UNRWA: Gazan apu puolittunut tammikuuhun verrattuna – ”Avun piti kasvaa, ei vähentyä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNRWA: Gazan apu puolittunut tammikuuhun verrattuna – ”Avun piti kasvaa, ei vähentyä”

Gazaan on saapunut helmikuussa keskimäärin alle sata rekkaa päivässä, kun tarve olisi 500. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelia kansainvälisen tuomioistuimen määräyksen rikkomisesta.

Mies puolilähikuvassa.

UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini. Kuva: UNIS Vienna / CC BY-NC 2.0 DEED.

Gazaan saapuneen humanitaarisen avun määrä on vähentynyt helmikuussa 50 prosenttia tammikuuhun verrattuna, kertoo YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini.

”Avun piti kasvaa, ei vähentyä, jotta epätoivoisissa olosuhteissa elävien kahden miljoonan palestiinalaisten valtaviin tarpeisiin voitaisiin puuttua”, Lazzarini kirjoitti viestipalvelu X:ssä eilen.

UNRWA:n eilen julkaistun raportin mukaan helmikuun aikana Gazaan on päässyt päivittäin noin 98 rekkaa. Tarve olisi noin 500 rekkaa päivässä.

Lazzarini kirjoittaa, että syynä on poliittisen tahdon puute, rajanylityspisteiden säännöllinen sulkeminen, sotilasoperaation aiheuttama turvattomuus sekä yleisen järjestyksen romahtaminen. Raportin mukaan UNRWA on joutunut ajoittain keskeyttämään avustustarvikkeiden toimittamisen. Toimintaa on vaikeuttanut muun muassa se, että hiljattain Israelin ilmaiskussa lähellä rajanylityspaikkoja kuoli useita palestiinalaisia poliiseja ,mikä on vaikeuttanut ylityspaikkojen hallintaa.

Yli 75 prosenttia Gazan väestöstä, jopa 1,7 miljoonaa ihmistä, on paennut sen jälkeen, kun Israel aloitti hyökkäyksensä alueelle vastauksena Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin terrori-iskuihin lokakuun alussa.

Iso osa on paennut Gazan pohjoisosista etelään Rafahiin, jonne Israel on uhannut hyökätä. Yli kaksi miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta, puhtaasta juomavedestä on pulaa ja sairaalat eivät toimi kunnolla. Lähes 30 000 palestiinalaista on kuollut. Samaan aikaan useat maat, myös Suomi, ovat jäädyttäneet tuen UNRWA:lta, koska osalla sen henkilökunnasta epäillään olevan yhteyksiä Hamasiin.

Maanantaina tuli täyteen myös kuukausi siitä, kun kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) linjasi, että Israelin on estettävä kansanmurha Gazassa. Tapauksen vei ICJ:n käsiteltäväksi Etelä-Afrikka. ICJ antoi Israelille tehtäväksi muun muassa varmistaa peruspalvelut sekä se, että humanitaarinen apu pääsee perille. Maa sai kuukauden aikaa raportoida toimenpiteistään.

Määräaika meni umpeen eilen, eikä Israel ole noudattanut määräyksiä, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.

”Israel ei ole vain luonut yhtä maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä, vaan se osoittaa myös tunteetonta välinpitämättömyyttä Gazan väestön kohtaloa kohtaan luomalla olosuhteet, jotka ICJ on sanonut asettavan heidät välittömään kansanmurhan riskiin. Israel ei ole ryhtynyt edes avustustyöntekijöiden epätoivoisesti pyytämiin vähimmäistoimiin”, sanoo Amnestyn  Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja  Heba Morayef tiedotteessa.

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 1.3.2024 - 09:26

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010261271.html
Miksi kansainvälinen yhteisö ei puutu perussyyhyn, miksi sota alkoi? Gaza täytyy demilitarisoida, sinne täytyy saada siviilihallinto. Hamasin peruskirjassa lukee että juutalaiset täytyy tappaa, miten tällaisen terroristijärjestön kanssa voidaan tehdä rauha.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia