiinsa, sillä he ovat liian köyhiä mennäkseen edes terveyskeskukseen.
YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock
YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock varoitti turvallisuusneuvostoa nälänhädästä Jemenissä. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Noin 14 miljoonaa jemeniläistä eli puolet maan väestöstä joutuu pian elämään nälänhätää edeltävissä olosuhteissa, varoittaa YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock.

Lowcock kertoi eilen turvallisuusneuvostolle, että lähellä nälänhätää olevien määrä on nousemassa kolmella miljoonalla syyskuun arviosta.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista. Nälänhätää edeltävillä olosuhteilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisten selviytyminen riippuu täysin ulkoisesta avusta.

Lowcockin mukaan kuolleiden määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Jemenissä toimivat terveystyöntekijät ovat kertoneet, että ruokapulaan liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet. Jo vuoden 2017 lopulla 130 lasta kuoli päivittäin nälkään. Avun varassa vuosia eläneiden immuunijärjestelmä on nyt romahtamassa, hän varoittaa.

”Vain puolet terveysasemista toimii, ja monet jemeniläiset ovat liian köyhiä päästäkseen niihin, jotka ovat auki. He eivät saa hoitoa, joten usein ihmiset kuolevat kotiin. Hyvin harvat perheet raportoivat nämä kuolemat. Heidän tarinansa jäävät kertomatta”, Lowcock sanoi YK:n tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa tilanne on nyt pahempi kuin vuonna 2017, jolloin avunantajat lisäsivät apua nälänhätävaroitusten seurauksena. Lowcockin vaati Jemeniin lisää apua, ulkomaanvaluutta sekä eläkkeiden ja julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen maksua.

Lähi-idän köyhimpänä maana jo entuudestaan tunnettu Jemen on ajautunut humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maata maaliskuussa 2015. Sunnijohtoinen Saudi-Arabia taistelee Jemenissä sotivia shiialaisia huthikapinallisia vastaan.

Taistelut ovat tuhonneet infrastruktuuria, tappaneet tuhansia siviilejä, estäneet avun ja muun tavaran kuljetukset ja romahduttaneet maan talouden. YK:n mukaan Jemenin bruttokansantuote on puolittunut vuodesta 2015. Yli 600 000 työpaikkaa on menetetty ja yli 80 prosenttia ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Jemenin konflikti ruokasota ja rauhaaseet & armeijakonflikti Jemen

Lue myös

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä