Uutiset Jemenin konflikti

Uusi arvio: Puolet Jemenin väestöstä on vajoamassa ”nälänhätää edeltäviin olosuhteisiin”

YK on julkaissut uuden arvion Jemenin humanitaarisesta kriisistä. Hätäapukoordinaattori Mark Lowcockin mukaan moni kuolee kotiinsa, sillä he ovat liian köyhiä mennäkseen edes terveyskeskukseen.
YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock
YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock varoitti turvallisuusneuvostoa nälänhädästä Jemenissä. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Noin 14 miljoonaa jemeniläistä eli puolet maan väestöstä joutuu pian elämään nälänhätää edeltävissä olosuhteissa, varoittaa YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock.

Lowcock kertoi eilen turvallisuusneuvostolle, että lähellä nälänhätää olevien määrä on nousemassa kolmella miljoonalla syyskuun arviosta.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista. Nälänhätää edeltävillä olosuhteilla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihmisten selviytyminen riippuu täysin ulkoisesta avusta.

Lowcockin mukaan kuolleiden määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Jemenissä toimivat terveystyöntekijät ovat kertoneet, että ruokapulaan liittyvät kuolemat ovat lisääntyneet. Jo vuoden 2017 lopulla 130 lasta kuoli päivittäin nälkään. Avun varassa vuosia eläneiden immuunijärjestelmä on nyt romahtamassa, hän varoittaa.

”Vain puolet terveysasemista toimii, ja monet jemeniläiset ovat liian köyhiä päästäkseen niihin, jotka ovat auki. He eivät saa hoitoa, joten usein ihmiset kuolevat kotiin. Hyvin harvat perheet raportoivat nämä kuolemat. Heidän tarinansa jäävät kertomatta”, Lowcock sanoi YK:n tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa tilanne on nyt pahempi kuin vuonna 2017, jolloin avunantajat lisäsivät apua nälänhätävaroitusten seurauksena. Lowcockin vaati Jemeniin lisää apua, ulkomaanvaluutta sekä eläkkeiden ja julkisen sektorin työntekijöiden palkkojen maksua.

Lähi-idän köyhimpänä maana jo entuudestaan tunnettu Jemen on ajautunut humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maata maaliskuussa 2015. Sunnijohtoinen Saudi-Arabia taistelee Jemenissä sotivia shiialaisia huthikapinallisia vastaan.

Taistelut ovat tuhonneet infrastruktuuria, tappaneet tuhansia siviilejä, estäneet avun ja muun tavaran kuljetukset ja romahduttaneet maan talouden. YK:n mukaan Jemenin bruttokansantuote on puolittunut vuodesta 2015. Yli 600 000 työpaikkaa on menetetty ja yli 80 prosenttia ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.

Jemenin konflikti ruokasota ja rauhaaseet & armeijakonflikti Jemen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla